Ballen op De Berg: Een prachtige voetbaldag in Wageningen

Ballen op de Berg: De Wageningse Berg

Oud FC Wageningen en Oud Vitesse is net een paar minuten aan de gang en ik sta te genieten: Op De Berg, thuishaven van het ter ziele gegane FC Wageningen, speelt eindelijk weer eens de groen-witte trots van de regio. Enkele honderden mensen bevolken de tribunes, en ik heb besloten op de lange zijde de wedstrijd te volgen. Rechts achter me hoor ik een jongensachtige stem zeggen “Papa, waar stond jij vroeger?”. Ik draai me om en zie een man van in de 40 getooid in een oud shirt van FC Wageningen en een groen-witte sjaal om zijn nek. Naast hem staat een jongen van 10, die vragend naar zijn vader opkijkt.

Waar we nu staan, jongen”, zegt de man. “Hier stond ik vroeger met mijn vrienden en heb ik hele mooie dingen meegemaakt”. Een stortvloed van vragen komt over de vader heen, maar de man zwijgt en kijkt even in het niets. Het lijkt alsof hij zijn hele FC Wageningen film af laat spelen in zijn gedachte en de hoogtepunten, dieptepunten de mooie momenten met zijn maten de revue laat passeren. Wellicht is het mijn verbeelding, maar ik denk toch wat waterige ogen te zien. Het was A Trip Down Memory Lane, die ik in de ogen van veel mensen om me heen zag.

Het zou me niets verbazen, want het faillissement van FC Wageningen in 1992 gaat heel diep bij de mensen die De FC een warm hart toedragen. De club hield van de een op de andere dag op te bestaan. Foetsie… Weg. Het is alsof je vrouw, waar je 50 jaar getrouwd mee bent, zonder aanleiding haar koffers pakt en met de noorderzon vertrekt. Dat het faillissement iedereen in Wageningen overdonderde, bleek wel toen ik in 2004 samen met een aantal vrienden het stadion bezocht. De voetbalkaartjes lagen nog gewoon in de kassahokjes, de programmablaadjes tegen NAC (laatste wedstrijd FC Wageningen) lagen in de supporterskantine. De kleedkamer bevatte nog voetbalspullen en zelfs de bestuurskamer was nog voorzien van, vervallen, meubilair. Het leek alsof na het faillissement er van de een op de andere dag een onzichtbare muur om De Berg was gebouwd en dat alleen de tand des tijds, FC Wageningen fans, enkele vandalen en voetbalnostalgisten de weg naar het stadion konden vinden.

De Berg had een naam in voetballand van een onneembare vestiging. Tijd voor enkele fanatieke voetbalbloggers om, in navolging van de Wamberto Tour en In Den Ban van Abe, Ballen op De Berg te organiseren. De twee hoofdattracties: FC Blogbroeders (met Hekkenhangers Dave en Tom Bodde in de gelederen) versus de Royal Dutch Press en Oud FC Wageningen versus Oud Vitesse.
De eerste wedstrijd was gelijk een leuke. In de vorige editie van FC Blogbroeders – Royal Dutch Press kwamen de journalisten voor rust met 0-2 voor, maar de geoliede machine van de Blogbroeders zorgde ervoor dat de journalisten met een 3-2 nederlaag afdropen. De journalisten waren dus gebrand op revanche en begonnen furieus aan de wedstrijd. Twee inzetten van de Royal Dutch Press belandden door uitstekend keeperswerk van Stadiongebod op de paal, maar helaas was het daarna wel raak en in een rap tempo liepen de journalisten naar een comfortabele 0-3 voorsprong uit. Royal Dutch Press coach was tijdens de rust in zijn nopjes en durfde zelfs te stellen dat “deze goed geoliede machine” niet meer in gevaar kwam. Dat was olie op het vuur bij de Blogbroeders en de mannen van onder andere DoingThe116, Voetblah, Voetbalzone en Kent U Deze Nog startten de tweede helft lekker pittig, doch wel fair. Geen schwalbes (united) en het spel werd Tussen De Linies fair door de FC Blogbroeders gespeeld. Royal Dutch Press keeper Sjoerd Mossou wist enkele Linke Ballen van de Blogbroeders te keren, maar had geen antwoord toen de aansluitingstreffer werd gescoord. het Geheim Wapen Marco zorgde met twee doelpunten voor een 3-3 eindstand en de Moeder van Koning Voetbal zou haast smullen bij zo’n comeback. Penalty’s dus… Waarbij de journalisten uiteindelijk met zweet tussen de bilnaad zegevierden en hun revanche van het terechte verlies in Haarlem te pakken hadden.

De andere wedstrijd zou een uur later op de planning staan en het beloofde flink druk te worden. Het was prachtig om de oude Wageningen shirts te zien, de verhalen van oud-spelers en supporters te horen en De Berg weer eventjes als een “levend” stadion te zien. Zelfs de fanatieke Vitesse fans hadden aan sfeerverhogende attributen gedacht en bij het eerste fluitsignaal werd onder luide aanmoediging voor Oud Vitesse Bengaals vuurwerk ontstoken. Het leidde tot wat hoongelach bij de Wageningen fans en even was de oude derbysfeer terug. In de eerste helft werden de aanvallen van FC Wageningen met luid gejuich ondersteund, maar Vitesse kwam toch op een 0-1 voorsprong en leek met de overwinning in Wageningen weg te gaan. FC Wageningen scoorde in de slotseconden van de wedstrijd de gelijkmaker en de oude Wageningen fanatiekelingen stonden lekker te juichen. 1-1 tegen hun aartsrivaal Vitesse. De Berg leefde weer en even was het weer feest. Je snapt wel dat het na de wedstrijd nog erg gezellig was. Aan de organisatoren Gogme United, Kent U Deze Nog, Voetblah en de vele vrijwilligers: Bedankt voor de meer dan goede organisatie en bedankt voor The Trip Down Memory Lane.

Een fotoimpressie tref je via deze link aan, of hieronder:

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer