Van Melaka naar een kippenhok

Melaka

Kippen, dat zijn het. Ik bevind me nu middenin een kippenhok, aka het appartement van Anne. Anne vond het een goed idee om een vriendin uit de Filipijnen uit te nodigen, waardoor ik me ineens tussen 4 vrouwelijke Filipino’s bevindt. Alleen is het nog wel uit te houden, maar als alle 4 tegelijkertijd met elkaar praten, dan is het een waar kippenhok. Dat iedere zin in Tagalog (de taal in de Filipijnen) met en aaaaaa wordt beëindigd, draagt nog eens aan dat kippengehalte bij. En drie keer raden wat vanavond op het menu staat. Juist: Kip. Grrrr!

Tussen al het gekakel probeer ik aan de afgelopen tijd in Melaka te denken. Voorafgaand aan de trip waarschuwde mijn collega Otto me al: “Martijn, Melaka is een prachtige stad, waar je je in thuis gaat voelen”. Nou, Otto heeft geen woord gelogen. Vandaag en gisteren brachten Anne en ik een bezoek aan deze voormalige Nederlandse kolonie en ik moet zeggen: Ik ben onder de indruk. Melaka is geen grote stad en heeft een vij compact centrum. Sinds een paar jaar staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO, waarbij ik me eerlijk gezegd te zijn afvraag waarom Melaka erop staat. Goed, het ziet er mooi uit en het heeft oude gebouwen, maar ik heb meerdere plaatsen gezien die hier niet op staan en meerdere malen mooier zijn.

Een kleine tocht door het centrum voerde me langs enkele oude Nederlandse gebouwen. Het rood geschilderde Stadthuys is luk om te zien en de Christ Church bevat enkele Nederlandse graven. Voor mij waren het Heerenhuys (met een prachtig Nederlands interieur en vriendelijke mensen) en China Town toch wel de hoogtepunten. Na een kleine 5 uur wandelen en een lekkere Nasi Goreng als avondmaaltijden, hadden we het wel gezien en togen we terug naar het hotel. Aangezien de wekker vanochtend niet was gezet, sliepen we even lekker uit en togen we rond 11 uur naar het centrale busstation om de bus naar Singapore te pakken. Om half 1 was het zo ver en we togen richting Singapore en zeiden we vaarwel tegen Maleisië. Sowieso is Maleisië een prachtig land, waar je goed en goedkoop door heen kunt reizen. De snelwegen zijn goed, de straten zien er voor Aziatische begrippen goed uit, de mensen zijn ook nog eens aardig en ik krijg het gevoel dat ze je geen poot uit willen draaien. Maleisië is dus absoluut een land waar ik naar terug wil keren.

Aangekomen in Singapore werden we er extra op geattendeerd dat het invoeren van drugs in Singapore niet zo een goed idee is. Het verhaal ging namelijk dat er eerder op de dag iemand was gepakt met een lading drugs. Dan ben je in Singapore flink de sjaak; In Singapore (maar ook in Indonesië en Maleisië) staat op drugs de doodstraf, die op korte termijn na de uitspraak wordt voltrokken (mits je niet in beroep gaat natuurlijk). Het hele bizarre eraan is dat dit soort zaken vroeger ook live op televisie werden uitgezonden. In mijn eerder weblog schreef ik dat Singapore op veel zaken een zero tolerance beleid voert en dat heeft zijn uitwerking. Een van de zaken is de zwaardere straffen uit te zenden op televisie (ik weet niet of dat nog steeds gebeurt) om zo een signaal naar de mensen uit te zenden dat dit soort geintjes niet gepikt worden. Ook is Singapore erg gebrand om religies vreedzaam naast elkaar te laten leven. Iedere vorm van discriminatie of een poging tot religieuze ongeregeldheden wordt kei- en keihard de kop ingedrukt. Wellicht dat Singapore daarom een van de weinige landen is waar diverse religies vreedzaam naast elkaar leven en waar mensen de gevonden goederen op straat bij de politie brengen.

In de tussentijd is het kippenhok tot een ware hel geworden en de dames in kwestie vinden het wel leuk om een restaurantje te gaan pakken. Arme ik en de partner van een van de dames worden dus op sleeptouw genomen en we gaan richting Orchard; Het uitgaanscentrum van Singapore. Zolang er een Starbucks tussen zit, ben ik al tevreden! Morgen ga ik Singapore eens ontdekken, ik ben ook daar naar benieuwd!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer