Thais nieuwjaar (Songkran) in Bangkok

Songkran in Bangkok, Thailand

“Hahaha! Got you!” Een tweetal Thaise jongens kijken mij met pret ogen aan, terwijl de laatste druppels uit hun lege emmers vallen. Zojuist heb ik twee volle emmers water over me heen gekregen, iets waar ik totaal niet op zat te wachten. Maar ja, het is Songkran. Met het Thaise Nieuwjaar, en dat in Bangkok, is het dan traditie dat je dan drie dagen lang aan alle kanten water over je heen krijgt, om zo gereinigd het nieuwe jaar in te gaan. En ik kan je vertellen dat ik dan flink gereinigd ben, het water komt nog steeds uit mijn poriën.

Een speciale traditie

Op 13 april wordt Thailand letterlijk een landelijk watergevecht gehouden. Songkran is het Thaise Nieuwjaar. Verwacht echter geen enorme knallen, keukenmeiden of vuurpijlen zoals bij ons, maar emmers water en waterpistolen. Songkran is ‘het feest van het water’. De traditie komt vanuit het Boeddhisme, waar Thaise monniken met water de mensen in het nieuwe jaar reinigen. In de loop van de jaren is dat overgewaaid naar ‘de straat’ en dat resulteert in een groot 3-daags watergevecht.

En ik heb er ook aan mogen geloven. Eerder die dag hadden we een kanaaltocht met de boot gedaan en na terugkomst werden we door de taxi aan het begin van de straat afgezet. Foute keuze bleek achteraf, want als blanke met een ontblote bovenbast ben je nogal aan makkelijk doelwit. De emmers water en het water uit de pistolen vlogen langs me heen en ik kwam zeiknat in het hotel aan. Toch is het een erg leuk feest. Je ziet mannen van 50 ineens weer een klein kind worden, iedereen heeft er lol bij en de sfeer is er heerlijk gemoedelijk. Een andere mooie bijkomstigheid is dat je door al het water de nodige frisse verkoelingen krijgt. Het is momenteel 35 graden in Bangkok en de temperatuur is er drukkend en uitdagend.

Eerste etentje: Cabbages and Condoms

De vlucht naar Bangkok was een goede. Geen vertragingen, lekker kunnen slapen en een beetje kunnen relaxen. De groep lijkt in eerste opzicht leuk: Een temperamentvolle Italiaanse, die de halve wereld heeft gezien. Een aantal Nederlanders die ook lekker erop los reizen en een aantal Duitsers die ook lekker relaxt zijn. Diezelfde avond besluiten we elkaar beter te leren kennen en gaan we uit eten in een restaurant dat Cabbages and Condoms heet. Het restaurant is een grappig plaatje: Alles is versierd met condooms: Van de lampen, tot aan de muren. Onze gids, Aree, vertelt dat het restaurant diverse sociale projecten ondersteunt ter voorkoming van HIV besmettingen, gratis condooms ter beschikking stelt en ook mensen terug de maatschappij in helpt die HIV besmet zijn. Al met al een zeer goed initiatief, waarmee je door daar te eten deze projecten ondersteunt.

Een boottocht door Bangkok

Diezelfde avond blijkt dat de klik er met de meeste mensen onderling is en we besluiten voor de volgende dag in de middag een tocht door Bangkok te gaan maken. In de ochtend nog wat oude bekenden opgezocht en er even een bakje koffie mee gedaan en daarna de boot ingestapt om de grootste rivier van Bangkok af te varen en het westelijk gedeelte op te zoeken. De rivier Mae Nam Chao Phraya biedt prachtige uitzichten op de tempels en paleizen op de oostelijk bank. De westelijke kant van Bangkok bestaan uit kilometers lange kanalen, waar je makkelijk een dag of 2 doorheen kunt varen en je voor mooie verrassingen komt te staan. Je ziet er het Thaise leven van de middenklasse, je komt er prachtige tempels tegen en soms heb je prachtige uitzichten over het water. Uiteindelijk deden we er een groot gedeelte van de dag over om deze kant van Bangkok te verkennen. Morgen gaan we meer verkennen, want dan gaan we een dagje met de fiets Bangkok verkennen. Ik ben reuze benieuwd wat de dag morgen gaat brengen!!

Foto’s Bangkok

Header foto: Photo by CEphoto, Uwe Aranas. Published under a sharing-alike license on Wikipedia Commons.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer