Stuttgarter Kickers – Dynamo Dresden

Stuttgart Kickers - Dynamo Dresden

Auswärtssieg! Auswärtssieg!”, schreeuwen de meegereisde supporters van Dynamo Dresden. Het is een indrukwekkend geschreeuw, dat lange tijd aanhoudt. Voor Dresden lijkt een overwinning, na de zojuist gescoorde 0-2, zeker. Maar Stuttgarter Kickers besluit het er niet bij te laten zitten en zet voor het eigen publiek nog extra aan. Het loont, want terwijl de duizenden fans uit Dresden nog met het “Auswärtssieg!” bezig zijn, scoort Kickers de 1-2. Achter me op de eretribune gaat een jongentje, getooid in Dynamo-kleuren, in zijn fanatisme helemaal door het lint. Zijn moeder laat corrigerend weten dat een scheldkanonnade niet wordt gewaardeerd, waarop het jongetje direct en onschuldig reageert met: “Mutti doch… dat doelpunt is toch helemaal niet leuk?” Het jongetje krijgt met deze reactie de lachers van beide kampen op zijn hand.

Tijdens de rust zijn het fanatieke gezang en de steun van de supporters van Dynamo Dresden hét onderwerp van gesprek. Ik raak aan de praat met een steward van buitenlandse afkomst. “Wist du? Normaal sta ik in het uitvak.” Met zijn vinger wijzend naar zijn huid: “Maar met dit kleurtje is dat vandaag niet verstandig. Een gedeelte van de supporters uit Dresden heeft het niet zo op de wat donkere huidskleur. Jammer, want ik had vanavond graag in het uitvak gewerkt. Kijk eens hoe ze hun ploeg steunen!”

De steward heeft gelijk. Zo’n tweeduizend fans hebben de reis van Dresden naar Stuttgart gemaakt. Dit aantal meereizende supporters is gebruikelijk voor Dynamo. Zij reisden vijfhonderd kilometer heen en vijfhonderd kilometer terug. Met alle files duurde dezelfde rit voor mij een dag eerder zes en een half uur, en dat voor een enkele reis. Het toont het fanatisme van de Dresden-supporters.

Na de 0-2 lijkt de uitzege zeker en de supporters van Dynamo gaan helemaal los. Ze zingen, springen, dansen en de wedstrijd wordt zelfs even stilgelegd omdat er Bengaals vuurwerk in het uitvak wordt afgestoken. Het fanatieke gezang lijkt door de rode verlichting nog indrukwekkender.

Vlak na de onderbreking weet Stuttgarter Kickers de spanning terug te brengen: 1-2. Met ondersteuning van hun fans zoeken de Kickers naar de gelijkmaker. Het levert wat billenknijpmomenten in het Dynamo-kamp op, maar de 1-2 blijft op het scorebord staan. Na de wedstrijd is alle hectiek snel vergeten. De fans van beide teams pakken gezamenlijk een pot bier, eten een Bradwurst en praten gemoedelijk na over de heerlijke voetbalavond.

Foto’s Stuttgarter Kickers – Dynamo Dresden

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer