Fort Sadras

Fort Sadras, een stukje Nederlands koloniale geschiedenis. Denk je aan het koloniaal verleden van India, dan denken de meeste mensen gelijk aan de Engelse invloed die India heeft gekend. Wat minder bekend is, is dat India ook invloeden van Portugese, Spaanse, Deense, Franse en Nederlandse kolonisten heeft gehad. Vooral het gebied rondom Chennai was eeuwen geleden een bolwerk van Nederlandse bedrijvigheid en de Nederlandse invloeden zie je er nog steeds. Onderweg naar de voormalig Franse kolonie Pondicherry, stopten we bij Fort Sadrad. Een fort dat ooit door Nederlanders is gebouwd.

Lees verder

Mahabalipuram

Mahabalipuram is zo’n stadje, wat een perfecte kennismaking is als je voor het eerst in India bent. Een lang strand, palmbomen en vele eeuwenoude tempels strekken zich uit langs het -uit de kluiten gewassen- dorp. Het is ook een dorp waar de tempels een belangrijke religieuze betekenis hebben. Geen wonder dat Mahabalipuram een mystiek dorp is, dat trekpleister voor pelgrims en toeristen is.

Lees verder

Prachtige gebouwen in Pisa

Terwijl we over de brug van de Arno lopen, pakken donkere wolken zich boven Pisa samen. In de verte, vlak boven de bergtoppen, zie we een bliksemschicht. “Als het hier maar droog blijft”, zeg ik voor de grap. Alsof de weergoden het daarboven gehoord hebben, lijkt het alsof de wind ineens draait en we zien de donkere wolken op ons af komen. Voor we het weten plenst een heftige regenbui en hagelbui zich over ons uit. En dat terwijl de scheve toren van Pisa in de verte lonkt. Pisa was een spontaan idee om te bezoeken, een bezoek dat wellicht in het water dreigt te vallen.

Lees verder

Ponte di Castruccio in Popiglio

Vermoeid komen we bovenaan de bergtop en het uitzicht beneemt ons de adem. Voor ons ligt de uitgestrekte vallei, waardoor de rivier de Lima stroomt en het dorpje Popiglio ligt. Een prachtig kleurenpalet van groene bossen, rode daken van de dorpshuizen en de prachtige blauwe lucht maken het een prachtig plaatje. Vlak voor ons liggen de ruines van de torens van Popiglio. Ooit gebouwd om de landsgrenzen van Lucca te verdedigen en de handel te garanderen. Het is een onverwachte en onbekende verrassing van onze hike, die we totaal niet verwacht hadden.

Lees verder

Castelnuovo di Garfagnana

Beeld het jezelf eens in: Je rijdt door de glooiende bergen van Toscane. De ene bergkam, wisselt een andere groene berg af. Naast je, diep in de vallei, stroomt een helder blauwe rivier. Je draait een bocht om en je kijkt in de verte op de omwallingen, torens en huizen van het vestigingsstadje Castelnuovo di Garfagnana. Ingeklemd tussen diezelfde bergen, zou het zo een plaatje kunnen zijn dat de cover van een reisgids zou kunnen zijn. En in dat plaatsje, zouden we vanavond een heerlijk hapje eten.

Lees verder

Lonely street in Riga, source: Google Images, searchfilter licensed for free use. Photographer unknown

Het is een drukte van belang op Kalnciema Kvartals: Een kleinschalige markt die in de wijk Agenskalns ligt. Naast me koopt een vrouw verse blauwe bessen, terwijl iets verder op een andere vrouw de mooie jurkjes aan het bekijken is. Tussendoor schreeuwt een man door de speaker en rennen kinderen langs je heen. Op de markt tref je overwegend Letse producten aan en als je bij een van de Letse kraampjes wat koopt, ondersteun je ook gelijk sociale projecten.

Lees verder

Kanchipuram

Kanchipuram, liefkozend De Gouden Stad genoemd, was onze bestemming van vandaag. Een andere naam is De Stad van de Duizend Tempels. Dat hebben we ook geweten, want nadat je Kanchipuram binnen rijdt, vliegen de tempels en de Indiase hectiek je om de oren. We hadden de ambitie om 998 tempels niet te bezoeken en alleen de Kailashanatha Temple en de Sri Ekambareshwara Temple te bezoeken. De eerste tempel is de oudste tempel van Kanchipuram en ook een heerlijk rustige tempel. De tweede tempel is de meest drukste tempel, die ook nog eens een hele belangrijke tempel in het Hindoeïsme is. Het beloofde een zeer interessant, culturele dag te worden.

Lees verder

DakshinaChitra

Ondanks dat het in de vroege ochtend is, razen de toektoeks en de auto’s in Chennai langs onze bus. De wegen zijn een georganiseerde chaos, en die chaos lijkt een constante factor in India. In het decennium dat ik niet in India ben geweest, lijkt er zoveel veranderd. Maar dan ook zoveel weer niet.

Lees verder

Op pad door Cinque Terre

Onze boot vaart langs de kustlijn van Cinque Terre. De ruwe rotsformaties, wisselen elkaar af met de landbouwgronden en groene velden. Plots zien we een kleurrijk pallet voor ons; Een dorpje met huisjes. Ieder huisje een ander en fel kleurtje. Geel, rood, groen, paars, roze, blauw… Het komt er allemaal in terug. Het is een prachtige start van een tocht langs de vijf kustdorpjes, die ten westen van La Spezia liggen. Op naar een dag het wereldbefaamde Cinque Terre bezoeken!

Lees verder

Mooie uitzichten in Lucca

Na alle drukte in Florence leek het ons tijd om de luwte op te zoeken. Alleen is het in een verlaten klooster, dat tot hotel is omgeturnd en waar wij de enige gasten zijn, soms weleens saai. Dus besloten we de luwte van Lucca op te zoeken. En dat was, mede door de goede verhalen van vrienden, een echt schot in de roos! We hebben heerlijk een dagje de prachtige stad aangedaan en we waren aangenaam door Lucca verrast!

Lees verder

De skyline van Florence

Een heerlijke vakantie in Italië. We waren er al lang over aan het nadenken en deze lente besloten we de auto te pakken en 2.5 weken Toscane aan te doen. En natuurlijk mocht een bezoek aan de toeristische trekpleister Florence niet ontbreken! Met talloze musea, prachtige gebouwen en heerlijke sfeer, is het een overweldigende stad. Een stad waar het echter ook druk kan zijn en een stad die vol met zogenaamde Tourist Traps zit. Lees hier onze avonturen in Florence!

Lees verder

Cellencomplex KGB Museum Riga

“Ik eis absolute stilte.” Met een snijdende stem zet de gids de toon voor de start van de rondleiding in het KGB Museum in Riga. “Jullie zijn op een plek waar gruweldaden door de Sovjet bezetter zijn gepleegd. Dit is een gebouw waarin slachtoffers van die bezetting hun leven hebben gelaten.” De toon in de groep is bedrukkend geworden, en je proeft dat iedereen met een angstige nieuwsgierigheid benieuwd is wat er komen gaat.

Lees verder

Copyright 2003 - 2019 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer