Een dagje Rio de Janeiro

Dagje Rio de Janeiro

Van adem benomen kijk ik naar het prachtige uitzicht voor me. Ik sta op het platform voor het Christusbeeld in Rio de Janeiro, dat op een 700 meter hoge berg is gebouwd. Met gespreide armen en een vredelievend gezicht waakt het beeld als een vader over de stad. Ik zie prachtige groene rotsformaties, kleinschalige regenwouden en de zee. Daartussen is Rio de Janeiro gebouwd. De Brazilianen noemen de stad ook wel “Cidade Maravilhosa”, letterlijk vertaald “Prachtige stad”. De stad is in allerlei opzichten prachtig en mijn eerste kennismaking met Rio gisteren smaakt naar meer.

De stad “voelt” zeer prettig aan. Er heerst een heerlijke en relaxte sfeer, je merkt aan alles dat Rio een rijke stad is en de mensen zijn er –voor een metropool- open en vriendelijk. Rio is daarnaast ook een veelzijdige stad; Je hebt er veel cultuur, de stranden van Copacabana en Ipanema, het prachtige stadscentrum, veel natuur, zeven grantieten rotsformaties (waar Rio omheen is gebouwd) en de favelas. Een heerlijke en veelzijdige stad dus, die ik tijdens mijn eerste volledige dag verder zou verkennen.

De eerste tussenstop was het Christus de Verlosser beeld. Het markante bouwwerk is een enorm beeld van Jezus Christus op de 710 meter hoge berg Corcovado. Het beeld zelf is 38 meter hoog. Het beeld werd officieel onthuld op 12 oktober 1931, nadat er ongeveer 10 jaar aan gebouwd was. Het is een van de weinige beelden op deze planeet waarin Jezus niet met een kruis afgebeeld staat. Het was ook in de jaren 20 de wens van de Katholieke bevolking van Rio de Janeiro om een beeld van Jezus te bouwen, dat openheid, rust en vrede uitstraalde. De Braziliaanse en Franse kunstenaars die dit hebben gedaan, hebben goed werk afgeleverd. In 2007 is het standbeeld via een grootschalige internet-verkiezing verkozen tot één van de zeven moderne wereldwonderen.
Het is op zich al een wonder om de blokken voor het beeld via de stijle hellingen van de Corcovado omhoog te krijgen en een ander wonder is om het daar te maken. Een nog prachtiger wonder vind ik het indrukwekkende uitzicht dat je vanaf de platformen bij het beeld over Rio hebt. Om dat uitzicht te krijgen, moet je wel de duizenden toeristen rondom het beeld doorworstelen en het is een hele uitdaging om jezelf zonder mensen op het beeld te krijgen. Desalnietemin geeft het uitzicht je een prachtig overzicht van de veelzijdige en voormalige Braziliaanse hoofdstad.

Vanuit het beeld hebben we onze weg door het centrum van Rio vervolgd. De prachtige gebouwen wisselden elkaar in rap tempo af en tijdens de lunchpauze maakten we kennis met een goede Braziliaanse uitvinden: Het kilo-diner, waarbij je zelf je eten kunt opscheppen en per gram betaalt wat je opschept. Na de lunch zetten we onze trip voort, om uiteindelijk bij de Suikerbroodberg te eindigen.

De aparte naam van de berg dateert van enkele eeuwen geleden. Toen de Portugezen het gebied rondom de baai van Rio koloniseerden, zag men een berg die wel heel erg op een suikerbrood leek. Een matroos moet in een zatte bui hebben gezegd dat het een berg van suikerbrood was, en de naam suikerbroodberg was geboren. De 400 meter hoge berg is een van de grote toeristische attracties in Rio en is te bereiken via twee kabelbanen, of via een flinke beklimming. De oplettende lezer weet al welke tocht ik naar boven heb genomen. Nee, niet de beklimming, kom op zeg! Ik ben met vakantie!
Helaas is het weer in Rio vrij grillig en kan open lucht met heerlijke zon binnen 5 minuten in een flinke regenbui veranderen. Toen ik de kabellift van beneden naar boven nam was het droog en vrij zonnig. 15 minuten later, was het bovenop de suikerbroodberg een ware stortbui. Helaas was het bezoek dus van korte duur.

Na het bezoek ben ik met enkele groepsgenoten lekker terug naar het hotel gegaan en besloten we ons in de culinaire wereld van Rio te storten. Ook in de restaurants en in het uitgaansleven zie je veel internationale invloeden. Braziliaanse restaurants worden afgewisseld met Italiaanse, Spaanse en Franse restaurants en in de cafés heerst een open en relaxte sfeer. We maakten het niet al te laat, want de volgende dag staat een tocht naar een van de vele Favelas in Rio op het programma!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer