Royale Union Saint-Gilloise – RWD Molenbeek

Royale Union Saint-Gilloise - RWDM

Begin dit seizoen blies een supportersinitiatief RWD Molenbeek een nieuw leven in. De club was een ruim decennium geleden vanwege financiële problemen uit het Belgisch voetbal verdwenen. Op 10 januari 2016 speelden Royal Union Saint-Gilloise en RWD Molenbeek in een vriendschappelijke wedstrijd opnieuw de Brusselse Derby. Oude tijden herleefden in een uitverkocht Stade Joseph Marien.

Voor de Tweede Wereldoorlog domineerden twee clubs het Brusselse voetballandschap: Royale Union Saint-Gilloise en Daring Brussels. De twee clubs waren rivalen, maar op een vriendschappelijke manier. Wedstrijden tussen Union en Daring gingen om de titel ‘De Beste Club van Brussel’ en de verliezer kreeg het traditioneel flink te verduren. Vooral in de jaren ’50: condoleances, rouwberichten en zelfs een fictieve begrafenisceremonie waren een cadeau aan de verliezer van deze wedstrijd. Over de derby is zelfs een toneelstuk gemaakt, waarin de rivaliteit en de verschillen tussen beide clubs goed aan bod komt.

Daring Brussels is in 1973, het jaar dat Royale Union Saint-Gilloise overigens definitief uit de Eerste Klasse verdween, overgegaan in RWD Molenbeek. Beide clubs kwamen elkaar nadien slechts 2 keer in competitieverband tegen. In het seizoen 1984/1985 vond de Derby van Brussel in de tweede klasse plaats en dat hebben ze in Brussel geweten: 20.000 mensen zagen in het stadion van RWD Molenbeek dat RWDM met 6-1 won. De return in Stade Joseph Marien werd voor 15.000 mensen gespeeld en werd ook door RWDM gewonnen (0-1). Nadien ontmoetten de clubs elkaar alleen in vriendschappelijke wedstrijden, waarin de clubs elkaar voor kleine toeschouwersaantallen troffen.

Royale Union Saint-Gilloise - RWD Molenbeek
Royale Union Saint-Gilloise – RWD Molenbeek

Vandaag was dat echter compleet anders. Na een afwezigheid van 13 jaar, hebben trouwe fans RWD Molenbeek een nieuw leven in weten te blazen. De fans van RWDM komen nog steeds massaal op hun club af en staan in competitieverband massaal achter hun club. Royale Union Saint-Gilloise speelt na een promotie vorig seizoen in de top van de Belgische Tweede Klasse. Dat de Derby van Brussel uitgerekend in deze winterstop opnieuw gespeeld werd, zorgde voor een buzz in Brussel. Twee oude rivalen stonden tegenover elkaar en het is geen wonder dat het uitvak, met een kleine 1.000 RWDM supporters, stijf was uitverkocht. Net zoals de rest van het Stade Joseph Marien trouwens.

Voor de wedstrijd was van de vriendelijke rivaliteit zeker iets te merken. Fans van beiden clubs liepen gemoedelijk door elkaar, dronken een pintje en haalden oude herinneringen op. Het enige intimiderende waren de Belgische soldaten die met automatische geweren en in camouflagekleding de verbroedering gade sloegen. In een leuke wedstrijd wist RWD Molenbeek met 0-1 te winnen en een uitzinnige massa RWDM fans vierden dit na afloop uitbundig.

Foto’s Royale Union Saint-Gilloise – RWD Molenbeek

Of bekijk deze foto’s in mijn foto-album.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer