Bootje varen in de Kerala Backwaters
De Kerala Backwaters. Het is een onaantrekkelijke naam voor een prachtig gebied. Waar je ook kijkt, de bootjes, de rijstvelden, de palmbomen en vriendelijke mensen trekken aan je oog voorbij. Van zeer brede vaargeulen, tot kleine vaarweggetjes die de dorpjes verbinden. De Kerala Backwaters zijn een aangename verrassing van onze vakantie.
Vannacht kregen we nog een andere verrassing: Achter ons hotel zat een Indiase tempel, die -vanwege een of andere feestdag- de hele nacht door geluid aan het produceren was. Mannengezang en vrouwen gezang wisselden elkaar af, en hielden ons uit onze slaap. Niet tof, dus we begonnen redelijk niet uitgerust aan onze tocht door de Backwaters.
De Kerala Backwaters: Een reis door een andere wereld
De Backwaters stonden heel erg hoog op onze verlanglijst en waren een van de bestemmingen die we absoluut wilden zien. Traditioneel worden de backwaters door de lokale bevolking gebruikt voor transport, visserij en landbouw. Maar ook de jaarlijkse bootraces, gehouden door de Backwaters, bieden ook een interessante bron van entertainment voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Die bootracesbwaren er gelukkig niet, dus moesten we het doen met de uitzichten.
Die uitzichten zijn echt mooi. Het weelderige groene landschap, de gevarieerde flora en fauna en de huizen en de dorpen langs de Kerala Backwaters maken een reis langs deze waterwegen een reis door een andere wereld. Als je door de dorpjes vaart, dan zwaaien de bewoners enthousiast en begroeten je vriendelijk.
Het is ook verwonderlijk te zien wat de overeenkomsten tussen de Backwaters en Nederland zijn. Net als sommige gedeeltes in Nederland, ligt het water in de backwaters hoger dan het land zelf. Dat zie je dan ook weer terug in de huizen, die op palen worden gebouwd, Of de gemalen, die druk het water uit de Indiase polders staan te stampen.
Een Houseboat
Tijdens onze tocht door de Backwaters hadden we de beschikking over een Houseboat. Dat is een boot die van alle gemakken voorzien is: Een eigen slaapkamer met airco, een eigen nette douche en heerlijke stoelen om in de relaxen. Ook hadden we een kok aan boord, die ons de lekkerste gerechten uit Kerala voorschotelde. We voelden ons in alle luxe net de Koning en Koningin te rijk.
We begonnen aan de rondvaart in de middag en voeren op een rustig tempo door de Kerala Backwaters. Af en toe stopten we bij de rijstvelden, of voeren andere boten voorbij waar we dan even naar zwaaiden. Gezeten op heerlijke stoelen, lieten we het landschap aan ons voorbij gaan. Aan de inwendige mens werd ook gedacht en de lunch en het avondeten waren heerlijk.
Helaas kwam aan al dat goeds de volgende ochtend een einde, toen we weer aanlegden en de boot achter ons lieten. We stapten in de bus naar Kochi, waar we nu verblijven.
Mysore slaan we over
Daarna gaan we door naar Bangalore. De oplettende lezer zal waarschijnlijk denken: “Huh? Julie gingen toch naar Mysore?” Dat klopt, maar we hebben besloten om Mysore over te slaan en door te gaan naar Bangalore. Enerzijds scheelt ons dit een 14 uur durende busreis van Kochi naar Mysore. Door het vliegtuig in Kochi naar Bangalore te pakken, zijn we er binnen een uurtje. Daarnaast heb ik Mysore eerder bezocht (check de blog over Mysore hier, of over enkele leuke zaken in de omgeving van Mysore hier) en willen we de vakantie lekker relaxt voortzetten in Bangalore. We gaan nu eerst genieten van Kochi: Alweer een gebied waar Nederlanders hebben gezeten. We zijn benieuwd!