Verrassend: Golden Mountain en Jim Thompson’s House

Bangkok, Thailand

De missie voor vandaag was simpel: Genieten van Bangkok, met het vermijden van het massale toerisme. Dat is gelukkig gelukt, met een bezoek aan de Golden Mountain en de Wat Saket tempel in Bangkok: Een onontdekt parel van deze stad

Silom, Bangkok’s Wall Street

We slapen overigens aan Silom Road, wat ook wel het Wall Street van Bangkok genoemd wordt. Alle grote financiele instellingen in Thailand hebben hier een kantoor en het is een mengelmoes van toeristen, zakenlui en bewoners. De hoge skyscrapers steken indrukwekkend af tegen de lucht en het gebied wordt rap hervormd naar een waar zakendistrict.
‘s Avonds verandert Silom in een ware night market. Overal zetten bewoners en mensen hun tentjes op om hun waar te verkopen en het onderhandelen tussen de prijzen is leuk om te zien. Dat gaat er in Thailand overigens vriendelijk en gemoedelijk aan toe. Met een glimlach en begrip wordt gezocht naar de juiste balans tussen geven en krijgen. En kom je er niet aan uit? Even goede vrienden. Staat natuurlijk buiten kijf dat die onderhandelingen er soms heftig aan toe kunnen gaan en dat de gevraagde beginprijzen soms absurd hoog zijn. Daartussen heb je restaurants waar je heerlijk kunt genieten van een pittig Thais gerecht en op straat word je geheid aangeschoten door Thaise mensen voor een leuk praatje. In deze heerlijke mengelmoes slapen we dus. Een beter uitvalsbasis hadden we ons niet kunnen bedenken!

Jim Thompson’s House

Het eerste geplande bezoek van vandaag was het Jim Thompson huis. Een prachtig houten huis, waar ik stiekem best wel zou willen wonen. Maar als een huis naar iemand vernoemd wordt en er komen toeristen op af, dan moet er wel iets mee zijn… Dachten we zo. Die Jim Thompson blijkt een nogal belangrijk figuur te zijn geweest voor de Thaise zijde industrie. Hij heeft die industrie eigenhandig een tweede leven gegeven
De Amerikaan diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bangkok en ging na de Tweede Wereldoorlog weer terug naar New York. Blijkbaar had hij dezelfde indruk van Bangkok als ik, want het levendige en bruisende Bangkok zorgt ervoor dat New York een stil en saai dorp is. Dus toog Thompson weer terug naar Bangkok, en zette er een eigen handel in zijde op. Die was zo succesvol, dat hij dus eigenhandig de zijde industrie in Thailand een nieuw leven gaf. Van al dit geld dat binnenstroomde, bouwde hij zijn prachtige woning en kocht hij vele (oude) kunst op, die hij in zijn woning tentoon stelde. Thompson was ook een bijzonder figuur, die de waarden van de Thaise cultuur hoog in het vaandel had staan en ook geloofde in astrologie. Zo is het huis volgens Thaise principes en volgens astrologische principes gebouwd, en werd het op een astrologisch positieve datum opgeleverd. Volgens zijn horoscoop zou 1967 een bijzonder jaar voor hem worden. Dat heeft hij helaas geweten. Tijdens een wandeltocht in Maleisië verdween hij, om nooit meer gevonden te worden.
Maar dat huis is meer dan de moeite waard. Goed, het komt soms erg kitsch over, en ja… Het is iets ‘e’. Maar de bouwstijl is mooi te noemen, en de prachtige groene tuinen zorgen voor een relaxt sfeertje. Wat ik al zei: Ik kan me helemaal voorstellen om hier de rest van mijn leven te wonen. Na een heerlijk Mango Smoothy aan een van de vijvers in deze tuinen, was het tijd voor de volgende bestemming van de dag.

Golden Mountain en Wat Saket

Wil je het massale toerisme echt ontvluchten en even lekker rustig een prachtige tempel bekijken, dan kan ik je de Golden Mountain van harte aanbevelen. Een medewerker van het hotel hoorde ons na gisteren aan en beval ons dit conmplex van harte aan. Nou, het was een schot in de roos! Niet alleen het rustige karakter van het tempelcomplex is heerlijk, maar ook de uitzichten over de skyline van Bangkok zijn er prachtig. De tempel is halverwege de 19e eeuw gebouwd op een kunstmatige heuvel en was tot de jaren ’60 het hoogste punt in Bangkok. Vanuit het Sky Line station National Stadium kun je Golden Mountain voor 150 Baht met de toek-toek bereiken.
Als je het tempelcomplex nadert, word je toch wel een beetje van je adem benomen. Bovenop de tempel ligt een gouden Chedi (soort van koepel), die direct in de aandacht springt. Tussen de grond en de Chedi is het alleen maar groen wat domineert. We kochten de kaartjes en begonnen onze voettocht naar boven. En de tocht naar boven is het meer dan waard. Je begint het eerste gedeelte door de planten en bomen, waartussen de paden zijn aangelegd. Het is haast sprookjesachtig hoe je de weg naar boven loopt en de bladeren van de bomen over je heen hangen. Tussen alle planten en bomen staan ook nog eens goudkleurige Boeddha beelden en water en mist zorgen verder voor een mystieke sfeer. Tijdens je trip naar boven ga je geheid stil staan om te genieten van de prachtige uitzichten over de skyline van Bangkok. Met een goed zicht richting Silom en de Grand Palace, krijg je pas echt een idee hoe groot en wijds Bangkok eigenlijk echt is!

Wat ook heel prettig is, is dat het tempelcomplex nog niet door het grote gros van de toeristen is ontdekt. Iets wat me trouwens erg verbaasd, gezien de prachtige uitzichten, de mystieke sfeer en het unieke karakter van de tempel. Het zorgde er echter wel voor dat we even goed konden genieten van het moment. Tijdens ons bezoek werden er zelfs groepsgebeden gehouden, die zeer indrukwekkend zijn. Al met al hebben we hier toch een klein anderhalf uur kunnen genieten van alle indrukken en hebben we afgesloten in Wat Saket: Een eveneens mooie en rustige tempel, die aan de voet van de Golden Mountain ligt.

Op naar Chiang Mai

Na dit indrukwekkend bezoek zijn we terug naar het hotel gegaan, voor de laatste nacht. Vandaag vertrekken we per trein naar Chiang Mai. De rest van de dag zullen we lekker slenteren en relaxen door Silom. Daarna op naar het Hoge Thaise Noorden!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer