Franse invloeden in Pondicherry

Puducherry

“Jeetje, het lijkt net alsof je door het zuiden van Frankrijk loopt.” De woorden van Liesbeth zijn zeer treffend, terwijl we door Rue Romain Rolland van de stad Pondicherry lopen. Als je om je heen kijkt zie je allerlei Franse invloeden: Een monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, Franse straatnamen, Franse architectuur en zelfs een beeld van Jeanne d’Arc. Het lijkt wel alsof Jeanne d’Arc waakt over een stukje Frankrijk dat in de hedendaagse geschiedenis verdwenen is. Dus besloten we eens een middagje op ontdekkingstocht door Pondicherry te gaan en ons onder te laten dompelen in de Franse invloeden.

Als je naar Pondicherry gaat, ga je er niet naar toe voor grootse monumenten. Je gaat er ook niet naar toe voor eeuwenoude cultuur, of belangrijke tempels. Als je hem vrij negatief zou doortrekken, is Pondicherry maar een saai, typisch Frans stadje. Toch hangt er een sfeer die niet te beschrijven is. Of het nu de mix van de Franse invloeden in India is, of het feit dat je er steevast in het Frans door Indiase mensen wordt aangesproken, of je jezelf een beetje in Frankrijk waant… Het heeft toch wel iets.

Pondicherry: Een stukje Frankrijk in India

Pondicherry was een Frans grondgebied tot 1 november 1954. In de periode daarvoor had het merendeel van de bevolking van het Franse koloniestaatje zich uitgesproken voor aansluiting bij India. Eigenlijk was Pondicherry het schoolvoorbeeld hoe dekolonisatie had moeten verlopen. Frankrijk heeft namelijk goede herinneringen op dit vlak achtergelaten: Het volk mocht beslissen, de dekolonisatie vond zonder haat of geweld plaats en de Fransen hebben er een goede infrastructuur achtergelaten. Het stadje heeft na de dekolonisatie ook een apart status behouden, alhoewel die langzaam aan het verdwijnen is. Je ziet dat Indiase invloeden zeer sterk buiten de koloniale binnenstad aanwezig zijn en ook in die binnenstad merk je een heerlijke mix tussen deze invloeden.

Even een stukje wandelen

Dat zagen we ook tijdens onze wandeling. Een stukje flaneren over de strandboulevard was een feest van herkenning en verbazing. Het is bijzonder om je in het zuiden van Frankrijk te wanen en vervolgens een groep mensen al pratend in het Hindi voorbij te horen komen. De binnenstad is in een dambordvorm opgezet, met rechte straten en heel veel groen. Leuke woningen worden afgewisseld met indrukwekkende gebouwen van Franse architectuur. Als je geluk hebt, dan kun je ook nog eens een leuke Franse bistro bezoeken, waar je van een goede koffie, een lekkere zoetigheid of een goede fruitdrank kunt genieten.

De 9 kilometer durende wandeltocht was heerlijk en even een mix tussen ontspanning en inspanning. We gaan na Pondicherry naar Thanjavur: Een stad vol met tempels, een paleis en andere zaken. Van Frankrijk, terug naar de hectiek van India. Benieuwd wat de volgende avonturen ons gaan brengen!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer