Frankrijk

Algemene informatie Frankrijk

In Frankrijk wonen ongeveer 60 miljoen mensen, maar er zijn grote verschillen in bevolkingsdichtheid. In het algemeen is de bevolkingsdichtheid in het noorden (regio grote steden) en het zuiden/zuidoosten (regio Rhône gebied/Lyon) het grootst.

Geografie

Frankrijk heeft een lange Westkust. Frankrijk en Engeland worden gescheiden door het Nauw van Calais en Het Kanaal. In het zuidwesten vinden we De Golf van Biskaje, maar deze naam is in feite niets anders dan een andere naam voor dat deel van de Atlantische Oceaan. In het zuidoosten (Nice, Cannes) vinden we een gedeelte dat grenst aan de Middellandse Zee, waarin het eiland Corsica ligt. Ook een deel van Frankrijk. Frankrijk bestaat voor een groot deel uit hoogvlakten en gebergten. In het zuiden vinden we De Pyreneeën, die de grens met Spanje vormen. Hier komen toppen voor tot 3500 meter. In dit gebergte ligt ook het kleine zelfstandige staatje: Andorra. Een ander gebergte, in het zuidoosten, is de Franse Alpen, waar de bergen nog hoger zijn. De hoogste en tevens beroemdste piek ligt op de grens met Italië: de Mont Blanc (4810 meter). Naast deze hooggebergten zijn er talloze uiterst oude gebergten en vlakten, die door erosie zijn afgevlakt. Bekend zijn de Vogezen, het Centraal Massief en de heuvels van Normandië en Bretagne.

Frankrijk heeft zeven grote rivieren. De Rhône (van de Alpen naar Middellandse Zee), de Seine, de Loire en de Garonne. (Oostwestelijke afwatering naar Het Kanaal en de Atlantische Oceaan). De Rijn, de Maas en de Schelde, die naar het noorden afwateren en uiteindelijk in de Noordzee uitkomen. Frankrijk is het grootste West-Europese land en heeft acht buurlanden: België en Luxemburg in het noorden. Duitsland, Zwitserland en Italië in het oosten en Andorra en Spanje treffen we in het zuiden aan. Het Prinsdom Monaco ligt, in het zuidoosten, aan de Middellandse Zeekust.

Geschiedenis

Frankrijk, zoals wij het nu kennen, wordt al heel lang door mensen bewoond en er zijn voorwerpen gevonden die 400.000 jaar oud zijn. Rond 1200 v. Chr. begon het met de komst van een Keltisch volk, de Galliërs. Maar 600 jaar later kwamen de Grieken, die in hun expansiedrift een handelskolonie stichtten aan de zuidelijke kust: Massilia genaamd, nu Marseille. Later was het lange tijd onderdeel van het immense Romeinse Rijk.

Het Romeinse Rijk raakte in verval en verschenen de Franken op het toneel. Hun koning, Clovis, versloeg de Romeinen definitief in 486 en erkenden hem als koning aller Franken. Hij veroverde bijna heel Gallië en ook nog een stukje van Zuid-Duitsland. Zoals bijna gebruikelijk ontstond heftige onenigheid over zijn opvolging en in de 8e eeuw werd het land weer herenigd onder Karel de Grote, die zo het toppunt van macht bereikte: het grootste deel van West-Europa onder zijn bewind.

Hierna volgde de tijd van de Noormannen, die het land waar het maar kon plunderden. In 911 kregen zij Normandië als leengebied en hielden de plunderingen op. De Engelse koning Edward III, maakte aanspraken op de Franse troon en viel daarom in 1337 het land binnen. De 100-jarige oorlog was begonnen (1337 – 1453), maar tussentijds waren er lange perioden van vrede. Hier verschijnt Jeanne d'Arc, een boerenmeisje uit Domrémy op het toneel. Ze meende "stemmen" te horen van heiligen, die haar vertelden dat zij het land van de Engelsen zou verlossen. Ze kreeg een legertje mee en bevrijdde daarmee, in 1429, Orléans. Deze veldslagen van haar waren het begin van de Engelse verzwakking, dat al zijn bezittingen op het vasteland van Europa verloor, behalve Calais. Jeanne d’Arc zelf was al eerder in handen van de vijand gevallen, die haar op de brandstapel ter dood brachten.

In de zestiende eeuw verspreidde het protestantisme zich, wat weer tot een aantal religieuze burgeroorlogen leidde. Deze kwestie werd opgelost door koning Hendrik IV, een protestant die zich bekeerde tot het katholicisme, maar tegelijkertijd religieuze vrijheden verleende aan de protestantse hugenoten. In de daarop volgende eeuw, kregen de Franse koningen langzamerhand absolute macht en heerste Frankrijk over Europa.

Na Louis XIV, de "Zonnekoning", ging het uiteindelijk bergafwaarts. In de 18e eeuw verloor Frankrijk een aantal oorlogen op een rij en was het land bijna bankroet. Samen met de groeiende onvrede over het feit dat het gewone man alleen maar plichten en verder geen enkel recht had, groeide het uit tot een enorme volksopstand. Het begin van de Franse Revolutie! Op 14 juli 1789 bestormde en veroverde een menigte de Bastille, een beruchte gevangenis in Parijs. Hét symbool van de absolute monarchie. Alle gevangenen werden bevrijd. In het nieuwe “parlement” werden vervolgens alle feodale rechten en standenprivileges afgeschaft en de rechten van de burger in de wet vastgelegd.

In 1792 werd het land officieel een republiek, met als Nationale feestdag: de 14e juli. Door onderlinge twisten was deze Eerste Republiek geen lang leven beschoren. Tien jaar na de bestorming van de Bastille nam Napoleon Bonaparte het heft in handen, vanaf 1804 als keizer. Zijn ontelbare militaire avonturen voerden hem heel Europa en Noord Afrika door en leidden uiteindelijk tot zijn val na de verloren Slag bij Waterloo in 1815.

De monarchie werd tijdelijk hersteld en na verlies van de oorlog met Duitsland moest Elzas Lotharingen aan de Duitsers worden afgestaan, in 1871. Frankrijk kreeg Elzas Lotharingen terug na de Eerste Wereldoorlog. In het begin van de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers het noorden en de westelijke kuststrook van het land, de rest van Frankrijk kwam onder het zogenoemde Vichy bewind, dat met de nazi’s samenwerkte. Uiteindelijk werd in 1942 ook dat deel door Duitsland bezet. Generaal Charles de Gaulle organiseerde een verzetsbeweging onder de naam "Vrije Fransen" en samen met de geallieerden bevrijdden die, in 1944, Frankrijk.

Klimaat

Globaal gesproken zijn er drie klimaatgebieden in Frankrijk. Het Zuidoosten heeft een mediterraan klimaat, de Pyreneeën en de Alpen hebben een bergklimaat en het overgrote deel van Frankrijk heeft een zeeklimaat.

Langs de westkust is het klimaat gematigder dan in Midden-Frankrijk. In het westen zijn de zomers koeler en de winters zachter. Het koudst wordt het in de Alpen en het warmst aan de Middellandse Zee. Deze verschillen hebben te maken met een afnemende invloed van de Atlantische Oceaan en een stijging van het landschap.

Temperatuur

De Atlantische Oceaan kust en de Middellandse Zee hebben meestal een milde winter, omdat het warme zeewater de ergste kou tegenhoudt. In januari vriest het vooral in de bergen en in het Noordoosten. In de zomer is het in het zuiden gem. 29,0 graden en moet Bretagne het met 19,0 graden doen. In grote delen van het Franse binnenland is het in juli overdag met meer dan 24 gr. C. goed uit te houden, maar het kan zonder problemen flink veel warmer worden! Tijdens een hittegolf zijn het vooral de lagere delen, zoals het Rhônedal, de Bourgogne en het zuidwesten die getroffen worden. Maar de populairste streek, de Riviéra telt gemiddeld honderd dagen met temperaturen van boven de 25 graden per jaar. Aan de noordelijke westkust is zo'n dag zeldzamer, omdat de frisse oceaanwind zijn invloed laat gelden.

Neerslag

De hoeveelheid neerslag hangt samen met het landschap. De Pyreneeën, het Centraal Massief, de Vogezen, de Jura en de Alpen hebben meer dan 1200 millimeter neerslag per jaar. Deze valt uit zware buien die door het landschap worden opgestuwd. waarbij hoeveelheden van meer dan 2400 millimeter mogelijk zijn. De zware buien zorgen soms voor veel overlast zoals aardverschuivingen, overstromingen van rivieren en modderstromen. In de zomer is het droog aan de Middellandse Zee. In juli valt er gem. maar 8,5 millimeter en dat is dan meestal op één regenachtige dag in een maand. De rest van de maand valt geen druppel. In het noordwesten van het land hangt regenval vaak samen met depressies en storingen. Deze geven gelijkmatigere hoeveelheden over grotere gebieden.

Sneeuw

Vooral in de bergen valt regelmatig sneeuw en het aantal sneeuwdagen loopt langzaam van west naar oost op. Aan de Atlantische kust sneeuwt het zelden, omdat dit gebied staat onder invloed van de warme golfstroom. In het Centraal Massief en de oostelijke provincies sneeuwt het jaarlijks meer dan 30 dagen per jaar. In de Vogezen, Pyreneeën en de Alpen sneeuwt het meer dan 90 dagen per jaar. Hier is wintersport mogelijk en op de hogere Alpentoppen ligt eeuwige sneeuw.

Politiek

Het politieke toneel van het Frankrijk van na de Tweede Wereldoorlog wordt gekenmerkt door het verlies van de koloniale gebieden en het streven naar een Verenigd Europa. Het doel van dit streven was niet alleen Duitsland in de hand te kunnen houden, maar ook de sterke invloed van de V.S. terug te dringen.

In 1946 werd een nieuwe grondwet aangenomen en kwam de Vierde Republiek. De macht van het parlement werd fors uitgebreid, maar die van de president daarentegen ingeperkt. Regeringen vielen aan de lopende band en de koloniale gebieden in Zuid-Oost Azië (Indochina) begonnen zich te roeren. De Fransen troepen leden daar een gevoelige nederlaag en hadden, in 1954, geen andere keus meer dan een wapenstilstand te sluiten.

De chaos in Frankrijk en Algerije vroeg om een sterke man: Generaal De Gaulle, die in 1959 tot president werd uitgeroepen. Hij kreeg bijna dictatoriale bevoegdheden, maar kon de onrust in Algerije ook niet onderdrukken. In 1962 werd het land, na een uiterst bloedige vrijheidsoorlog, onafhankelijk. Hierna richtte De Gaulle zijn pijlen op Europa, dat in zijn visie een groot, verenigd gebied moest worden van de Atlantische Oceaan tot aan de Oeral. Omdat hij een hekel had aan de invloed van de V.S. onttrok hij in 1966 de Franse troepen aan het gezag van de NAVO. Na een verpletterende verkiezingsnederlaag werd hij in 1969 opgevolgd door Georges Pompidou. Na zijn dood werd deze, in 1974, opgevolgd door Valérie Giscard d’Estaing.

Na afloop van de ambtstermijn van Giscard wist Mitterrand in 1981 de presidentsverkiezingen te winnen en die begon met de nationalisering van belangrijke economische sectoren. In 1986 waren er parlementsverkiezingen en dat leidde tot een unicum in Frankrijk: de conservatieven o.l.v. Jacques Chirac wonnen de verkiezingen, maar de ambtstermijn van Mitterrand was nog niet afgelopen. Zo ontstond de zogenoemde "cohabitation": een socialistische president met een conservatieve premier. Chirac draaide een aantal maatregelen van de socialisten terug en zo werden genationaliseerde ondernemingen weer geprivatiseerd.

Bij de presidentsverkiezingen van 1988 bleek dat de gedwongen samenwerking in het nadeel had gewerkt van Chirac. Mitterrand won met een verrassend grote meerderheid en er kwam opnieuw een socialistische regering. Mitterrand overleed acht maanden na de overdracht van het presidentschap aan Jacques Chirac. Veel Fransen zien hem nog steeds als een van de grootste staatsmannen van de vorige eeuw.

In de jaren negentig kwam het rechts-extremisme sterk op, o.l.v. Le Pen. Frankrijk werd geplaagd door stakingsgolven en blokkades van snelwegen en er waren aanslagen door moslimterroristen in Parijs en onafhankelijkheidsstrijders op Corsica. In 2001 kende de Franse regering meer autonomie toe aan Corsica en ontsnapte president Chirac aan vervolging wegens corruptie tijdens zijn burgemeesterschap van Parijs. Hij beriep zich op zijn presidentiële onschendbaarheid. Dat was in 2002 aanleiding voor het parlement om de onschendbaarheid van de president in te perken. Toch werd Chirac in 2002 herkozen als president en dat had hij te danken aan de extreemrechtse Jean-Marie Le Pen. In de tweede ronde van de verkiezingen was hij de enige tegenkandidaat van Chirac en linkse kiezers zagen zich gedwongen hun stem uit te brengen op Chirac.

Tijdens de Irak crisis kwam het tot een heftige botsing tussen Frankrijk en Duitsland enerzijds en Groot-Brittannië en de Verenigde Staten anderzijds. Chirac was fel gekant tegen een militair ingrijpen in Irak. Toen hij dreigde met een veto in de VN Veiligheidsraad besloten de VS en Groot-Brittannië buiten de VN om Irak binnen te vallen. Tijdens het referendum van de Europese grondwet dacht Chirac deze te kunnen winnen, maar dat pakte anders uit: 55% van de Franse kiezers stemde tegen. Begin 2007 kondigde Chirac aan dat hij niet opnieuw mee zou doen aan de presidentsverkiezingen van dat jaar. Hij werd opgevolgd door Nicolas Sarkozy.

Bevolking

Tegen het einde van de jaren '90 waren er 40 Franse steden, die meer dan 100.000 inwoners hadden, maar slechts Parijs had er meer dan één miljoen. Ongeveer 75% van de bevolking woont in stedelijke gebieden. Tot het eind van de Tweede Wereldoorlog was de bevolkingsgroei van Frankrijk één van de laagste van Europa, maar later kwam daar verandering in.

Frankrijk heeft in vergelijking met andere landen een grote etnische diversiteit gekregen door de immigratie uit Afrikaanse landen, die ooit hun kolonie zijn geweest. Hoofdzakelijk Noord-Afrikaanse immigranten vonden hun weg naar diverse Franse steden, maar in het bijzonder naar Parijs, Lyon en Marseille, waar ze gedwongen werden aan de rand van de samenleving te leven. Geen werk, de slechtere behuizing en geen uitzicht op verbetering.

Het Frans is de nationale taal van Frankrijk, die gebruikt wordt voor bestuur en rechtspraak. Daarnaast zijn er nog een aantal regionale talen en dialecten. Sinds 1994 is er echter een versoepeling opgetreden in het beleid t.a.v. minderheidstalen, die wettelijk is vastgelegd.

Het rooms-katholicisme is veruit de grootste godsdienst in Frankrijk. Volgens de website van de katholieke kerk is 64% van de bevolking praktiserend lid van deze kerk, maar slechts 5% zou daadwerkelijk regelmatig naar de kerk gaan. De op één na grootste groep zijn de niet-gelovigen met 27 %. Als gevolg van de immigratie uit Azië, Turkije en Noord-Afrika heeft Frankrijk een grote moslimbevolking gekregen: 3 tot 5 miljoen en dat is ongeveer 6%. Er zijn kleinere aantallen protestanten ongeveer 2 % en joden. De scheiding van kerk en staat werd in 1905 definitief doorgevoerd in de grondwet.

Cultuur

Fransen koesteren een enorme vaderlandsliefde en de doorsnee Fransman bestaat niet. Er zijn zoveel verschillende gebieden, met allemaal verschillende inwoners en allemaal verschillende, nog steeds herkenbare, invloeden van hun voorouders! Van de Kelten, de Germaanse stammen, de Noormannen, maar ook van de Italianen. Allen zijn ze verschillend en dat is nog steeds te zien aan de uiterlijke kenmerken. Karaktertrekken die de Germaanse stammen achterlieten, zijn in sommige streken nog onmiskenbaar aanwezig. In Noord Frankrijk zijn mensen over het algemeen langer en hebben vaker blonde haren en blauwe ogen. Dit zie je ook in Normandië, waar Noormannen hun genen achterlieten. Nice, eeuwenlang onder Italiaanse heerschappij en de Basken en Corsicanen vormen een geheel eigen cultuur met ieder hun eigen taal.

Franse cultuur

Toch is er in de loop der eeuwen een echte Franse cultuur ontstaan, waarvan de kenmerken wereldwijd bekend zijn. Veel (kerkelijke) bouwstijlen zijn ontstaan in Frankrijk en gotische kerken en kathedralen door heel Europa heen zijn vaak gebaseerd op Franse voorbeelden.

De Franse cultuur is op veel meer terreinen een voorbeeld geweest en tot na de Tweede Wereldoorlog was Frankrijk vaak de standaard voor de rest van Europa. Franse schrijvers en filosofen hebben het Europese denken beïnvloed en de taal werd lang als dé omgangstaal beschouwt, maar kunststromingen zoals de Romantiek en Art Deco komen echt uit Frankrijk.

Het Franse levenslied is het chanson en dat was halverwege de vorige eeuw uitermate belangrijk en invloedrijk in de diverse muziekstromingen. Ook voor de Fransen zelf is deze muziek tot op de dag van vandaag belangrijk. Maar meestal worden buitenlandse nummers gecoverd en in de “nieuwe” Franse versie pas een hit.

Flora en fauna

Frankrijk kent een rijke en afwisselende flora met meer dan 4000 verschillende soorten hogere planten. De vier hoofdgebieden zijn: een zeer geleidelijk in elkaar overlopende Atlantische en Midden-Europese vegetatie en een alpine en mediterrane vegetatie. De boomgrens ligt in deze diverse gebergten op verschillende hoogtes.

Vroeger was Frankrijk vrijwel geheel met bos bedekt, maar op dit moment nog maar voor 1/4e . Grote wouden liggen nog in het Bekken van Parijs, in Normandië, en bij Orléans. In vlakte en heuvelland bestaat het woud uit loofbos: eikenberkenbos op armere gronden, eikenhaag beukenbos op voedselrijke gronden, beukenbos in de opgaande oude wouden, elzen, iepen- en essen bossen in de rivierdalen. Waar bossen ontbreken, valt vooral de heide op. Beroemd zijn de orchideeënrijke graslanden, die door heel Frankrijk te vinden zijn.

In de bergen vindt men gordels van beukenwoud, beuken/sparrenwoud, fijnsparrenwoud en daarboven de alpine zone. Afgelegen weiden in de Alpen bevatten talloze wilde bloemen. In de Pyreneeën alleen al komen meer dan 400 soorten bloemen voor, waarvan 160 alleen hier. De bergweiden van de Pyreneeën staan in de zomer vol bloemen. De mediterrane flora en vegetatie in het uiterste zuiden heeft een geheel eigen karakter. Aan de Côte d'Azur groeien veel sinaasappelen en citroenen.

De dierenwereld van Frankrijk sluit aan bij die van West, Midden- en Zuid-Europa. Typische bergfauna is te vinden in de West Alpen en de Pyreneeën. Door de sterke temperatuurverschillen in zee hebben de kusten totaal verschillende fauna's. De genetkat bereikt in Frankrijk zijn noordgrens; de broedplaatsen van de flamingo in de Rhônedelta zijn de noordelijkste in Europa en het Middellandse Zeegebied. In deze delta broeden ook nog de kwak en de zilverreiger en ook de bever komt hier nog voor. Een ongebreidelde jacht op alle mogelijke soorten van wild en vogels heeft grote schade aangericht en de nationale parken en reservaten zijn nog te gering in aantal om talloze zeldzaam geworden soorten te beschermen.

In de Pyreneeën komen nog bruine beren voor op de rand van het hoogste punt waar ook nog mensen wonen. Andere bergbewoners zijn marmotten, de Pyrenese antilope (gemzensoort), sneeuwpatrijs en de Pyrenese watermol, een nachtdier met zwemvliezen en een spitse snuit dat alleen in de Pyreneeën en de Kaukasus voorkomt. De koning van de Pyreneeën is de lammergier, de grootste Europese gier met een vleugelwijdte tot drie meter. Andere gieren, die hier nog voorkomen, zijn de Vale gier en de Egyptische gier. In de Alpen en de Pyreneeën leven op grote hoogte de gems en de steenbok, maar ook nog de sneeuwhaas, Alpenmarmot, Alpenkauw, Alpenkraai, en het sneeuwhoen.

In het noorden en westen leven vele soorten vleermuizen. Verder zijn er nog insecteneters als mol, egel en spitsmuis en knaagdieren als haas, konijn, hamster, eekhoorn, slaap- woel, en echte muizen. Kleine roofdieren zijn wezel, marter, bunzing, das en otter en hoefdieren edelhert, ree en wild zwijn. De vogelpopulatie kent eigenlijk geen echte bijzondere soorten. Voor allerlei zeevogels zijn er o.a. reservaten voor de kust van Bretagne en hier leven alken, zeekoeten, papegaaiduikers, aalscholvers, wulpen en Jan van Genten. De kustmoerassen in het westen en het zuiden van Frankrijk zijn pleisterplaatsen voor trekkend waterwild. In Zuid-Frankrijk is het aantal diersoorten veel groter, onder meer door de mediterrane en Zuid-Europese soorten. Langs de Atlantische kust leeft de gewone zeehond en langs de kust van de Middellandse Zee leven de monniksrob, bruinvis, tuimelaar en dolfijn. Op het eiland Corsica komt de moeflon nog voor.

Eten en drinken

Het kraanwater in Frankrijk is drinkbaar, maar velen geven toch de voorkeur aan mineraalwaterflessen. De Franse keuken is bij iedereen meer dan bekend, maar zijzelf eten het liefst buiten de deur. Daarom zijn er, in alle steden en dorpen, werkelijk legio restaurantjes te vinden. Lunchtijd is meestal tussen twaalf en twee, het diner iets later, zo tussen acht en tien uur. Restaurants en bistro’s hebben, afhankelijk van het seizoen, soms beperkte openingstijden en zijn vaak in het weekend gesloten. Wij raden u aan om van tevoren altijd even te bellen, dan kunt u ook gelijk een plek reserveren aangezien de wachttijden nogal kunnen oplopen. De Franse keuken wordt ook wel de beroemdste keuken ter wereld genoemd en veel recepten worden dan ook in andere landen gebruikt. Het aantal wereldgerechten dat, van origine, uit deze keuken voorkomt is werkelijk ongelooflijk. De nationale keuken is echter een verzameling van specialiteiten uit de regionale keukens. Het gebruik van kruiden, die uit de betreffende regio komen, maakt dat deze gerechten een heel eigen gezicht hebben. Des te verder je naar het zuiden gaat worden de gerechten veelal wat kruidiger.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor uw bezoek aan Frankrijk en zijn eilanden zijn geen vaccinaties verplicht. Maar mocht u toch meer informatie willen hebben over allerlei soorten bescherming, dan kunt u op onze website, bij de pagina Vaccinaties & Gezondheid adressen vinden waar u met al uw vragen terecht kunt. Gaat u zelf naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven. Maar zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, paracetamol, muggenwerende crème of tonic en eventueel de medicijnen, die door uw arts zijn voorgeschreven. Ook een goede zonnebrandcrème, met een behoorlijk hoge beschermingsfactor, mag u zeker niet vergeten. Alle rekeningen voor medische zorg ter plaatse dienen contant betaald te worden. Vergeet GEEN factuur te vragen, mocht het voorkomen! Bij ziekenhuisopname dient u direct uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt dan altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer en dergelijke) bij de hand.

Vervoer

Het Franse wegennet behoort tot één van de beste ter wereld en het blijft zich ontwikkelen, maar ook het aantal treinverbindingen, zeker dat van de TGV met andere delen van het land, neemt toe. Lange tijd was het beleid gericht op het ontwikkelen van verbindingen tussen Parijs en de rest van Frankrijk, maar nu wordt steeds meer aandacht besteed aan het verbeteren van de onderlinge verbindingen tussen de verschillende regio’s in heel het land. Wegverkeer Frankrijk bezit een zeer dicht wegennet, waarvan een behoorlijk deel tolweg (péage) is. Dit wegennet wordt nog steeds verder uitgebreid. Grote projecten zijn bijv. de snelweg La Rochelle Chalons-sur-Saône/Mâcon en Toulouse naar Lyon. Frankrijk geeft momenteel prioriteit aan de aanleg van wegen van oost naar west boven de wegen van noord naar zuid.

Spoorwegen Frankrijk beschikt over een dicht spoorwegnetwerk, waarvan 2000 km aan TGV lijnen zijn. Voor de komende jaren staan verschillende nieuwe TGV verbindingen gepland of zijn al klaar, zoals de verbinding tussen Parijs en Straatsburg. Een van de grootste projecten is de TGV verbinding tussen Lyon en Turijn met een tunnel door de Alpen.

Luchthavens Frankrijk beschikt over een aantal belangrijke internationale luchthavens, waarvan de bij Parijs gelegen luchthavens de grootste zijn. Rond 2020 komt er nog één bij in de regio rond Parijs. De derde internationale luchthaven is Nice aan de Côte d'Azur. Ten oosten van Parijs ligt een speciaal vliegveld voor vrachtverkeer, Europort. De luchthavens Charles de Gaulle en Satols (Lyon) beschikken over een eigen TGV spoorwegstation.Regionale luchthavens worden in toenemende mate ook van belang voor het internationale luchtverkeer.

Voltage

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, want het voltage is gelijk aan dat in Nederland: 220 Volt. Omdat de stopcontacten in sommige regio’s soms toch kunnen verschillen is het verstandig om een “wereldstekker” mee te nemen.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer