Kennismaking met Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is onvoorstelbaar tegenstrijdig. Gisteren kwamen Anne en ik in Kuala Lumpur aan, waar we op onze eerste dag ondergedompeld werden in een haast on-Aziatische aanblik van de hoofdstad van Maleisië. Grote en hoge wolkenkrabbers, waaronder de indrukwekkende Petronas Towers, ruime en moderne shopping malls en cafés en nachtclubs waar mensen fanatiek naar rugby keken. Vandaag was een hele andere dag: We zijn Little India en China Town ingedoken en kregen het typische Azië te zijn: Druk, gezellig en divers.

Maar, terug naar gisteren. Na een busrit van een kleine 6 uur, die ons van Singapore naar Kuala Lumpur bracht, kwamen omstreeks 4 uur in de 200 jaar oude hoofdstad van Maleisië aan. Onder de rook, of beter gezegd: In de schaduw, van de Petronas Towers, stapten Anne en ik uit de bus en zochten we onze weg naar het hotel. Dit werd via de taxi gedaan, waarbij de taxichauffeur aangaf ons wel voor slechts 40 MR (10 Euro) naar het hotel te willen brengen. Al snel werd dit afgedongen naar 5 Euro en waren we binnen 10 minuten bij het hotel.
Het hotel ligt op loopafstand van alle toeristische attracties, dus besloten Anne en ik naar de Kuala Lumpur Tower te lopen (en hele grote en hoge zendmast) en na wat rondgekeken te hebben en foto’s geschoten te hebben, vervolgden we onze weg naar de Petronas Towers. We waren erg benieuwd of we de torens konden beklimmen, maar we kwamen bedrogen uit. De skybrigde, een brug die beide torens met elkaar verbindt, is niet publiekelijk toegankelijk. Je kunt de torens wel iedere dag om 1200u beklimmen, maar daar zitten wat uitdagingen aan. Het bedrijf gunt de eerste 100 mensen 1 vrijkaartje per persoon en de uitgifte van de vrijkaarten begint om 0500u ‘s ochtends. We wilden graag de torens beklimmen, maar daar zit ook een limiet aan. Die 0500u was voor ons de absolute limiet. Dus liepen we wat rond in de ruime shopping malls die onder de Petronas Towers liggen.
Ook hier zie je dat dit gedeelte van Azie flink in de lift zit. Denk je in Azie voor een prikje wat merkkleding te kopen, dan kom je bedrogen uit. Zaken gaan voor Europese prijzen van de hand (of zelfs voor meer) en kleding, etc. gaan als warme broodjes over de toonbank. Ach, als je toch onder een westerse cultuur ondergedompeld wordt, dan kun je net zo goed erin meegaan. Dus zetten Anne en ik onze traditie voort om een lekkere bak cappuccino te drinken en daarbij een lekkere muffin te eten. En wat is nou beter om dat bij Starbucks te doen en vervolgens met de nieuwe iPhone van Anne te spelen? Nadien hebben we een rondje om de Towers gelopen en, onder het luide gejuich van de fans van de wereldcup rugby, hebben we de nodige foto’s geschoten.

Waar gisteren een on-Aziatische dag was, was vandaag typisch Aziatisch. We besloten om de echte Aziatische wijken van Kuala Lumpur in te duiken, en een bezoekje te brengen aan Little India, China Town en lekker rond te lopen. Zo hebben we vandaag wat tempels en een grote moskee bezocht (waarbij Anne in een bijna Burka moest rondlopen, grappig gezicht) en hebben we wat over de markten van China Town geslenterd. Een beetje over de Aziatische markten slenteren is altijd leuk: Je kan er flink onderhandelen en als je een tekort aan vrienden hebt zit je er goed; Iedereen noemt je er namelijk ‘friend’ en probeert je soms de meest waardeloze zooi te slijten. Het was een lekker dagje, waarbij we een kleine 7 uur door Kuala Lumpur hebben geslenterd. Anne, die duidelijk niet gewend is om 10 tot 15 kilometer te lopen ;), ligt nu even in de hotelkamer bij te komen en ik type dit blog onder het irritante getetterd van een stel Chinezen. Arrghhh! Irritant. Wat echter nog irritanter is, is het gejeuk en de uitslag die ik sinds gisteren op mijn huid heb. De laatste 3 Azië trips is dit altijd naar boven gekomen. Ik ga bij terugkomst toch eens langs de dokter om mezelf te laten testen op de nodige allergieën.

Zodadelijk gaan we wat eten en gaan we door naar de nachtmarkt van Chow Kit. We maken het niet al te laat, want morgenvroeg vertrekken Anne en ik naar Melakka; Een eeuwenoude havenstad, die ooit Nederlands grondgebied was. Er zijn zelfs nog Nederlandse invloeden te zien in deze stad. We blijven er slechts 2 dagen, waarna we terug keren naar Singapore. Ik ben erg benieuwd wat Melakka gaat brengen!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer