Hoe is het met?… John Lammers

John Lammers

Het is de zomer van 1990. NAC bereidt zich voor op de competitie van het seizoen 1990/1991 en de verwachtingen in Breda zijn hooggespannen. Met 166 doelpunten uit 17 oefenwedstrijden is de oefencampagne meer dan geslaagd. In deze oefencampagne zagen NAC-supporters veel nieuwe gezichten bij NAC rondlopen. Ruud Brood kwam voor 350.000 gulden (een kleine 160.000 euro) over van Willem II, Hubert Baardemans werd losgeweekt bij het Belgische Hoogstraten en NAC neemt ook nog eens ene John Lammers van het Zuid Franse Toulon over.

Het eerste seizoen van Lammers bij NAC is een waar topseizoen voor de spits. Lammers vormt, samen met Ton Cornelissen, een droomduo en de in tilburg geboren aanvaller scoort dat seizoen 15 doelpunten. NAC presteert dat seizoen enorm goed, breekt record op record, maar weet helaas niet te promoveren naar de eredivisie. Het seizoen erop komt Lammers echt los (28 doelpunten uit 37 wedstrijden), maar Cornelissen valt echter tegen. Dan trekt NAC ene Pierre van Hooijdonk aan en het koppel van Van Hooijdonk-Lammers groeit in die jaren uit tot een van de gevaarlijkste aanvalslinies in Nederland. Mede dankzij Lammers promoveert NAC in 1993, en Breda maakt zich op voor een seizoen eredivisie.
Dat seizoen eredivisie is voor Lammers een zeer goed seizoen. Lammers siert zijn rentree op het hoogste niveau op met maar liefst 19 doelpunten, en vol goede moed bereidt de tilburger zich voor op het seizoen 1994/1995. Die voetbaljaargang loopt echter op een deceptie uit. Lammers sukkelt met een blessure, maar speelt toch. De aanvaller leeft tegen het einde van de competitie nog wel op, maar NAC weigert het contract met Lammers te verlengen. Als vervanger trekt NAC Twan Scheepers aan en de aanvaller mag uitzien naar een andere club.

Die andere club vindt Lammers ruim 25 kilometer verderop. In zijn geboorte- en woonplaats tekent hij een contract bij willem ii. Zijn seizoen bij willem ii is redelijk succesvol, want in 29 wedstrijden scoort hij 9 maal. Het seizoen daarop is er echter geen plaats meer voor Lammers bij willem ii, waarna de aanvaller zijn geluk in Waalwijk beproeft. Ook daar kan Lammers niet overtuigen (3 doelpunten in twee seizoenen), waarna hij naar RBC verkast.
Het eerste seizoen in het Roosendaalse is een topseizoen. De aanvaller speelt 29 wedstrijden, waarin hij 16 keer scoort. In zijn laatste seizoen bij RBC loopt Lammers een zware knieblessure op en raakt daarmee zijn basisplaats kwijt aan Martijn van Galen. De 36-jarige speler wil echter blijven voetballen, en gaat op zoek naar een andere club. Zijn vriend peter bosz wijst hem vervolgens op de Nieuw Zeelandse ploeg Auckland Kingz FC. De Kingz, die uitkomen in de Australische competitie, zijn naarstig op zoek naar een nieuwe spits, en Lammers verkast uiteindelijk naar Auckland. In Nieuw Zeeland beëindigt Lammers zijn carrière, en treedt vervolgens op 1 juli 2000 in dienst van de VVCS.

Na een jaar bij de VVCS gewerkt te hebben, belt peter bosz John Lammers weer op: Of hij geen interesse heeft in het assistent-trainerschap bij AGOVV. Lammers heeft hier wel oren naar, en is 1 seizoen actief bij de Apeldoornse ploeg. In 2002 stappen zowel bosz als Lammers over naar De Graafschap, maar de ploeg degradeert onder de hoede van de twee voormalig NAC-spelers. Dankzij deze degradatie komen zowel Lammers als bosz op straat te staan.
Na zijn periode als assistent-trainer bij De Graafschap, treedt John Lammers als interim-coach van Achilles Veen op. De ploeg bungelt onderaan de hoofdklasse van de zaterdagamateurs, en hoopt met Lammers degradatie af te kunnen wenden. De samenwerking is echter niet erg succesvol; Achilles Veen degradeert en de club en Lammers besluiten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Daarnaast kon Lammers zijn baan bij willem ii (waar hij jeugdtrainer is) niet combineren met het hoofdtrainerschap bij Achilles Veen “Ik had het graag gedaan in combinatie met het trainen van de B-jeugd van willem ii maar willem ii heeft ook graag dat ik bij de wedstrijden ben en de jeugd speelt nu eenmaal ook op zaterdag,” aldus Lammers. Het trainen van de B-jeugd van willem ii was ook een onderdeel van zijn stage bij de tilburgse club. Deze stage begon op 5 maart 2004 en duurde ruim 3 maanden. Momenteel is John Lammers dus nog steeds als jeugdtrainer actief bij willem ii.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer