De laatste dagen in Singapore

Singapore

Zo, en ik ben weer thuis. Na Maleisië en het kippenhok overleefd te hebben, heb ik mijn laatste dagen in Singapore al slenterend besteed en de leuke gebieden bezocht: Little India, China Town, Marina Bay Area en de vele shopping malls die Singapore rijk is. Ik had veel meer op de planning staan, maar ach; Dat bewaar ik voor een eventuele volgende keer.

De laatste dagen in Singapore besteedde ik dus redelijk ok. Ik ben naar Little India en Chinatown geweest, en heb daar over de verschillende bazaars en goedkope shopping malls gelopen. Mocht je een ware koopjesjager zijn, dan is Mustapha’s Centre in Little India een ware aanbeveling. Zo is mijn voorraad scheermesjes weer goedkoop aangevuld en heb ik goedkoop mijn favoriete after shave op de kop kunnen tikken. Na beide plaatsen, zijn Anne en ik naar het Marina Bay Area gegaan; Een gebied waar je een prachtig uitzicht hebt op het zakencentrum van Singapore en waar je het 3.6 miljard kostende casino kunt bekijken. Ach, en de rest? Lekker door de schone straten van Singapore lopen, je vergapen aan het overdadige en het haast onrealistisch aandoende Azië. Ondanks dat, heeft Singapore iets. De kwaliteit van het leven is er goed en de mensen hebben er een open instelling. Ik zou haas durven te stellen dat ik er weleens een jaartje zou willen werken en wonen.

In een eerder blog had ik het er al over dat men in Singapore een zero-tolerance beleid kent op overtredingen en dat Singapore een vrij succesvolle multiculturele samenleving kent. Dat laatste is erop gestoeld dat de regering van Singapore open staat voor andere culturen en het collectief in de woonwijken stimuleert. Zo zijn de appartement complexen, die ik heb gezien, in een honinggraad gebouwd, waarbij in het centrum goedkope eetgelegenheden staan, mogelijkheden zijn voor ontspanning (denk aan voetbal, basketbal, een speeltuin, etc. Dat deze zaken door de mensen goed gebruikt worden, werd me al snel duidelijk. Jonge kinderen spelen na school in deze speeltuinen, oudere en jongere mensen houden hun conditie bij in het sportgedeelte van deze gebieden en ik liep enkele dagen geleden zelfs per ongeluk een Chinese begrafenisceremonie binnen, die op een gedeelte van deze plaats werd gehouden. De centrale plaatsen zijn een leuke mengelmoes van jong en oud, waar mensen lekker hun ding kunnen doen.

Maar er zijn ook zaken in Singapore waar ik me over verbaas. Ik denk dat Singapore het meeste aantal winkelcentra per vierkante kilometer heeft. Overal waar je komt, zit je op een paar minuten lopen van een winkelcentrum en de binnenstad krioelt van de shopping malls. Dat zijn niet de winkelcentra zoals we hier in Nederland gewend zijn, maar centra naar Amerikaans voorbeeld: Groot, hoog en veel. In het weekend stikt het van de mensen in deze malls, die er hun geld uitgeven of op hun gemakje door de shopping mall slenteren. Wat me ook opvalt, is de hoeveelheid smartphones en de centrale plaats die een smartphone in de maatschappij inneemt. Als je in de metro staat, dan zie je vrijwel iedereen om je heen met dat ding in de weer: Facebook, mail en chatten wordt in de reistijd gedaan om het sociale leven bij te houden. Aangezien ik een wat andere definitie heb hoe ik mijn sociaal leven bijhoud, stond ik af en toe verbaasd toe te kijken met wat voor fanatisme dit werd gedaan.

Maar goed, terug naar mijn reis. Om het clichématig te stellen: Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Dus na een vliegreis van bijna 13 uur en een treinrit van Schiphol naar Breda (lang leve de Fyra!) was ik vrij vroeg thuis. En dan komt het welbekende riedeltje: Wasjes draaien, eten inkopen, over de jetlag heenkomen en foto’s uitzoeken. Die foto’s gaan dit weekend online komen, dus Stay Tuned!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer