Relaxen in een verbazend Madurai

Een markt in Madurai

Madurai: Het hoogtepunt van Zuid India. Zo staat het tenminste in alle reisgidsen omschreven. De stad is enkele millennia oud en is daarmee een van de oudste steden van de wereld. En, Madurai heeft ook gelijk een van de meest heilige tempels van India: De Meenakshi Amman Temple. Maar we hadden ook de ambitie om eens lekker te relaxen, en dat hebben we ook gedaan!

De filmindustrie van Tamil Nadu: Kollywood

Liesbeth voelde zich namelijk niet echt lekker en we besloten de processie van Shiva maar even achterwege te laten. Daarom pakten we de toektoek om even een hoogstaand restaurant te bezoeken en even wat kwaliteitseten uit het Westen te pakken. Het werd de KFC, waar we van een heerlijk versgemaakt frietje, een versgemaakte kipburger (net geslacht) en een ambachtelijk gemaakte pepsi cola konden genieten. Met een licht cynische ondertoon gezegd: Heerlijk, dat kwaliteitseten!

Daarna besloten we een bioscoop op te zoeken en ons onder te dompelen in het moois dat de filmindustrie van Tamil Nadu ons te brengen heeft: Kollywood. Kollywood is de derde filmindustrie, na Bollywood en Tollywood, en er komen jaarlijks zo’n 120 Kollywood films uit.

Tamil Nadu is de zuidelijkste en progressiefste deelstaat van India, en kent een van de oudste en rijkste filmculturen van de wereld. De staat heeft al decennia zijn eigen florerende filmindustrie die los staat van de filmindustrie uit Mumbai (Bollywood). Kollywood is vernoemd naar de wijk Kodambakkam uit Chennai, waar de meeste filmstudios zitten. Bollywood wordt door filmkenners als wat traditioneler beschouwd, terwijl de filmindustrie van Tamil Nadu progressiever is.

Laten we het erop houden dat je dat progressieve terug ziet in de Kollywood film die we zagen. We besloten voor de film Darbar te gaan, met DE ster uit Kollywood: Rajinikanth. De acteur is 70 jaar, maar schittert nog steeds in films en heeft een geweldige fanbase. Mannen willen Rajinikanth zijn en de dames glibberen spreekwoordelijk van hun stoel als ze zijn mannelijkheid zien. De film stond vol van typische Indiase kenmerken, zoals massale dansen, muziek en humor. Een van de kenmerken van Kollywood is toch wel het geweld in de films, of beter gezegd: Het hilarische geweld. Wanneer een acteur een klap geeft, dan hoor je het klapgeluid een seconde later en vliegt de ontvangende partij gelijk een metertje op 10 naar achteren. Betonnen muren? Geen probleem, Rajinikanth tikt ze met een vinger om. Het geweld neemt absurde vormen aan, waarbij botten gebroken worden in standen, waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Vier mannen worden tegelijkertijd met een zwaard doorboord en -ontbloot met borst- slaat Rajinikanth alle slechterikken naar de gevangenis. 

Trotse mensen uit Tamil Nadu

Het was een vermakelijke avond, waar we ook even lekker met de mensen uit Tamil Nadu konden praten. De filmindustrie is een hele belangrijke hier, al is het maar omdat deze industrie rekening houdt met hun cultuur. De Tamil cultuur is, naar verluidt, zo’n 3.600 jaar oud. Namaste wordt gecorrigeerd met een “wannakom” en als dankjewel zeg je Nandri. Het zijn kleine woordjes, maar als je ze naar een rasechte Tamil uitspreekt, heb je gegarandeerd een interessant gesprel. Het zijn ook trotse mensen. Mensen die hun geschiedenis, cultuur en hun taal waarderen en mensen die trots zijn dat Tamil nog steeds hun cultuur en taal is.

De geschiedenis van Madurai

Want de stad Madurai is een van de kloppende harten van Tamil Nadu. Chennai mag dan wel de officiele hoofdstad van Tamil Nadu zijn, maar Madurai is het kloppend hart en de ziel van Tamil Nadu. Alles in deze stad ademt, in tegenstelling tot het Engels gestichte Chennai, Tamil uit. Het is een van de oudste steden van India en de wereld en handelde in het verre verleden met beschavingen uit Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk. Het was de hoofdstad van Tamil Nadu toen de gebieden van Chennai nog een moeras waren.

Iedereen in deze stad, toeristen en pelgrims, komen voor 1 belangrijke bestemming: De Neebakshi Amman Temple. Die tempel is ook gelijk een van de meest belangrijkste tempels in het Hindoeisme. De legende gaat dat Shiva de nectar van zijn haren over de stad liet regen, waardoor de stad de naam “De Stad van de Nectar” heette. Vertaald: Madurai.

Officiele documenten laten blijken dat de stad in de 5e eeuw voor Christus is ontstaan. Andere documenten laten blijkbaar zien dat de cultuur van Tamil Nadu al 3.600 jaar oud is. Madurai lag op een kruispunt van wegen, waardoor het altijd een handelsstad is geweest. Diverse dynastieen hebben over Madurai geregeerd en hebben ieder hun eigen bijdrage aan deze stad geleverd. De lotus plattegrond van de stad is bijvoorbeeld door de Nayaks ontworpen. De bouw van de grote tempel is ook door de Nayaks gedaan. In 1840 hebben de Britten helaas flink huis gehouden in Madurai, waardoor veel waardevolle items en architectuur verdwenen is. 

Een van de rituelen die wel is overgebleven is de processie waarin Shiva naar zijn vrouw wordt gebracht om met haar te slapen. Ondanks dat we deze processie maar eventjes aan ons voorbij hebben laten gaan, schijnt deze wel interessant te zijn. Informeer je wel even over het tijdstip. De ene keer kan hij vroeg beginnen, de andere keer begint de processie flink wat later. De processie schijnt met veel energie en muziek gedaan te worden.

Een bezoek aan de Meenakshi Amman Temple

Een bezoek aan Madurai betekent ook gelijk een bezoek aan de belangrijkste tempel van de stad. Let wel erop dat je bij het bezoeken van de tempel door strenge veiligheidscontroles gaat. Zo moeten tassen en camera’s achterblijven (fotografie is niet toegestaan). Ook moeten de sokken uit en ga je door een detectiepoortje. Fouilleren is vrij streng en mobiels en zelfs smartwatches moet je van te voren afgeven. En als je iets te opstandig bent, of je laat frustratie over de trage gang van zaken blijken, dan wordt je naam in Het Grote Blauwe Boek (zoals ik het maar liefkozend noem) geschreven.

Als je dan de tempel in bent gekomen, dan voel je wel de levendigheid en de energie van de tempel. De tempel wordt ook als het hoogtepunt van alle tempels in Zuid India beschouwd. Over de geschiedenis van de tempel verwijs ik je naar Wikipedia.

Wij hadden een gids die ons alle details van de tempel uitlegde. En eerlijk gezegd, hij deed dat vanuit een mooie holistische benadering. Om een tempel, en met name de energie in de tempel, goed te snappen, moet je de cultuur en de mensen goed snappen. Dus stond hij uitgebreid stil bij het Hindoeisme, stipte bij het belang van de diverse heilige geschriften, astrologie, energie, het gebruik van edelmetalen, etc. aan en ging hij vervolgens door op de bouw en constructie van de tempel. Ik heb nu ook gelijk geleerd waarom dat sommige Hindoestaanse goden blauw, wit of groen zijn: Het heeft allemaal met de kleur van de planeten te maken. Ook was het zeer interessant om te horen onder welke condities een tempel gebouwd moest worden, en dat het innerlijke heiligdom van een tempel altijd conform de chakra’s op het menselijke lichaam gebouwd wordt.

De tempel kent zoveel symboliek, dat je er jezelf dagen over kunt verwonderen. In het westen zijn we gewend om een oppervlakkig praatje over het gebouw te krijgen. Doelgericht, weinig diepgang en connectie met de cultuur en klaar. De holistische en culturele benadering van de gids was daarmee een mooie verademing en ik kan je dit type gids in de tempel zeker aanraden.

Helaas voor de toeristen kent deze tempel ook strenge eisen voor de heiligdommen: Toeristen die niet Hindoe zijn, mogen de heiligdommen niet in. Gelukkig voor de Hindoes, want daarmee kunnen zij hun pelgrimstocht zonder afleiding doen. 

Na de rondleiding zijn Liesbeth en ik over de Bananen Markt van Madurai gelopen. Zeker de moeite waard, en daarna hebben we de toektoek gepakt. Onze bestemming: Mijn favoriete koffieketen in India. Coffee Day. Soms is het gewoon heerlijk om te genieten van een goede bak koffie en een goede bak thee.

Morgen gaan we naar Periyar National Park. We laten dan de tempels en steden achter ons. Daar zijn we best wel blij mee, want we merken dat we een beetje tempelmoe aan het worden zijn. We kijken dus uit naar een beetje natuur en beestjes!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer