Het Hindoestaans heiligdom van Trichy

Trichy

Onderweg van Thanjavur naar Madurai, stopten we in Trichy. Trichy is, in vergelijking met Thanjavur, een zeer drukke en hectische stad. De stad heeft echter wel een van de belangrijkste heiligdommen van het Hindoeïsme: De Srirangam Temple. Een tempel die je van verbazing achterover laat slaan.

Op zo’n 8 kilometer van het centrum van Trichy ligt dit Hindoestaans heiligdom op een eiland. Het eiland is ingeklemd tussen de rivieren Kollidam en Kaveri en op een paar vierkante kilometer laat dit eiland een stukje India in optima forma zien. Het is een heerlijke mix tussen de materiele wereld en de stoffelijke wereld. In de tempel zie je diverse Hindoestaanse mensen hun geloof fanatiek belijden, terwijl 100 meter verderop -over de hoge muren- de handel en commercie in de kleine straatkraampjes welig tiert.

Geschiedenis van de Srirangam Temple in Trichy

Het complex is groot, levensgroot zelfs. Je moet zelfs door enkele Gopurams lopen om de ingang te bereiken. Een tocht van ongeveer 10 minuten. Het doet je gelijk beseffen dat dit uitzonderlijk complex over enkele eeuwen gebouwd moet zijn. Een bouw die nog steeds op de dag van vandaag doorgang vindt! Het heiligdom in het midden is het oudste gedeelte en de rest kwam langzaam tot stand rondom dat heiligdom. Diverse dynastieën uit Trichy hebben meegeholpen aan de bouw, waardoor het complex -vanaf de eerste Gopuram- enkele hectare groot is. De geschiedenis is zeer uitgebreid en die ga ik hier maar niet neerpennen. Voor meer, zie bijvoorbeeld Wikipedia. Er zijn drie ingangen, 21 (!!) Gopurams en de tempel heeft maar liefst 7 muren. De eerste drie muren bevinden zich buiten het tempelcomplex en wanneer je die door bent, ben je er eigenlijk al achter dat deze tempel een gemeenschap of een stadje op zich vormt. Kleurige en levendige bazaars, wisselen elkaar af moet bloemenmarkten en straatkraampjes. Bedelaars klampen je aan voor een paar Rupee, terwijl 5 meter verderop de Indiase mensen met je op de foto willen. Hotels en bovenwoningen zijn er ook te vinden, net zoals diverse Hindoestaanse scholen. Alles is gericht op de Hindoestaanse pelgrims.

Alleen voor Hindoes

En daar zit voor de niet Hindoestaanse toeristen gelijk het grote probleem. Jammer genoeg, of wellicht gelukkig, mogen niet Hindoestanen de echte heiligdommen en de tempels niet bezoeken. Overal waar je ziet, zie je borden met “Non-Hindoes not allowed”. Fotograferen mag, maar alleen buiten de heiligdommen.

Toch is een bezoek van een uurtje of 2 aan deze tempel van Trichy zeker de moeite waard. Na de hoofdingang kun je even heerlijk wandelen langs hoge muren en palmbomen. Deze rustige route geeft je even adem om bij te komen van de hectische wandeling van de eerste Gopuram naar de ingang van de tempel. Het geeft je ook de kans om even te praten met mensen die de wandeling ook maken en meer over dit bedevaartsoord te weten te komen. Je belandt via deze route aan de andere kant van de tempel, waardoor je tegen de drukke stroom van mensen in kunt lopen. Voordeel is dat je sommige zaken even rustig en op je gemak kunt bekijken.

Als je voor deze tempel gaat om de heiligdommen in te gaan, dan zou ik deze indrukwekkende tempel in Trichy niet bezoeken. Als je echter een stadje en tempel met eigen dynamiek wilt meemaken, dan wel. Heb je ook nog eens een nieuwsgierige geest naar andere culturen en je weet je Nederlandse of Westerse bril af te zetten, dan is een tussenstop in Trichy en bij deze tempel zeker aan te raden!

Na ons bezoek reden we door naar Madurai. In Madurai staat -hoe kan het ook- een andere belangrijke Hindoestaanse tempel. We merken wel dat we een beetje tempelmoe beginnen te worden en dat we even de behoefte hebben aan ander eten dan curry’s en rijst. Onze missie: Wel de tempel bezoeken, maar ook wat andere dingen gaan doen! Een kijken wat er van die ambitie waargemaakt wordt 🙂

(header foto afkomstig van Wikipedia en onder de GNU License / Open License gebruikt, met aanpassing)

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer