FC Lienden – Kozakken Boys

FC lienden - Kozakken Boys

FC Lienden heeft het geflikt. De scheidsrechter heeft zojuist afgeblazen en de jonge spelers van FC Lienden vallen van blijdschap over elkaar heen. De uitzinnige vreugdekreten van de fans en de spelers en het vuurwerk schallen over het dorpje Betuwse Lienden. De club, die dit seizoen kampioen van de zondagklasse is geworden, heeft zojuist de Kozakken Boys met 2-0 verslagen en mag zich daarmee de beste amateurclub van Nederland noemen.

Terwijl het feestgedruis op het veld en in de kleine kantine losbarst, staan een paar FC Lienden fans toch een tikkeltje verbaasd voor zich uit te staren en te genieten. Het is een onwerkelijk verhaal dat de club dit seizoen heeft geschreven, een verhaal dat niemand zich een decennium geleden in het dorp had kunnen voorstellen.

Het sprookje van FC Lienden

FC Lienden - Kozakken BoysIn 2004 speelde de club nog in de vierde klasse van de zondagamateurs, om uiteindelijk via enkele opeenvolgende promoties in 2007 in de hoofdklasse te beginnen. In datzelfde jaar besloot FC Lienden ook een zaterdag elftal te beginnen, dat in de vierde klasse startte. Beide elftallen waren vrij succesvol en eind 2012 kwam het zondag elftal op het hoogste niveau van het amateurvoetbal uit en het zaterdag elftal stond er goed voor om naar de Tweede Klasse te promoveren.
Maar de schoen wrong bij het bestuur van FC Lienden. De economische crisis speelde parten bij de club, men had het gevoel dat toenmalige spelers niet zo nodig meer wilden en de bestuursleden dreigden het plezier voor hun passie te verliezen. De club dacht er zelfs serieus over na om de overstap naar de zaterdagamateurs te maken en opnieuw te beginnen. Het bestuur en de technische staf staken de koppen bij elkaar. Het was overduidelijk: Het roer moest om bij FC Lienden. Geen volgevreten vedettes meer, die in de nadagen van hun carrière bij de blauw-witte trots kwamen voetballen. Het plezier moest weer terugkomen. Jonge spelers. Energieke spelers. Spelers met de drive en die in zichzelf willen investeren. Dat was het nieuwe credo. De club besloot alsnog op zondag uit te komen en na het kampioenschap van gisteren was dat natuurlijk een schot in de roos.

De gemoedelijke weg naar boven

Met een uitgekiend beleid en een goede visie, zette FC Lienden de sportieve weg naar boven in. En je kunt aan alles zien dat het de blauw-witten voor de wind is gegaan. Als je het sportpark op komt lopen, dan denk je -wellicht oneerbiedig gezegd- niet dat je de aankomende algehele kampioen van de amateurs bezoekt. Die accommodatie is ook de reden dat FC Lienden afziet van promotie naar de Eerste Divisie. De gemeente Buren, waar Lienden onderdeel van uitmaakt, heeft andere prioriteiten dan sport en investeringen in de accommodatie zijn daarmee een uitdaging, waardoor FC Lienden moeilijk aan de strenge accommodatie voorwaarden van de KNVB kan voldoen.
Eigenlijk ook maar goed ook, want het terrein van Lienden heeft wel iets. Een kleine knusse zittribune heeft de duurste plekken en in de kleine en gezellige kantine pakken spelers, supporters en bestuur regelmatig gebroederlijk en pilsje. Het is juist ook de charme van de club dat alles in Lienden vriendelijk en heerlijk laagdrempelig is.

Algeheel kampioen van de amateurs

FC Lienden - Kozakken BoysToch was er ook de nodige spanning bij alles wat voor FC Lienden is. Tijdens de eerste wedstrijd om het algeheel kampioenschap voor de amateurs kwam FC Lienden in Werkendam soms heel gelukkig weg. Ondanks dat de Kozakken Boys een veldoverwicht hadden en zich gesteund voelden door hun fanatieke fans, won FC Lienden met 0-1.
De Kozakken Boys wisten wat ze moesten doen en de club kwam in de tweede wedstrijd fel uit de startblokken. Gesteund door een paar honderd fanatieke aanhangers wilde de club de 1-0 achterstand het liefst in een paar minuten goedmaken. Na twee minuten kon de luidruchtige Kozakken Boys aanhang al bijna juichen toen de keeper van FC Lienden in de fout ging. De soms harde eerste helft ging echter gelijkwaardig op en de 0-0 ruststand beloofde een spannende tweede helft.

Die tweede helft was voor FC Lienden. De spelers klapten er fanatiek op en na een klein uurtje spelen kwam de club via een knappe kopbal op een 1-0 voorsprong. FC Lienden deelde in de 78e minuut de nekslag uit aan de Kozakken Boys, door de 2-0 te scoren. De spanning was aan de zijlijn te snijden en de vreugde bij iedereen uit Lienden was erg groot: FC Lienden is kampioen en het bier zal na afloop voor de blauw-witten heerlijk gesmaakt hebben.

Foto’s

Dit artikel is ook op Staantribune verschenen

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer