Aangekomen in Leipzig en een aangename verrassing

Leipzig

Shit, wat ik vandaag had weet ik niet. Toen ik vanochtend uit mijn bed kwam, had ik direct zin om er weer in terug te duiken. Het leek net alsof ik de avond van te voren flink was uitgeweest en dat ik broodnodig mijn slaap nodig had. Toch zette ik mezelf ertoe om uit bed te komen; vandaag zou ik namelijk richting het oosten van Duitsland vertrekken. Snel de douche in, snel een laatste wasje draaien, de tassen in de auto gooien en gaan!

Zo gezegd, zo gedaan. Tegen een uur of 7 was ik er helemaal klaar voor en zette ik mezelf achter het stuur van mijn auto. Al snel draaide ik de A27 op en een kleine 2 uur later, met wat kleine filevertragingen bij Gorinchem en Utrecht, karde ik Duitsland binnen, waar ik koers richting Berlijn inzette. Met wat tussenstops bereikte ik tegen 1400u Leipzig en wat was ik daar blij mee zeg. Het gevoel waarmee ik wakker werd, verhevigde gedurende de rit enorm en ik voelde me niet echt op mijn gemak. Zaak voor mij om heel snel het hotel op te zoeken, in te checken en wat eten voor in de avond te scoren.

Na de incheck (waarbij ik enorm schrok van het dialect van Saksen, snel en onverstaanbaar), het uitladen van mijn auto en de hotelkamer tot mijn eigen territorium gemaakt te hebben, besloot ik eens een kijkje in de buurt te gaan nemen. Het hotel ligt midden in een gezellige jaren ’20 buurt ten noorden van het centrum van Leipzig. Veel groen, prachtige huizen en een leuke sfeer zorgden ervoor dat ik snel de buurt eens verder ben gaan verkennen. Na een kleine wandeltocht van 5 kilometer toog ik, bepakt met wat broodjes en vitaminedrank (ja ma, ik zorg goed voor mezelf!), terug naar het hotel. Daar aangekomen heb ik een heerlijk bad genomen om weer wat energie te winnen. Die energie zal ik morgen namelijk flink nodig hebben…

Morgen staat er namelijk een redelijk druk programma voor me klaar. De ochtend besteed ik om het centrum van Leipzig te verkennen en om het Volkerslachtdenkmal te bezoeken. Dat laatste is een 91 hoog monument ter nagedachtenis van de overwinning van troepen uit Pruissen, Oostenrijk en Rusland op het Franse leger van Napoleon. In het centrum ga ik een historische wandelroute van een kleine 6 kilometer lopen. Wanneer ik daarmee klaar ben, trek ik richting Augustusplatz om me daar in het Fan Fest te mengen. Tegen een 1600 uur dien ik paraat te zijn om de wedstrijd Iran – Angola in het Sachsen stadion te bekijken. Daarna mag ik me terug haasten naar het hotel om me even te verkleden, om vervolgens weer terug naar het centrum te gaan. Om 2015 uur heb ik afgesproken met een Nederlandse die in Leipzig woont, waar ik stomtoevallig mee in contact ben gekomen. Om 2100 uur gaan we, met een vriendin/studiegenoot van haar, het Nederlands elftal bekijken op de Augustusplatz.

Ik verwacht morgen sowieso er veel van Leipzig. Goethe noemde Leipzig in een van zijn boeken “Kleines Paris” (=Parijs in het klein), maar de verhalen die ik heb gehoord en gelezen en de wijken die ik vandaag heb gezien, geven een veel beter beeld dan deze omschrijving. Leipzig schijnt prachtige en indrukwekkende gebouwen te bezitten en is een van de bakermatten van de Duitse cultuur. Daarnaast is Leipzig de bakermat van de val van het communisme in de Warschaupactlanden en staat de stad in Duitsland bekend als de “Stadt der Helden’ (de stad van de helden). In 1989 besloot een groep mensen namelijk te demonstreren tegen het communistische regime. Enkele maanden later telde deze beweging honderdduizenden mensen, die op de trappen van het Stasigebouw in Leipzig kaarsen plaatsten als (stil) protest tegen het communisme. Het resultaat moge bekend zijn en de beelden van de afbraak van de Berlijnse muur staan bij iedereen nog goed in het geheugen gegrifd. Maar het is niet alleen historie dat Leipzig kenmerkt. Leipzig bouwt flink aan de toekomst en schijnt zelfs een serieuze kandidaat te zijn om de Olympische Spelen van 2012 in de wacht te slepen. Ach, wie zien het wel… Ik zit hier en nu en ik ga niet 6 jaar in de toekomst kijken.

Voor vanavond staat er weinig op het programma. Ik ben kapot, heb last van slaap (ja, ja… Ik word een oude lul!) en het begint ook nog eens te onweren. Ik denk dat ik dadelijk eventjes de sportschool induik en daarna lekker Engeland – Zweden ga bekijken.

Overigens kreeg ik zojuist een wel heel erg leuk bericht. Ik schijn namelijk gedeeld eerste geworden te zijn in de Vak G poule! Behalve de spreekwoordelijke eer, hangt er ook nog eens een hele leuke geldprijs aan vast. Hmzzzz…. Eens kijken wat we daar allemaal mee gaan doen.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer