Afsluiter op de stranden van Ko Lanta

Ko Lanta

De prachtige Mangrove bossen van Ko Lanta strekken zich kilometers voor ons uit. Het lijkt haast als een plaatje uit een sprookje. Terwijl we rustig met de Long Boat door de wateren varen zien we de details van de bomen, die hun wortels open en bloot in het water nestelen. Zo af en toe hebben we mooie doorkijkjes in het bos, waar de zonnestralen een magisch schouwspel geven. “Kijk! Kijk! Daar!”, zegt een van de groepsgenoten, wijzend naar een groep met apen die door het bos lopen. Onze kapitein moet een beetje om het schouwspel lachen. Voor hem is het een schouwspel wat hij iedere dag ziet.

Het Mangrove bos van Ko Lanta is een van de oude bossen in Thailand en beslaat het noordoostelijke gedeelte van dit Thaise eiland. Door de bossen heen krioelen kleine riviertjes, die zich als een doolhof over een groot gebied uitstrekken. Wandelen in dit gedeelte van Ko Lanta is haast niet mogelijk, omdat de bebossing of te dicht is, of omdat het gewoonweg niet te bereiken is. Tel daarbij ook nog eens de grote hoeveelheid apen op en je snapt wellicht dat het gevaarlijk kan zijn om door deze bossen te lopen.

Ko Lanta, ook een paradijs

Iets zuidelijker strekken de normale bossen en kleine jungles zich over het eiland uit, afgewisseld door kleine dorpjes en wat grotere dopen. Ko Lanta was ooit een plaats waar zigeuners, hippies en alternatievelingen zich thuis voelden. Het was een plaats waar tijd stil leek te staan en waar prachtige stranden en natuur bestonden en nog steeds bestaan. Een kleine 30 jaar geleden zagen een aantal ondernemers deze schoonheid ook en bouwden er enkele resorts en hotels. Het was het begin van het toerisme in Ko Lanta, waar tegenwoordig vooral Duitsers, Zweden en Chinezen de stranden bevolken.

Voor ons was dit de afsluiter van de vakantie, waarbij we 3 nachten op het eiland zouden verblijven. Het resort waar we zaten was klein, maar voor Thaise begrippen redelijk luxueus. Een leuke Beach Bar, een mooi wit bounty strand en een eigen bungalow met een mooi uitzicht, en we waanden ons even in paradijs.

Scooteren en Mangrove Bossen

Maar alleen maar genieten op een strand is ook niet alles. Helaas zijn er weinig faciliteiten op het eiland, waardoor we minimaal 40 minuten moesten lopen om naar een supermarkt te gaan. Het dichtstbijzijnde stadje lag zelfs op 4 uur lopen. Niet echt handig, dus ben je aangewezen om een scooter te huren (200 Baht per dag) of een taxi te nemen. Voor de dagelijkse boodschappen heb ik maar het eerste gedaan, voor het rondrijden op het eiland het laatste.

De eerste trip was naar de Mangrove Bossen. Zoals in de intro beschreven zijn die sprookjesachtig mooi en interessant. Als je zelfs een goede bestuurder voor een boot hebt, heb je geluk en kun je zelfs tot diep in de bossen komen. Het is zeker de moeite waard om eens een tocht met zo’n bootje te nemen. De volgende dag besloten we ook het stadje in het noorden van Ko Lanta op te zoeken. Het is een typische Thaise stad, waar bedrijvigheid heerst en waar je op de markten heerlijk kunt afdingen. Enkele groepsgenoten kochten er hun laatste souvenirs, of enkele mooie Thaise spullen.

Onbeleefdheid

Toch waren er ook wat mindere kanten aan het eiland, en dan met name de onbeleefdheid van de mensen. Een simpele vraag in het resort werd afgedaan met een boos gezicht of een snauw. Tijdens een massagesessie had een van de groepsgenoten zelfs het probleem dat haar masseuse tijdens de sessie zat te telefoneren en niet met de massage bezig was. De massagesessie werd afgekapt, maar er moest vervolgens wel voor een vol uur betaald worden. Schijnbaar is het vrij normaal in dit gedeelte van het eiland om het te doen, en we besteedden er verder maar weinig aandacht aan en richtten we ons op de meer positieve zaken in de vakantie en op het eiland. Want de natuur is er prachtig en je kunt er heerlijk relaxen, maar ook historische zaken zien.

Van Ko Lanta naar Bangkok

Ko Lanta was ook gelijk onze laatste stop van de reis en daarna reizen we terug naar Bangkok, waar we eventjes blijven. Daarna vliegen we terug naar Nederland, waarna de vakantie is afgelopen. Al met al kan ik terugkijken op een heerlijke vakantie, met een leuk reisgezelschap. Het was ook een vakantie die ik even nodig had, want het was alweer 18 maanden geleden dat ik een vakantie langer dan een week heb gehad. Mijn volgende bestemming? Daar ben ik nu al over aan het nadenken!

Foto’s Ko Lanta

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer