Op naar Amiens en Saint Riquier!

Amiens

Vat Frankrijk in een paar woorden samen, en je komt zeker tot de welbekende stokbroden, wijn, het goede leven, goed eten en natuurlijk… imposante gebouwen. Laat er in de buurt van Albert nou net een van de grootste gotische kathedralen ter wereld liggen. De eerste bestemming was Amiens, en daarna was het kijken waar we terecht zouden komen.

Over Amiens zelf kan ik heel kort zijn: De stad ademt weinig historie uit. Dat is ook niet gek, als je beseft dat de stad het in de eerste en tweede wereldoorlog zwaar te verduren had en vrijwel helemaal verwoest is. Gelukkig staat de kathedraal van Amiens er nog en het imposante bouwwerk beheerst de skyline van Amiens. Net ten noorden van de kathedraal liggen, aan de Somme, nog enkele oude straatjes waar je doorheen kunt lopen. De kathedraal is erg imposant en is absoluut een bezoekje waard. Het gebouw is een schatkamer aan prachtig glas-in-lood ramen, beelden en kleine details (met pentagrammen, swastika’s, davidsterren en andere symbolieken). En als je binnen loopt, dan is je eerste reactie vast en zeker “wauw!”. De 45 meter hoge gewelven geven je een gevoel van ontzettend klein zijn, de grote ramen laten verrassend veel licht door en alle details benemen even je adem. Als je van kunst en architectuur houdt, kun je in de kathedraal dagenlang ronddwalen en je verwonderen aan alle details. Beschrijven doe ik maar niet (Wikipedia heeft een uitgebreid artikel over de Notre Dame van Amiens) en de tijd hadden we ook niet. De volgende bestemming was namelijk spontaan opgekomen en we togen naar Abbeville.

Waarom Abbeville? Enkele foto’s leken wel leuk en nieuwsgierig geworden reden we naar het stadje toe. Abbeville bleek een kleine teleurstelling te zijn en we zochten naar een volgende bestemming. Die vonden we in het dorpje Saint-Riquier, dat net buiten Abbeville ligt. Het dorpje was een schot in de roos.

Saint Riquier heeft een schattig uitstraling en het lijkt alsof de tijd er een beetje stil heeft gestaan. Oude huisjes, Fransen die lekker op het terras zitten en leuke gebouwen bepalen een beetje de sfeer in het dorp. Midden in het dorp ligt de Abdij van Saint Riquier, dat vroeger een bedevaartsoord was voor de heilige Saint Riquier. De abdij is erg leuk om te bezoeken. De kerk is wat je van Noord-Franse kerken mag verwachten: Mooi, licht, kleurrijk en prachtige details. Net zo mooi zijn de tuinen rondom de kerk en de abdij, die goed onderhouden zijn en waar je even lekker je gedachte op niets kunt zetten Al met al is het dorpje zeker een bezoekje waard om er een paar uurtjes te vertoeven. En aangezien Saint Riquier dicht bij de zee ligt, was de afsluiter aan de kust van Frankrijk. Even uitwaaien, kuieren langs de dijken en de gedachte verder op nul zetten. Een heerlijk einde van een dag vol mooie indrukken!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer