Een mooie fietstocht in Bangkok

Fietstocht in Bangkok, langs de marktjes

“Watch out, watch out!”, schreeuwt onze gids. We snellen met een rotgang de heuvel af en rijden een van de vele smalle straatjes tijdens onze fietstocht in Bangkok door. De heerlijke geuren komen je tegemoet: Specerijen, kruiden, bereidde gerechten en vers gesneden fruit prikkelen de neus. Het plaatje mag er ook zijn, want het is een redelijke drukte van belang in de steegjes. Terwijl we door de smalle steegjes snellen, vliegt de begroeting Sawadi Kha ons om de oren. Dit alles in een plaatje beseft me dat het weer goed is om in Thailand terug te zijn.

Bangkok, op een andere manier bekeken

Achteraf bezien is die fietstocht een schot in de roos. Toen we gisteren op het bootje zaten, zagen we vooral de hoogbouw, de immense paleizen en de toeristische attracties. Achter de hoogbouw, pracht en praal gaat echter een hele andere wereld schuil en de gemiddelde toerist krijgt het echte Bangkok niet te zien. Dat moet Nederlander Co van Kessel waarschijnlijk ook een aantal decennia geleden gedacht hebben, toen hij een bedrijf oprichtte dat fietstochten door Bangkok en omgeving organiseerde. Inmiddels is het bedrijf van de overleden van Kessel een begrip in Bangkok en een mooie mogelijkheid om Bangkok anders te ontdekken. Je fietst er door nauwe steegjes, je komt bij de mensen thuis en je rijdt door gebieden die je normaliter niet ziet. Het is echt een aanrader voor mensen die even uit hun toeristen bubbel willen stappen en Bangkok op een andere manier willen zien.

De start van de fietstocht in Bangkok in China Town

De fietstocht in Bangkok startte in China Town, een gedeelte van Bangkok waar een grote groep mensen van Chinese afkomst wonen. Diverse reisgidsen verwoordden het erg mooi: Bangkok China Town is het kleine broertje van het Amazonegebied. Er zijn talloze nauwe steegjes, die geen normaal straatpatroon vormen. Er zijn weinig tot geen toeristische trekpleisters qua het formaat van het Grand Palace, maar de kleine steegjes, de overbevolkte markten en het overheerlijke straat eten zijn al een attractie op zich. In dit gedeelte begon onze fietstocht en maakten we een tussenstop bij de oudste tempel van China Town, die in Chinese stijl is gebouwd. Daarna vervolgden we onze weg naar de pier, die ons aan de andere kant van de rivier afzette.

Fietstocht door het westelijke gedeelte van Bangkok

En toen stonden we daar op het westelijke gedeelte van de rivier: Een groot contrast met het oostelijke gedeelte, waar de paleizen, de zakelijke districten en de hoogbouw zich bevinden. Laagbouw overheerst, mensen zijn er zelfs vriendelijker en de relatieve rust is er heerlijk. Ook hier heb je echter de nauwe steegjes, en wat is er nou leuker om daar met een rotgang doorheen te fietsen, als je net van een heuveltje af komt fietsen. Juist, er is niets leuker! En dat er vervolgens een paar Thaise mensen je dan met verbazing aankijken, of opzij moeten springen, omdat je in alle pret voorbij sjeest, maakt de pret alleen maar leuker. Leuk, zo’n fietstocht in Bangkok!

Aan de andere kant van de rivier is het ook culinair genieten. In de steegjes komen de aroma’s van de kruiderijen en de keukens je tegemoet en die wekken je eetlust lekker op. Dus na een goede Thaise maaltijd, zetten we onze reis weer voort. Voor we het wisten stonden we na een paar uur weer bij de pier en waren we weer in het oostelijke Bangkok.

Waar gisteren het Nieuwjaar flink losbarstte, ging het vandaag verder. Dacht je dat die Thaise mannen en vrouwen het rustig aan zouden doen, dan heb je het mis. Het water vloog ons ook vandaag weer om de oren en ik was drijf- en drijfnat. Onze Thaise gids Aree raadde me zelfs aan om mijn camera maar netjes in het hotel te laten, omdat mijn camera het anders niet zou overleven. Gelukkig pakken we vanavond een nachttrein naar het zuiden van Thailand en komen we morgen in Khao Sok National Park aan. Daar gaan we wat natuur, meren en bergen bekijken.

Foto’s Bangkok

Interessant: Fietstochten van het bedrijf van Co van Kessel door Bangkok

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer