Typisch Indiaas: De verjaardag

Verjaardag India

“Happy birthday to you!” wordt er tegen een Indiase college gezongen, die afgelopen week zijn verjaardag had. Sinds kort hebben we op de afdeling een pot opgericht om taarten van te kopen tijdens speciale gebeurtenissen, dus ook verjaardagen. Waar we in Nederland het puur houden bij de felicitaties, een informeel babbeltje en vervolgens onze weg weer vervolgen, gaat het in India wat anders. Na het zingen snijdt iemand een klein stukje uit de taart, voedt de jarige het stukje taart en smeert vervolgens wat slagroom op de neus en wangen van de betreffende collega. Rare gasten, die Indiers. Maar er is nog wel meer wat opvallend is.

Zo was er vandeweek een bezoek van een of andere minister aan Bangalore. Het oude vliegveld doet nog steeds dienst als vliegveld voor de overheid en de betreffende minister landde er ook op. Aangezien hij naar het centrum moest, werd tijdens de avondspits een van de grootste verkeersaders in Bangalore afgesloten. Net een verkeersader die ik ook moest nemen. Gelukkig was ik net voor de afsluiting thuis, maar ik denk dat Mr. Ramesh, en enkele honderdduizenden anderen met hem, flink op die minister aan het vloeken was. Het was dankzij die afsluiting namelijk een gekkenhuis in het verkeer in Bangalore. Nog erger dan het normale gekkenhuis in het verkeer.

Het verkeer brengt me via een bruggetje gelijk op iets anders typisch Indiaas; Het bouwen van gebouwen. De afgelopen week bleek de straat naar het appartementcomplex afgesloten te zijn, omdat iemand er een flinke lading zand had gestort voor een nieuw gebouw dat hier om de hoek opgetrokken wordt. Het gevolg was omrijden.
Het is echter indrukwekkend om te zien hoeveel mensen in een korte tijd een gebouw weten op te trekken. Het appartementcomplex (4 verdiepingen) wordt vanaf februari gebouwd en het geraamte staat er. Vandaag waren de afrondende werkzaamheden en het was een mierennest van mensen, die beton via een steiger van bamboe naar boven brachten. Het was in ieder geval leuk om te zien.

Ook leuk om te zien is het tafeltennistoernooi dat momenteel binnen het kantoor in India plaatsvindt. Vol fanatisme gaan de Indiërs er tegenaan om zich het komende jaar tafeltenniskampioen van India te mogen noemen. Het toernooi komt uit de koker van de financieel directeur, die de sport zeer goed beheerst, en hij heeft geduchte competitie van twee directe collega’s die ook bedreven zijn in deze sport.
Op het werk gaat het verder goed. Het is nog steeds aanpoten en het is nog steeds doorwerken, maar dat gaat allemaal verder goed. Het fitnessen gaat verder ook goed en de kakkerlakkenplaag in mijn appartement lijkt, na een chemische reiniging, ook in orde te zijn.

Ook typisch Indiaas is het luisteren met een half oor. Tijdens een gesprek met de service manager van het appartement, kreeg ik op mijn vragen van hem constant te horen “natuurlijk, komt helemaal goed. Ik zorg ervoor”. Niet echt leuk wanneer je hem aangeeft dat dit toch zijn laatste kans is om ervoor te zorgen dat ik geen klachten meer heb. Voor de grap stelde ik de vraag of ik zijn vrouw eens mocht ontmoeten. “natuurlijk, komt helemaal goed. Ik zorg ervoor”. Was zijn antwoord. Ik zit nog steeds te wachten op een kennismaking met zijn vrouw.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer