De Brugse stadsderby: Cercle Brugge tegen Club

Cercle Brugge - Club Brugge

Afgelopen weekend werd iedere wedstrijd van een club afgelast waar ik graag naar toe ging. NAC – Groningen en La Louviere – Lokeren werden afgelast vanwege de sneeuwval en HSV – Sankt Pauli kon niet bereikt worden vanwege ijzel. Daar zit je dan… Totdat de telefoon op zaterdagochtend gaat en Rik aan de andere kant blijkt te hangen…

Laat die nou net hetzelfde gevoel als ik hebben; Welke wedstrijd zullen we pakken. Snel wordt op internet gezocht. Schalke 04 – Werder Bremen lijkt ons een leuk affiche, maar is uitverkocht. Wolfsburg speelt thuis, maar is, gezien de tijd, te ver rijden. Lille speelt thuis een derby tegen Nancy, maar Frankrijk trekt me niet zo. Hé, MSV Duisburg speelt thuis een Ruhrderby tegen 1. FC Köln… Shit, wedstrijd afgelast. Uiteindelijk wordt de Belgische competitie erbij gepakt en het oog valt op de wedstrijd Cercle Brugge – Club Brugge.

Er valt een stilte en we zeggen tegelijkertijd “ja”. De volgende dag vertrekken daarom 3 voetbalfanaten uit Zevenbergen om de Brugsche stadsderby te aanschouwen. Nog even werd langs het Ottenstadion van AA Gent gereden, maar daar geraakten we niet binnen. Dus snel door naar het stadion in Brugge, waar we een klein 2 uur voor de wedstrijd aankwamen. Het stadion is voor het EK 2000 geheel gerenoveerd, maar dat is niet aan de buitenkant te zien. Treffend is de opmerking van Rik “Ha! Dit kreng had zo uit de jaren ’70 kunnen komen!” Klopt helemaal Rikske, het ‘kreng’ is in 1974 opgeleverd 😉 Magoed, de wedstrijd. Je kan het vergelijken met Feyenoord – Sparta; Alles wat Club Brugge is lijkt relaxed naar deze wedstrijd toe te leven, terwijl dit voor Cercle de wedstrijd van het jaar is. We besluiten met zijn gedrieën in het Cercle-vak te gaan staan. Het is een redelijk fanatiek zooitje daar, maar een slechte eerste helft (waarin Brugge dramatisch slecht speelde en Cercle niet beter kon) zorgde ervoor dat die sfeer een klein deukje kreeg.

Brugge kwam in de eerste helft onterecht op voorsprong, nadat een aanvaller de bal met de hand beroerde en uit buitenspelpositie de 0-1 scoorde. Alles wat Cercle is reageert furieus, maar de protesten zijn aan dovenmansoren gericht. Cercle begint de tweede helft furieus en zorgt ervoor dat de tweede helft een zeer aantrekkelijke periode is. Cercle gooit het op strijd en doorzettingsvermogen en Club brugge, normaal gesproken drie klassen beter, kan niets anders dan achterover leunen en wachten op het gaatje. Uiteindelijk wint Club, maar de morele winnaar is in mijn ogen Cercle.

Uiteindelijk hebben we een leuke wedstrijd gezien en was ik tegen een uur of 10 thuis. De volgende wedstrijd in België wordt Beerschot – Sporting Lokeren… Alweer een derby…