Op ziekenhuis bezoek

Ziekenhuis Bangalore

Een bezoek aan het ziekenhuis in India is anders dan in Nederland. Natuurlijk, de standaarden zijn er anders, de indeling is er anders, vanuit Westers oogpunt wordt er met hygiëne niet zo nauw omgesprongen en een bezoek bij de dokter duurt exact 5 minuten. De assistenten zorgen ervoor dat na 5 minuten de volgende patiënt de kamer binnenkomt en dat is toch redelijk ongemakkelijk. Oh, en voordat je een dokter bezoekt moet je ook even betalen; Omgerekend 1 Euro per minuut.

Dus zat ik daar afgelopen vrijdagochtend, alweer bij doktor Holla. Gelukkig herkende hij me nog en wist hij precies wat er met me mankeerde. Na hem de klachten uitgelegd te hebben, kwam er een lichaamlijk onderzoek aan te pas, waar niets uitkwam. Een ernstige blik zorgde ervoor dat ik enkele minuten later met een riedel aan onderzoekbriefjes buiten stond, met de mededeling dat ik maandag met het onderzoeksrapport op de dam mag staan. Diverse bloedtesten, urinetesten en noem het maar op zouden die dag afgenomen worden. Dus naar de Afdelingen der Grote en Wonderlijke Onderzoeken en je begrijpt het al… Eerst betalen en dan de onderzoeken laten doen. Dus een paar buisjes bloed, wat lever-reacties peilen en wat urine moesten de input zijn voor het uiteindelijke onderzoeksrapport.

Later die dag mocht ik dat rapport komen afhalen. Ook iets typisch Indiaas; In plaats dat het rapport in een medisch dossier komt, dat centraal in het ziekenhuis wordt opgeslagen, moet ik het afhalen en ervoor zorgen dat het bij de dokter komt. Ik ben geen deskundige, dus ik ga het rapport hier niet ontleden. Daarvoor heb ik dokter Holla, waar ik me maandagochtend om 0800u weer mag melden.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer