Typisch Indiaas: Een nieuw vliegveld aanleggen

Bangalore International Airport

Stel… Je bouwt een nieuw vliegveld, dat een oud vliegveld moet vervangen dan plan je zorgvuldig van te voren en je zorgt ervoor dat alles tot op de puntjes nauwkeurig getest en gecontroleerd is. Om er zeker van te zijn, test je alles nogmaals opnieuw en bekijk je een maand voor opening nogmaals of alles goed verloopt. Dit is allemaal erg belangrijk, want we kennen allemaal de perikelen rondom Terminal 5 in Londen; Een grote chaos omdat de bagage afhandeling niet goed geregeld was. Hier in Bangalore hebben ze zo hun eigen manier van werken.

Vandaag sluit het Hindustan International Airport in Bangalore, dat midden in de stad ligt, haar deuren en 50 kilometer verderop opent het spiksplinternieuwe Bengaluru International Airport haar deuren. Waar we in Europa maanden van planning hebben hoe het oude vliegveld langzaam uit te faseren en het nieuwe vliegveld langzamerhand ‘live’ te brengen, hebben ze in Bangalore de aanpak om het oude vliegveld op een bepaald tijdstip te sluiten en een minuut later het nieuwe vliegveld te openen. Een big bang, zonder alles grondig getest te hebben. Dat gaat de eerste weken een grote chaos worden en ik ben blij dat ik de komende weken niet naar Nederland terug hoef, of niet naar Bangalore vlieg.

Daarnaast heeft men niet goed nagedacht over de infrastructuur. Het vliegveld ligt op anderhalf uur rijden van het centrum en de buslijnen, goede wegen en een vervoerssysteem van Bangalore naar het vliegveld moeten nog opgezet worden. Je kunt nu al op je water aanvoelen dat het ene weggetje of die paar zandpaden in een grote puinzooi veranderen. De beslissing om het nieuwe vliegveld vandaag te openen is overigens pas eergisteren genomen, alweer typisch Indiaas.

In de regionale kranten staat het op dit moment bol van de protesten tegen de nieuwe luchthaven, vanwege de bovengenoemde redenen. De luchthaven zou daarnaast in maart geopend worden en iedere dag vertraging zou een schadepost van 200.000 Euro opleveren. De gedachte hier is dat het vliegveld geopend is om deze schadepost te minimaliseren en dat er wat hoge ambtenaren omgekocht zijn om het vliegveld vandaag te openen. Inmiddels is een hoog gerechtshof een onderzoek gestart en het zou alweer typisch Indiaas zijn dat het nieuwe vliegveld over enkele dagen gesloten wordt. Het voordeel voor mij is wel dat ik niet meer onder de aanvoerroute van het vliegveld woon, geen herrie en lawaai meer… Heerlijk!

Nu we het over mijn appartement hebben; Dat wordt vandaag grondig gedesinfecteerd door een bedrijf. De allergische reactie is, vanwege medicijnen, minder geworden, maar is nog altijd aanwezig. De medicijnen hebben als bijwerking dat ik na 7 uur werken helemaal kapot ben en er verder weinig meer uitkomt. Zo heb ik vandeweek twee avonden gehad dat ik 12 uur achter elkaar heb geslapen. Rondom het appartement zelf zijn er wat zaken die me niet bevallen (service is slechter geworden, schoonmaken wat niet goed gaat, mensen die zomaar in en uit kunnen lopen) dus de kans bestaat dat ik maandag van appartement wissel. Als dat echter gebeurd, hou ik jullie natuurlijk op de hoogte.

Verder gaat het hier zijn gangetje en heb ik voor dit weekend niets op de planning staan; Lekker slapen, wandelen en uitrusten en ervoor zorgen dat ik volgende week weer kan vlammen!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer