Een adembenemend uitzicht over Periyar National Park

Na alle drukke steden, tempels en de verre busreizen, is Periyar National Park een heerlijke verademing. Het natuurgebied ligt op de grens tussen de staten Tamil Nadu en Kerela en is een oase van rust, natuur en vriendelijke mensen. Het is dus een ideale mogelijkheid om een hectische eerste week in India even te laten bezinken. Heerlijk om tot rust te komen!

Lees verder

Trichy

Onderweg van Thanjavur naar Madurai, stopten we in Trichy. Trichy is, in vergelijking met Thanjavur, een zeer drukke en hectische stad. De stad heeft echter wel een van de belangrijkste heiligdommen van het Hindoeïsme: De Srirangam Temple. Een tempel die je van verbazing achterover laat slaan.

Lees verder

Airavatesvara

Als je van Pondicherry naar Thanjavur rijdt, dan rijd je door de rijstkom van Tamil Nadu. De rijstvelden strekken zich uit, zover het oog kan zien. De vlakke en groene velden worden afgewisseld met exotische palmbomen en steden. En in twee van die steden liggen twee belangrijke tempels: De Airavatesvara Tempel en de Natarajatempel. Die laatstgenoemde is de levendigste van de twee, de eerstgenoemde staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijd voor een dagje reizen, tempels bezoeken en onszelf onderdompelen in verwondering en nieuwsgierigheid. Wat kan India toch een heerlijk en mooi land zijn!

Lees verder

Fort Sadras

Fort Sadras, een stukje Nederlands koloniale geschiedenis. Denk je aan het koloniaal verleden van India, dan denken de meeste mensen gelijk aan de Engelse invloed die India heeft gekend. Wat minder bekend is, is dat India ook invloeden van Portugese, Spaanse, Deense, Franse en Nederlandse kolonisten heeft gehad. Vooral het gebied rondom Chennai was eeuwen geleden een bolwerk van Nederlandse bedrijvigheid en de Nederlandse invloeden zie je er nog steeds. Onderweg naar de voormalig Franse kolonie Pondicherry, stopten we bij Fort Sadrad. Een fort dat ooit door Nederlanders is gebouwd.

Lees verder

Mahabalipuram

Mahabalipuram is zo’n stadje, wat een perfecte kennismaking is als je voor het eerst in India bent. Een lang strand, palmbomen en vele eeuwenoude tempels strekken zich uit langs het -uit de kluiten gewassen- dorp. Het is ook een dorp waar de tempels een belangrijke religieuze betekenis hebben. Geen wonder dat Mahabalipuram een mystiek dorp is, dat trekpleister voor pelgrims en toeristen is.

Lees verder

Prachtige gebouwen in Pisa

Terwijl we over de brug van de Arno lopen, pakken donkere wolken zich boven Pisa samen. In de verte, vlak boven de bergtoppen, zie we een bliksemschicht. “Als het hier maar droog blijft”, zeg ik voor de grap. Alsof de weergoden het daarboven gehoord hebben, lijkt het alsof de wind ineens draait en we zien de donkere wolken op ons af komen. Voor we het weten plenst een heftige regenbui en hagelbui zich over ons uit. En dat terwijl de scheve toren van Pisa in de verte lonkt. Pisa was een spontaan idee om te bezoeken, een bezoek dat wellicht in het water dreigt te vallen.

Lees verder

Een markt in Madurai

Madurai: Het hoogtepunt van Zuid India. Zo staat het tenminste in alle reisgidsen omschreven. De stad is enkele millennia oud en is daarmee een van de oudste steden van de wereld. En, Madurai heeft ook gelijk een van de meest heilige tempels van India: De Meenakshi Amman Temple. Maar we hadden ook de ambitie om eens lekker te relaxen, en dat hebben we ook gedaan!

Lees verder

Thanjavur

“Oef”, verzucht ik. Terwijl de krampen door mijn maag- en darmstreek gaan. Als je door India reist, dan is de zogenaamde Delhi Belly een feit waar iedere reiziger mee van doen krijgt. Goed, in mijn geval was het een kleine opgewekte Delhi Belly, maar het zorgde er wel voor dat ik het bezoek aan een van de grootste attracties van Thanjavur moest overslaan. Liesbeth was zo stoer om alvast wel Thanjavur in te gaan en zich te verwonderen aan de Brihadeswara Tempel

Lees verder

Puducherry

“Jeetje, het lijkt net alsof je door het zuiden van Frankrijk loopt.” De woorden van Liesbeth zijn zeer treffend, terwijl we door Rue Romain Rolland van de stad Pondicherry lopen. Als je om je heen kijkt zie je allerlei Franse invloeden: Een monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, Franse straatnamen, Franse architectuur en zelfs een beeld van Jeanne d’Arc. Het lijkt wel alsof Jeanne d’Arc waakt over een stukje Frankrijk dat in de hedendaagse geschiedenis verdwenen is. Dus besloten we eens een middagje op ontdekkingstocht door Pondicherry te gaan en ons onder te laten dompelen in de Franse invloeden.

Lees verder

Kanchipuram

Kanchipuram, liefkozend De Gouden Stad genoemd, was onze bestemming van vandaag. Een andere naam is De Stad van de Duizend Tempels. Dat hebben we ook geweten, want nadat je Kanchipuram binnen rijdt, vliegen de tempels en de Indiase hectiek je om de oren. We hadden de ambitie om 998 tempels niet te bezoeken en alleen de Kailashanatha Temple en de Sri Ekambareshwara Temple te bezoeken. De eerste tempel is de oudste tempel van Kanchipuram en ook een heerlijk rustige tempel. De tweede tempel is de meest drukste tempel, die ook nog eens een hele belangrijke tempel in het Hindoeïsme is. Het beloofde een zeer interessant, culturele dag te worden.

Lees verder

DakshinaChitra

Ondanks dat het in de vroege ochtend is, razen de toektoeks en de auto’s in Chennai langs onze bus. De wegen zijn een georganiseerde chaos, en die chaos lijkt een constante factor in India. In het decennium dat ik niet in India ben geweest, lijkt er zoveel veranderd. Maar dan ook zoveel weer niet.

Lees verder

Op pad door Cinque Terre

Onze boot vaart langs de kustlijn van Cinque Terre. De ruwe rotsformaties, wisselen elkaar af met de landbouwgronden en groene velden. Plots zien we een kleurrijk pallet voor ons; Een dorpje met huisjes. Ieder huisje een ander en fel kleurtje. Geel, rood, groen, paars, roze, blauw… Het komt er allemaal in terug. Het is een prachtige start van een tocht langs de vijf kustdorpjes, die ten westen van La Spezia liggen. Op naar een dag het wereldbefaamde Cinque Terre bezoeken!

Lees verder

Copyright 2003 - 2019 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer