Vergane Glorie: Stadion De Ganzenvijver (Ukkel)

Stadion De Ganzenvijver

22 mannen in katoenen shirts en met kenmerkende snorren maken zich op het voetbalveld van Stadion de Ganzenvijver voor België tegen Frankrijk. Mannen met hoge hoeden en in pak zetten zich op de hypermoderne tribune. Twee jaar na de bouw van deze tribune is het bouwwerk nog steeds een unicum in de wereld. De tribune is namelijk de eerste betonnen tribune op het Europees continent en biedt plaats aan maar liefst 1500 man. Terwijl driftig van de pijp gerookt wordt en de laatste toeschouwers gehaast op hun penny-farthings aan komen rijden, fluit scheidsrechter John Keene voor de aftrap. Het is 1 mei 1904 en de allereerste interland op het Europese vasteland is begonnen.

Decor is dus het Stade du Vivier d’Oie, oftewel De Ganzenvijver, thuisbasis van een van de meeste illustere clubs die België gekend heeft: Racing Club de Bruxelles. Het is een tijd dat de bijnamen De Rode Duivels of De Haantjes nog niet bestonden. Het is een tijd dat voetbal nog een sport van de elite was en de ‘gewone man’ zich met ander vertier moest vermaken. “Den Racing”, zoals de club bij de Nederlands sprekende Brusselaars genoemd was, was dan ook van de meest elitaire clubs uit België, en wellicht daarom ook een van de succesvolste uit het begin van de Belgische competitie.

Ganzenvijver: Het modernste stadion in België

De successen waren dusdanig groot, dat de club in 1901 naarstig op zoek was naar een nieuw terrein. Dat werd gevonden in Ukkel. De plannen waren niet mis: Een eigen uit steen opgetrokken clubhuis en kleedkamers met warm stromend water deden de mensen verwonderd doen toekijken. De ingang van het stadion zou de naam Avenue de Racing krijgen en een prachtige praalpoort zou iedere bezoeker erop duiden dat hij of zij het stadion van Racing bezocht. Aan drie zijdes van het veld zouden staantribunes verrijzen en het prachtstuk zou de hoofdtribune zijn. De club besloot geen houten tribune te bouwen, maar een tribune van gewapend beton, die plaats bood aan maar liefst 1.500 toeschouwers. In een tijd waar tribunes van hout werden gebouwd, waren deze plannen een gewaagd stuk. Nog nooit was er op het Europees vasteland een betonnen overdekte tribune gebouwd.

België vs Frankrijk

In 1902 werd het stadion officieel en feestelijk geopend en 2 jaar later besloten de Parijse en Brusselse elite om de allereerste voetbalinterland ooit (bron: FIFA.com) te spelen. En wat was nou mooier om deze interland in het meest moderne stadion van het Europese vasteland te spelen? Enkele duizenden mensen zagen een waar spektakelstuk, waarin de Belgen en Fransen met 3-3 gelijkspeelden. De 22-jarige aanvaller George Queritet bracht de Belgen al in de 7e minuut op voorsprong, maar Frankrijk wist de achterstand binnen het kwartier om te buigen naar een 1-2 voorsprong. Na de rust gaat België, fanatiek gesteund door de aanwezige mensen, furieus van start en weet de achterstand naar een 3-2 voorsprong om te buigen. Drie minuten voor tijd slaat de Fransman Gaston Cypress toe. Na een vrije trap van Joseph Verlet volleyt Cypress de bal knalhard achter de Belgische doelman Verdyck. De spaarzame Franse toeschouwers veerden op en vierden de 3-3. Enkele minuten later besluit John Keene dat het welletjes is en fluit de allereerste interland af.

Verhuizing naar het Drielindenstadion

De eerste jaren op de Ganzenvijver zijn succesvol voor Racing en diverse landstitels worden behaald. Ook was de Ganzenvijver decor van een van de meest beladen derby’s in De Lage Landen; Die tussen Racing Club de Bruxelles en Union Saint-Gilloise. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakt de klad er echter voor Racing in en de roemruchtige club brokkelt beetje bij beetje af. Vanaf de jaren ’30 tot eind Tweede Wereldoorlog was Racing een beetje het FC Volendam van België. De club schipperde constant tussen de Eerste en Tweede Klasse. De Ganzenvijver verouderde daarmee en de toenmalige voorzitter van Racing had grote, megalomane, plannen met de club. Er werd in Watermaal-Bosvoorde een stadion gebouwd dat in eerdere Vergane Glorie’s al voorbij is gekomen: Het Drielindenstadion. In 1948 verliet de voetbaltak van Royal Racing Club de Bruxelles De Ganzenvijver en namen de hockey- en tennistak van de club de terreinen over.
Diezelfde betonnen tribune die getuige was van deze eerste Europese interland staat er nog steeds, evenals enkele staantribune. Het merendeel van de overige tribunes hebben plaats gemaakt voor de tennisvelden en hockeyvelden van Royal Racing Club de Bruxelles. In 2010 werden de praalpoort aan Avenue du Racing en de betonnen tribune uitgeroepen tot nationaal monument. En dat laatste mag ook wel. De tribune is namelijk de oudste tribune in België en voor zover bekend de oudste nog bestaande betonnen tribune op het Europese vasteland.

Foto’s en bronnen

Een gedeelte van deze tekst is gebaseerd op een prachtig artikel van de website Helden van Léon. Meer foto’s van het Stade du Vivier d’Oie / Stadion de Ganzenvijver tref je hier aan (opent in een nieuw scherm), of hieronder:

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer