Bedenkingen over het organiseren van het WK voetbal

WK Voetbal

Meneer Kesler, door fanatieke Nederlandse voetbalsupporters een verguisd (voormalig) Algemeen Directeur van de KNVB, heeft weer eens een van zijn ‘kort door de bocht’ momenten. Nederland en België moeten het WK binnen halen en de tegenstand moet de mond gesnoerd worden. Wat is dan beter de oude bekende tactiek van Kesler weer eens op te pakken en tegenstanders te gaan polariseren? “De mensen die kritiek hebben op de kandidaatstelling van Nederland en België voor het organiseren van het WK Voetbal zijn zure calvinisten.” Zo vat het Algemeen Dagblad de woorden van Henk Kesler samen.


De onwaarheden en de feiten

Maar is het wel zo? In de aanloop van het bezoek van de FIFA aan de Lage Landen, werden inwoners van Nederland en België bestookt door een waar media offensief. Alle kritiek werd gebagatelliseerd, totdat de krant Tubantia haar journalistieke plicht goed oppakte en het in handen gekregen vertrouwelijke eisenpakket van de FIFA online gooide. De stellingen in het gecenseerde mediaoffensief ‘dat-het-allemaal-wel-meevalt‘ bleken merendeel glasharde leugens van de organisatie te zijn.

De website retecool.com vat het goed samen; Alles wat eerst door eerst door de WK organisatie Holland-Belgium Bid glashard werd ontkend, blijkt dus gewoon waar te zijn. FIFA VIP’s krijgen hun eigen rijbaan op de snelweg, hun eigen startbaan op het vliegveld, laten hun hotelrekening -inclusief het nodige vertier- voldoen door de belastingbetaler en vreten 5 sterren uiteraard ook op kosten van anderen. Daarnaast zijn er nog twee andere, zeer zorgelijke, eisen van de FIFA.

De belastingen

Zie hiervoor een interessant artikel op het NRC Weblog.
Harry Been, een van de leidende krachten achter het WK bid, vervolgt in het Algemeen Dagblad “De FIFA betaalt ook gewoon belasting, maar dan alleen in Zwitserland. Ook dat is niet raar. Ik durf zelfs te stellen dat onze fiscus de grote winnaar is als we het WK krijgen toegewezen. De Duitse fiscus heeft tijdens het WK van 2006 maar liefst 1,2 miljard euro aan belasting geïnd. Dat is toch een aardig bedrag.”
Waar meneer Been volledig aan voorbij gaat zijn de kosten van het toernooi. De voorzichtig positieve schattingen van de kosten zijn 5,6 miljard Euro. De negatieve schattingen liggen rond de 10 miljard Euro. Let wel: Het zijn schattingen op basis van bij elkaar gesprokkelde overheidsdocumenten, aangezien de Duitse speelsteden en de Duitse overheid tot op heden weigeren inzicht te geven in de totale directe en de (veel hogere) indirecte kosten van het toernooi. Meneer Been (en meneer Kesler) gaan daarnaast volledig voorbij aan de eisen die de FIFA ten tijde van het WK 2006 heeft gesteld. De eis van belastingvrijstelling lag tijdens het WK 2006 niet op tafel. De eis van riante vergoedingen en vrijstellingen lag toen ook niet op tafel. De eis van vergaande controle en invloed op lokale en nationale wetgeving lag toen in veel mindere mate op tafel.

Aanpassen wetgeving

We gaan even naar het afgelopen toernooi in Zuid Afrika, waarin de Bavaria affaire (Bavaria betaalde enkele dames om een pakje te dragen) een duidelijk voorbeeld is van het ongewenst aanpassen van de wetgeving onder druk van de FIFA. De dames werden tijdens de betreffende wedstrijd, wegens het schenden van de marketing regels, gearresteerd. Dit is uiterst opmerkelijk, omdat in een normale wetgeving een persoon arresteren een strafrechtelijke aangelegenheid is, terwijl het schenden van marketing regels duidelijk een civielrechtelijke kwestie betreft. De FIFA heeft echter de Zuid Afrikaanse overheid zo ver ‘gekregen’ om haar de wetgeving aan te passen, zodat het schenden van de marketing regels ineens onder het strafrecht valt. De FIFA heeft dus niet in een civielrechtelijke zaak tegen Bavaria geprocedeerd, maar heeft handig gebruik gemaakt door de door haar gecreëerde wetgeving om de betreffende dames (bijna) strafrechtelijk te laten vervolgen. Tijdens het WK in Zuid Afrika werden lokale handelaren, die zelfgemaakte merchandise verkochten, keihard aangepakt. De Zuid Afrikaanse luchtvaartmaatschappij Kulula Air werd zelfs voor de rechter gesleept omdat men adverteerde met de slogan “The unofficial national carrier of you-know-what”. Mijn mond valt open bij zo’n agressie vanuit de FIFA om ‘haar’ rechten te beschermen. Als voor zoiets simpels en onschuldigs de wetgeving al veranderd wordt, dan mag dat stof tot nadenken geven en kan leiden tot zeer ongewenste ontwikkelingen (lees: Corporatisme in de hand werken), ook op de veel langere termijn in Nederland.

Maatschappelijke issues en corruptie

Ten slotte zie ik een zeer groot maatschappelijk issue. Met een economische crisis achter ons, een moeizaam herstel en een uitzicht op een tweede economische crisis op korte termijn, vind ik de miljardeninvesteringen die met een WK gemoeid zijn uiterst ongewenst. Ik heb liever dat dit geld aan het economisch herstel en aan de mensen besteedt wordt die het echt nodig hebben, dan aan een carrousel waarin zelfverrijking, corruptie en toneel boven het spel om de bal worden gesteld. Want 1 ding is zeker; Het is in het verleden, door onder andere Andrew Jennings, aangetoond dat de FIFA een corrupte organisatie is, die geen middel schuwt om haar doelen te bereiken. Moeten Nederland en België met zo’n organisatie in zee gaan?

Vanuit mijn (voetbal)hart zie ik graag dat het WK naar Nederland en België komt, maar als ik logisch redeneer en mijn hart laat spreken over alle randverschijnselen, dan mag het WK lekker buiten onze landgrenzen plaatsvinden. En met dank aan meneer Kesler, ben ik nu een zure calvinist. Dank u meneer Kesler, ik hef graag met u het glas tijdens uw afscheidsreceptie bij de KNVB.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer