Prachtig Potsdam

Potsdam, Berlijn, Duitsland

Het lijkt alsof ik in Potsdam in een sprookje ben beland. Overal waar ik kijk zie ik prachtige tuinen, wijde lanen, af en toe een paleis dat je adem beneemt en als klapper op de vuurpijl: Een prachtige zonsondergang. Ondanks dat mijn bezoek aan Potsdam slechts een dagdeel duurde, smaakt Potsdam naar meer. Jammer dat dit niet in mijn tijdschema past.

Om eerlijk te zijn: Ik ging eigenlijk naar Potsdam om een voetbalwedstrijd te bezoeken. Gisteren speelde Babelsberg een thuiswedstrijd en het leek me leuk om die club mee te pakken, terwijl ik Berlijn aan het verkennen ben. Nou, ik had eigenlijk meer moeten weten van Potsdam. Het is een prachtig stadje. Potsdam kun je als kroonjuweel op de Bundesstaat Brandenburg zien. De stad was de vroegere thuisbasis van de koninklijke familie van Pruissen en zo’n koninklijke familie moet natuurlijk goed wonen. Ten westen van Potsdam heeft deze familie een aantal paleizen met enkele prachtige tuinen gebouwd, waar je echt een dag in rond kan dwalen.

Potsdam: Een verrassende stad

Maar eveneens prachtig is de stad die aan de paleistuinen is gebouwd, Potsdam zelf dus. Het toeristische gedeelte is goed onderhouden en de aanwezigheid van onder andere een Starbucks verraadt dat Potsdam ‘hot’ is bij de toeristen. De oriëntatie in de binnenstad is vrij eenvoudig: Je hebt 1 grote autovrije straat, die uitkomt op de Brandenburger Tor, waaruit het stratenpatroon als een dambord uitwaaiert. Doe ook eens het Holländische Viertel aan, waar huisjes staan die nogal Nederlands overkomen. Niet gek ook, want een kleine 2.5 eeuw geleden waren het de Nederlanders die Potsdam hebben gebouwd. Als je vervolgens je weg door de winkelstraat vervolgt en bij de Brandenburger Tor aankomt en naar rechts gaat, kom je uit in de paleistuinen.
Mijn tip: Niet doen. Doe eens gek en loop eens rechtdoor de Zimmerstrasse in en ga de wijk links van je verkennen. Je ontdekt dan een stukje Potsdam waar je bijna geen toerist tegenkomt en die de pracht en praal van Potsdam laten zien. Statige straten, met hoge bomen. Prachtige herenhuizen. Een leuke ‘vibe’. Deze wijk verraadt dat Potsdam vroeger een welgestelde stad was en qua atmosfeer waan je jezelf even 100 jaar terug in de tijd. Zonde alleen dat met al die dure moderne auto’s die er geparkeerd staan, het terug wanen niet echt goed helpt.

Op naar de paleizen

Na mijn looptocht door de wijk betrad ik de paleistuinen vanuit het zuiden en deed ik als eerste het Schloss Charlottenhof aan. Een leuk, Romeins aandoend, kasteeltje, dat in de wat rustigere gedeeltes van de paleistuinen ligt. En als je verder doorloopt, kom je bij de hoofdattractie van de paleistuinen uit: Park en Schloss Sanssouci.
Iedereen die naar Potsdam gaat, lijkt Schloss Sanssouci te willen zien. Je kunt ze ook geen ongelijk geven: Het is een prachtig plaatje en om bij het voormalig zomerpaleis van een van de Pruissische koningen te komen, moet je trappen oplopen die je langs verschillende tuinterrassen brengen. Het leek me ook wel aardig om dat paleisje van binnen te zien: Helaas is het zo ‘hot’ bij de toeristen, dat de tickets op de drukke dagen al voor het middaguur uitverkocht zijn. Damn…

Dan maar op naar het Neues Palais: Een ander pronkstuk dat helemaal in het westen van de paleistuinen ligt. Het is een kleine wandeling van twee kilometer, die je een goed beeld geeft van de prachtige paleistuinen van Potsdam. Maar dat Neues Palais mag er ook zijn en het is duidelijk gebouwd om mensen onder de indruk te laten zijn. Het gebouw springt met haar hoge centrale koepel en grote vleugels er direct uit en de werkers hebben oog voor detail gehad. Er zijn aan de buitenkant heel veel goed afgewerkte beelden en de afwerking is kitsch. En dat communisten trouwens smaak hadden voor kunst, blijkt ook wel dat de KGB en de Stasi hun kantoren tijdens de Koude Oorlog in de kastelen hadden. Maar achter dat Neues Palais lag voor mij toch wel de verrassing van de dag: Een prachtig complex met pilaren en poorten en, zoals je op de foto bij dit artikel ziet, was de combinatie met een prachtige zonsondergang toch wel een van de hoogtepunten van de dag!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer