Singapore, officieel de Republiek Singapore (Engels: Republic of Singapore), is het kleinste land van Zuidoost-Azië; met 683 km2 is het net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Het land beslaat een groep van in totaal 63 eilanden die van Indonesië wordt gescheiden door de Straat Singapore en van Maleisië door de Straat Johore. Beide zee-engten zijn zeer nauw. De Straat Singapore is een deelzee van de Straat Karimata en daarmee weer van de Zuid-Chinese Zee. Het hoofdeiland, Singapore, is met het vasteland verbonden door een dam in het noorden en door een brug in het noordwesten. Er vindt veel landaanwinning plaats om de mensen te kunnen huisvesten en nieuwe bedrijfsterreinen te kunnen aanleggen. Het hoogste natuurlijke punt is de Bukit Timah Hill op 166 m. Mount Faber is een ander hoog punt op 105 meter. Deze heuvel is een toeristische trekpleister vanwege het panoramische uitzicht op de haven en de stad.
Korte geschiedenis
In 1819 sloot de Britse officier van de East India Company Sir Thomas Stamford Raffles een handelsovereenkomst met een van de Maleisische heersers. Singapore werd voor de Britten een belangrijke handelspost door de strategisch ligging aan de belangrijkste zeeroute tussen oost en west in het centrum voor de specerijenhandel. Langs de oevers van de Singapore River bloeide een levendig handelscentrum op wat uitgroeide tot het huidige Sinagpore. De Tweede Wereldoorlog betekende een keerpunt. De Japanners bezetten Singapore maar na de oorlog werd Singapore onafhankelijk en groeide uit tot een van de welvarendste landen ter wereld.
Klimaat
Omdat Singapore vlak bij de evenaar ligt, kent het een tropisch klimaat. Het is er dus het hele jaar door warm, er is een hoge luchtvochtigheid en er valt relatief veel regen. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25C graden. Zelfs ‘s nachts wordt het er zelden kouder dan 20C. Singapore kent twee seizoenen, namelijk het regenseizoen en het droge seizoen. Van november tot januari, valt doorgaans de meeste regen. Februari is de zonnigste maand van het jaar. Singapore is het hele jaar door een prachtig vakantieland.
Bezienswaardigheden
Chinatown mag je niet missen tijdens een vakantie naar Singapore. De “Thian Hock Keng-tempel”, de “Sri Mariamman-tempel” en het Chinatown Centre, met de fascinerende voedselmarkt zijn China-Town’s must-sees. Een reis naar Singapore is ook niet compleet zonder een wandeling door Little India. In de vele luxueuze winkels van dit stadsdeel kun je gezellig winkelen en jezelf heerlijk verwennen. In het Arab District ligt een prachtige dierentuin die je kunt bezoeken.
De natuurliefhebber hoeft zich op Singapore ook geen minuut te vervelen. Het Bukit Timah natuurreservaat, de Chinese tuinen, de Japanse tuinen, de Mandai Orchid Garden, het Jurong vogelpark, nachtsafari’s, botanische tuinen en de Zoological Gardens zijn allemaal zeer de moeite waard. En dan hebben we de prachtige stranden en helderblauwe zeeën nog niet eens besproken.
Eten & drinken
Het enige nationale gerecht dat in Singapore op iedere straathoek te krijgen is bestaat uit gebakken noedels. Hoewel Singapore geen eigen traditionele keuken heeft, zijn de Chinese, Maleisische en Indiase keuken alom vertegenwoordigd. Voorbeelden zijn Chinese pekingeend en dim-sum, Maleisische sate en nasi goreng en Indiase curies en kip Tandoori. Singapore’s ligging temidden van water zorgt voor verse vis en zeevruchten op het menu. Papaja, meloen, ananas, pompelo, ramboetan en stervrucht zijn voorbeelden uit het brede scala aan vers fruit dat te koop is. Zowel in de restaurants en eethuisjes als bij de eetstalletjes op straat kunt u heerlijk en voordelig eten.
Reizen en overnachten
Met een rechtstreekse vlucht vlieg je in circa 12 uur naar Singapore. Een visum is niet nodig, een geldig paspoort echter wel en dat moet na thuiskomst nog zes maanden geldig zijn. Het openbaar vervoer op Singapore is prima geregeld. Iedere uithoek van het eiland is bereikbaar en voor toeristen zijn er speciale kortingskaarten te koop. Een auto huren is vrij duur, en houd er bovendien rekening mee dat men links rijdt. Er varen veerboten van het centrum naar Sentosa en de andere zuidelijke eilanden. Per bus rijd je gemakkelijk, goedkoop en snel het hele eiland rond. De Mass Rapid Transit is een modern en schoon metronetwerk.
Bevolking & Cultuur
Er zijn in Singapore veel verschillende culturen die respectvol en vredig samenleven. 76 procent van de bevolking is van Chinese afkomst, 14 procent is Maleis en 8 procent is Indiaas. De overige bevolking is veelal van Europese komaf. Bijna de helft van de inwoners is boeddhistisch, 15 procent is islamitisch, 10 procent Taoïstisch, 5 procent Hindoeïstisch en 10 procent Christelijk. Zo divers als de bevolking is, zo divers zijn de culturen en cultuuruitingen.
Taal
Singapore heeft vier officiële talen: Maleis, Engels, Chinees en Tamil. De nationale taal is Maleis, maar Chinees en Engels wordt het meest gesproken. De regering stimuleert het gebruik van het Engels als dagelijkse omgangstaal. In veel televisie-uitzendingen valt een duidelijk herkenbaar Brits-Engels te beluisteren.
De verschillende bevolkingsgroepen spreken twintig verschillende talen en dialecten. Naast het Mandarijn Chinees worden er zes Chinese talen en dialecten gesproken, zoals het Chaozhouhua, Nanyang-Hakka, Minnanyu, Hainanhua en Standaardkantonees. Een aantal Maleise dialecten fungeert als creooltaal (moedertaal met gemengde wortels), waaronder het Baba of Chinees Maleis. Verder wordt er nog een vorm van creools Portugees gebruikt, die ook in India voorkomt.
In de praktijk worden in de dagelijkse omgang talen door elkaar gebruikt. De meeste mensen gebruiken Engels, Chinees en Maleis door elkaar. Deze variant wordt aangeduid met Singlish (Singapore English), waarmee wordt aangegeven dat het hier een duidelijk onderscheiden taalvariant betreft, in dit geval een pidgin: geen moedertaal, maar een lingua franca voor de dagelijkse omgang.
Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer