Op naar de Chinese Muur

Chinese Muur

Tralalalala, over een kleine 24 uur zal ik op het vliegtuig naar Nederland stappen en laat ik China en Tibet voor wat het is. Maar het is nog niet ten einde, want gisteren en eergisteren heb ik natuurlijk ook nog het een en ander gedaan.

Na mijn vorige weblog ben ik Beijing ingegaan en heb ik wat sportvelden bezocht. Toen ik met de taxi terug naar het centrum reed, kreeg ik last van de smog die er in Beijing hangt en kreeg ik ineens weer last van darmkrampen. Ik heb de chauffeur gevraagd om direct terug te rijden naar het hotel. Daar aangekomen ben ik direct naar mijn kamer gerend, alwaar ik de hele middag tussen mijn bed en de WC heb gelopen. Gelukkig heeft het hotel HBO (een Amerikaanse pay zender), waarop net Once Upon a Time in Mexico te zien was, dus ik heb me in ieder geval wel vermaakt 🙂 Die avond zouden we naar de Chinese opera gaan, maar aangezien er diplomatieke besprekingen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea in China plaatsvinden -en de hoge functionarissen het wel leuk vonden om een opera te bezoeken- heeft de Chinese overheid de gehele opera opgeeist. Het gevolg was dat wij er niet heen konden. De voorstelling is nu naar vanavond verplaatst, maar het is nog onzeker of wij ook kunnen: Er schijnen nogal “belangrijke” Amerikanen in Beijing te zijn voor een handelsmissie, en die gozers willen waarschijnlijk ook de opera bezoeken.

Goed, eergisteren hebben we weinig gedaan, dat was gisteren toch wel even anders. Rond 0700 uur vertrokken we naar de Chinese Muur. Ik dacht dat Europa zo erg was met files, maar in Beijing kunnen ze er ook wat van zeg… We hebben er ruim anderhalf uur over gedaan om Beijing alleen al uit te komen. Nadat we Beijing uit waren, zijn we doorgereden en we kwamen uiteindelijk tegen een uur of 1000 bij de Chinese muur aan.

Over de Chinese Muur hoef ik jullie weinig te vertellen, dus dat skip ik bij deze dan ook maar even :). Toch was het een apart maar prachtig gevoel om een kleine anderhalf uur over de Chinese Muur te lopen. Als kind van 6 droomde ik er al weg van en nu, ruim 18 jaar later, liep ik gewoon over die muur heen! Vanaf de muur heb je overigens een prachtig uitzicht op de omgeving rondom je heen en je ziet de Muur over hoge bergkammen en diepe dalen lopen. Ik heb dus een kleine anderhalf uur over de Muur gelopen en toen vond ik het wel welletjes, tijd om naar beneden te gaan… Maar hoe? Je kan via de langzame kabelbaan naar beneden gaan, of via de snelle tokkelbaan… De laatste dus! Ik kwam net qua snelheid op gang, toen ik na 1/4 plotseling moest afremmen. Ik had zo’n langzame en bange Chinese voor me…. Arrrgghhhh! Neem die tokkelbaan dan niet! De snelheidsduivel in me werd wakker en ik werd uiteindelijk door een Chinese opzichter teruggeroepen nadat ik iets teveel “bumperkleefde” 😉

Na de Chinese Muur zijn we doorgereden naar het Zomerpaleis, dat in de buitenrand van Beijing ligt. Het Zomerpaleis was vroeger de verblijfplaats van de Chinese Keizer, maar is nu een flinke toeristische trekpleister geworden. Je kan echt uren ronddwalen over het grote complex: Natuur wordt afgewisseld met tempeltjes en prachtige gebouwen en op bepaalde ogenblikken waan je jezelf helemaal niet in het drukke Beijing van vandaag de dag.

Na het bezoek aan het zomerpaleis zijn we terug gekeerd naar het hotel, waar we ons verschoond hebben en naar het restaurant voor het afscheidsmaal zijn gelopen. Ik had vooraf wat vrees wat dit afscheidsmaal zou brengen. Er zijn mensen in de huidige groep die totaal niet tevreden zijn over de manier van reizen met Koning Aap en de manier waarop de reisbegeleider Ivo de reis heeft begeleid (iets wat enkele dagen geleden in de bus ter sprake kwam). Andere mensen zijn echter weer wel tevreden. We hadden dus een probleem, want hoe gaan we het afscheidscadeau regelen? Uiteindelijk hebben 10 van de 18 mensen Ivo een geldelijk cadeau geschonken. Ikzelf was de eerste anderhalve week ook niet tevreden over het optreden van Ivo, maar nadien heeft hij toch het een en ander voor me geprobeerd te regelen. Mijn uiteindelijke oordeel is positief over hem en ik heb dus ook het een en ander aan hem gegeven. Toen Ivo het cadeau kreeg was het wel frappant om te zien dat er 12 mensen applaudisseerden en 6 mensen dit duidelijk weigerde te doen. Goed dat is hun recht, maar ik heb er zo mijn gedachten over.

Toch was de sfeer aan onze tafel erg OK. Er werd in een leuke, relaxte en open sfeer met elkaar gepraat (waarbij ik weer even door Karin en Michiel onder mijn neus kreeg gewreven dat er wat leuke Chinese dames rondhuppelen in het restaurant) en werd de Chinese keuken uitgebreid getest. Na een kleine 3 uur vond iedereen het welletjes en ging iedereen zijn weg. Ikzelf ging lekker naar de hotelkamer en dook mijn bedje lekker in.
In mijn bedje blikte ik eens terug op de geweldige en onvergetelijke maand die ik in China heb gehad en ik kijk redelijk positief op de reis terug. In het begin en een week geleden had ik een klein dipje (ik heb zelf de uitspraak gedaan dat ik nooit meer met Koning Aap zou reizen), maar als ik erop terug kijk, dan staat de manier van reizen van Koning Aap me wel aan: Je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt en je kan je reisschema goed aanpassen aan wat je zelf wilt. Daarnaast waren de hotels in China boven verwachting en tijdens de reis heb ik geen echte problemen gesignaleerd. Goed, er zijn wat kleine dingetjes voorgevallen, maar dat heb je altijd bij een reis… Je zit namelijk niet in Europa waar alles goed geregeld is en je hebt met een andere cultuur en denkwijze te maken.

Zo dadelijk ga ik wat winkeltjes langs om eens te kijken of er nog wat interessante zaken verkocht worden en daarna zal ik door Beijing gaan slenteren. Ik denk dat ik ook eens een kijkje ga nemen in het nieuw gebouwde Olympisch Park. Vanavond ga ik lekker naar de opera, waarna ik mijn bed induik en morgen tegen 0600 uur op moet. Na een douche en een kleine busrit, kom ik op de luchthaven aan, waar ik om 1030 uur lokale tijd vertrek. Morgenmiddag zal ik om 1730 uur in Nederland aankomen. Daarna zal ik proberen het dagelijks leven in Nederland weer op te pakken. De komende dagen kunnen jullie in ieder geval de fotokes van de trip naar China en Tibet online bekijken!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer