Khao Sok National Park: Indrukwekkend mooi

Khao Sok National Park

De ene verrassing na de andere verrassing volgt elkaar op in het Khao Sok National Park. Een klein half uur geleden zijn we op de boot gestapt om richting onze bestemming te varen en het uitzicht over het meer en het landschap beneemt de groepsgenoten en mij de adem. Mooi blauw water, hoge en indrukwekkende rotsen, een heerlijk zonnetje en rust vallen over ons. De rotsformaties en het water voeren me qua herinneringen even terug naar het Karstgebergte in China, die net zo indrukwekkend zijn als het Khao Sok National Park. Wat een prachtig plaatje!

De dag ervoor kwamen we met de nachttrein in dit gedeelte van Thailand aan. Onze gids Aree waarschuwde ons dat we niet te vel van de accommodatie voor moesten stellen, en achteraf vielen de kamers wel mee. Ondanks dat er geen airco in zat, waren de kamers wel voorzien van een waaier en had iedereen zelfs zijn eigen bungalow.

Na even en paar uurtjes rustig aan te hebben gedaan, stond ons een verrassing te wachten: Varen over het riviertje Sok. In een aantal kanobootjes voeren we over het kleine riviertje, dat tijdens het regenseizoen wordt omgetoverd tot een rivier vol stromend water. Ook dit was lekker genieten en lekker chillen, waarbij we onder andere een tempelgrot bezochten en ons lekker tegoed deden aan de natuur. “Spaar je energie maar voor morgen”, werd er gezegd.

Khao Sok National Park: Een van de oudste tropenwouden

Dus dat deden we ook. Want de volgende dag stond toch wel een van de hoogtepunten op het programma: Varen door het Khao Sok National Park. Het nationale park wordt door velen gezien als een van de oudste regenwouden ter wereld, die wellicht 160 miljoen jaar terug in de tijd gaan. De hoge rotsen, het kalksteen en de heuvels toornen hoog en dramatisch boven je uit en maken je toch wel heeeel erg nietig. Het prachtige blauwe water en de rust doen je echt even dat vakantiegevoel geven.

Khao Sok National Park is waarschijnlijk dus heel oud. Wat niet zo oud is, is het meer waar ik over heen voer. De Thaise regering bouwde in 1982 de Ratchaprapha Dam om dit gedeelte van Thailand van energie te voorzien. Het riviertje veranderde in een groot meer en de combinatie met de oeroude bossen, maakten het Khao Sok National Park tot een toeristische trekpleister voor natuur- en wandelliefhebbers.

Een wandeling door de jungle

En dat laatste stond ook voor ons op het programma: Een wandeling door de jungle van het Khao Sok National Park. Als je verwacht dat er netjes aangelegde paden zijn, met richtingaanwijzers en verkooppunten door de jungle: Think again! Dit is Azië en een wandeling door de jungle betekent dus een aantal uur zwoegen, door modder ploeteren, over boomstammen klimmen en insecten van je afslaan. Precies hetgeen wat ik leuk vind. Klein probleempje: Gisteren had ik waarschijnlijk iets verkeerds gegeten, waardoor ik zo af en toe achter de bosjes moest duiken.

Even zwemmen in paradijs

Na een kleine 2 tot 3 uur wandelen waren we weer bij het beginpunt en voeren we naar een drijvend restaurant. Het was niet zomaar een restaurant, maar een heel resort, waar je ook nog eens in het water van het meer kon zwemmen. Al met al sloten we de dag af met een heerlijke verkoeling en viel ik diezelfde avond tevreden en voldaan in slaap. Morgen trekken we verder naar Phuket: Het grootste eiland in Thailand.

Foto’s Khao Sok National Park

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer