Voetbal

Midden in passie, nostalgie en fancultuur

De speler legt de bal weg en loopt achteruit. Hij beoordeelt de situatie, terwijl de keeper van de tegenpartij de muur goed zet. De stand is 1-1, het is blessuretijd en de speler mag net buiten de 16 een vrije trap nemen. Het is een belangrijk moment in de wedstrijd, als de bal erin gaat, wint zijn team de wedstrijd. De adrenaline pompt door het lijf en de speler knijpt zijn ogen fijn. Hij heeft zijn keuze gemaakt en met een ferme trap krult hij de bal om de muur. De keeper duikt naar de bal, maar komt net enkele centimeters te kort. Met een prachtig effect beroert de bal het net. De speler en zijn teamgenoten zijn door het dolle heen en de paar toeschouwers langs de zijlijn klappen enthousiast. Een mooie pot op zondagmiddag wordt mooi afgesloten en een half uur later wordt van een welverdiend biertje genoten.

Het had eigenlijk ook zo maar een wedstrijdmoment uit een belangrijke wedstrijd, voor tienduizenden mensen kunnen zijn. Waar je ook op de voetbalvelden kijkt, zie je de passie voor de bal. Mijn ervaring is zelfs dat hoe lager je in de krochten van de voetbaldivisies afzakt, hoe mooier die passie is. Al vanaf de oprichting van het voetbal, verenigt de sport mensen en is het een uitlaatklep voor de dagelijkse sleur. Geen wonder dat de balsport een kleine 100 tot 150 jaar geleden aan populariteit won in Engeland en Europa. De populariteit zorgde voor nog meer mensen, grote stadions en verhitte derby’s.

Laat ik die hele combinatie nou erg leuk vinden. Al vanaf de jaren ’90 bezoek ik regelmatig voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland. Of het nu op een aftands veld ergens in China is, of het in de hectiek van tienduizenden fanatieke fans in een Zuid-Amerikaans land is, of gewoon lekker op de tribune bij NAC: Ik sta altijd te genieten van de passie die mensen voor het spel hebben. Maar voetbal is ook iets waar ik mijn hobby’s fotografie, schrijven, geschiedenis/cultuur en reizen kan combineren. Geen wonder dat ik voor enkele grote websites schrijf/heb geschreven.

Op dit gedeelte van mijn website tref je een impressie aan van prachtige oude stadions (de welbekende Vergane Glorie’s), mijn groundhop tripjes, foto’s en andere artikelen. Geniet ervan!

Menu voetbal

Mijn foto's op Instagram

Enkele willekeurige foto's op deze site

DSC04821.jpg DSC04934.jpg DSC04960.jpg Holiday Singapore and Thailand, August 2015 IMG_9753b IMG-10221

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer