Engeland is samen met Schotland en Wales een eiland in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Engeland is een koninkrijk en vormt met Noord-Ierland, Schotland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. In Engeland wonen de meeste mensen wat niet zo verwonderlijk is aangezien Engeland ook de grootste oppervlakte heeft.
50 Miljoen inwoners, en de Britse Pond (£) die nog steeds tot een van de sterkste valuta van de wereld behoort. Dit is niet altijd zo geweest.
Als eerste de naam. Engeland is afgeleid van de Angelen, een groep die behoorde tot het Romeinse volk, en zich vestigde op het eiland. Deze Angelen kwamen op een gegeven moment met duizenden vanuit Duitsland, Nederland en Denemarken. In feite zijn deze mensen de eerste mensen die Engeland bewoonden. Al gauw ontwikkelde zich een eigen taal, die op dit moment de meest verbreide taal is. En mede dankzij de vele kolonies die Engeland had groeide de taal snel.
Deze Angelen groeiden gauw uit tot een land die grote macht had op meerdere gebieden in de wereld. De grote en sterke vloot van Engeland veroverde dan ook vele kolonies. Engeland is sinds 1066 niet meer binnengevallen, vandaar dat het land vele tradities heeft ontwikkeld.
Pas sinds 1707 werd Engeland niet langer geregeerd door een koning maar door zowel de koning als het parlement van Engeland. Tegenwoordig heeft het koningshuis van Engeland geen regerende functie meer. Een andere bekende ontwikkeling van Engeland is de Church of England, die zich omstreeks 1500 afscheidde van de rooms-katholieke kerk. Door deze afscheiding raakte Groot Brittannië steeds verder weg van Europa. Tegenwoordig behoort het Verenigd Koninkrijk wel tot de EU, maar is nog steeds erg trots op haar eigen land, en weigert daarom bijvoorbeeld rechts te rijden.
Het mooie aan die tradities is dat elke streek haar eigen heeft. Ook ontwikkelden zich in deze streken al gauw eigen dialecten, tradities, kunst en architectuur. De oorsprong van Engeland kan je dus omvatten als traditierijk, trots, en op een positieve manier conservatief. Ontwikkeling van Engeland
Engeland heeft eigenlijk altijd ontwikkeling meegemaakt. Een bijzondere en grote ontwikkeling is de industriële revolutie aan de eind van de 18e eeuw. In 1900 sloeg deze revolutie ook over op de rest van de wereld. Het draaide allemaal om de vervanging van de mens in de productieprocessen. Ook wel de mechanisatie genoemd. Dankzij de stoommachine konden producten veel gemakkelijker geproduceerd worden. Het begin van grote fabrieken was daar. Dankzij deze grote producties konden de prijzen dalen waardoor mensen zich meer konden veroorloven.
Al gauw werd ook de stoomtrein uitgevonden, wat het vervoeren van producten makkelijk maakte. De revolutionaire groei van de industrie zorgde ook nog eens voor veel banen. Een negatief punt van de revolutie was de uitbuiting van mensen en de kinderarbeid. Naarmate de jaren verstreken kwamen er steeds betere regels voor arbeiders en nam de welvaart toe.
Omstreeks deze tijd richtte Henry Ford zijn bedrijf op. Hij gebruikte als een van de eersten de lopende band techniek. Op dit moment is de Ford Model T nog steeds een van de meest succesvolle automodellen ooit gemaakt. Ford was ook revolutionair op het gebied van personeelsmanagement. Al gauw had het bedrijf dan ook een marktaandeel van 50% in de complete VS.
Een andere ontwikkeling is de Church of England die zich in de 16e eeuw afscheidde van de rooms-katholieke kerk. Mede hierdoor ging Groot Brittannië zich steeds meer afscheiden van Europa. Deze kerk is zowel katholiek als gereformeerd. De Church of England wordt in Nederland ook wel de Anglicaanse kerk genoemd. Op dit moment telt de Kerk van Engeland rond de 25 miljoen volgers. Volgens de wet is het staatshoofd de leider van deze kerk.
De bevolking van Engeland noemt men de Engelsen. Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en mogelijk ook Friezen kwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken. De Franse benaming Angleterre (Land van de Angelen) getuigt hiervan. Deze tientallen duizenden opvarenden vormen mede de voorvaderen van de moderne Engelsen en een land (Groot-Brittannië), dat wereldwijd een enorme economische, linguïstische, geografische en demografische invloed heeft gehad. Romeinse geschiedschrijvers zoals Tacitus gebruikten voor het eiland de benaming 'Albion', naar het Latijnse woord 'albus' (wit), de kleur van de krijtrotsen van Dover.
De Engelse taal is sinds de 20e eeuw de meest verbreide lingua franca. Dit is voornamelijk het gevolg van de Britse expansie in de 19e eeuw en sindsdien de eveneens dominerende Engelstalige Verenigde Staten.
Engeland kent een brede cultuur. Als eerste is er de sportcultuur. Vele sporten zijn bedacht in Engeland en worden nu in de hele wereld gespeeld. Rugby, golf en cricket zijn in Engeland bekende maar ook zeer populaire sporten. Toch zijn deze sporten niet zo groot als het voetbal. Voor vele mensen in Engeland is het voetbal een “part of their life”. Clubs als Manchester United, Liverpool, Arsenal en Chelsea zijn onwaarschijnlijk groot in Engeland.
Naast de sport is ook de muziekcultuur erg bekend. De Britse pop/rock bands hebben een gigantische invloed op de wereldwijde muziek. Bands als the Beatles, Pink Floyd maar ook the Smiths, Radiohead en Coldplay zijn wereldwijd bekend. Ten slotte is natuurlijk de theatercultuur razend bekend.
en specifiek voorbeeld van cultuur in Engeland is Shakespeare. Zijn stukken worden nog steeds overal ter wereld vaak opgevoerd. Je kunt wel zeggen dat dit de grootste man in de geschiedenis van het theater is. Mede dankzij hem heeft Engeland nu een rijke theatercultuur.
Een ander voorbeeld is de BBC. Over de hele wereld is de BBC bekend, gewaardeerd en te zien. Muziek is ook te zien op de BBC, want het hele jaar door zijn vele festivals te bezoeken. Op dit moment is het Glastonbury Festival het grootste pop/rock festival van Groot Brittannië. Alle wereldacts staan hier, en niet voor niets komen er elk jaar ongeveer 150.000 mensen op af.
De krant wordt veel gelezen in Engeland. Elke dag worden maar liefst 11 kranten uitgebracht. The Times is een dergelijke krant, deze wordt wereldwijd gelezen en gewaardeerd.
De Engelse keuken is een keuken vol stevige gerechten. Er wordt veel lamsvlees, vis, aardappels en verschillende groentes gebruikt, die ze in de gerechten vaak als opvulling gebruiken. Ook populair bij de Engelsen zijn de zogenaamde pasty's, pasteitjes met allerlei vullingen. Fish and chips - heerlijk tussendoortje of take-away maaltijd. Sheperds Pie - een soort taart van lamsvlees met aardappelpuree. Sausage and Mash - worstjes met aardappelpuree en een soort van uiensaus, dit is een populaire maaltijd in de pub. De meest gedronken drank in Engeland is thee en bier. Als je jonger bent dan 18 jaar mag je in Engeland officieel geen alcohol kopen en in de pubs mogen barkeepers ook geen alcohol verkopen aan mensen jonger dan 18 jaar. Je bent in overtreding als je bewust alcohol koopt of probeert te kopen voor iemand die jonger dan 18 jaar is. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regels. Het is geen overtreding om bier, wijn, zwaar bier of cider te kopen of verkopen voor persoonlijke consumptie door een persoon van 16 of 17 jaar bij een maaltijd in een drankgelegenheid, mits de maaltijd niet aan de bar wordt genuttigd. Sinds november 2005 zijn de café's van Engeland niet langer gebonden aan de beroemde sluiting om 23.00 uur. Vergunningen worden sindsdien afgegeven door de gemeente. In sommige gevallen gaat het hierbij om een 24-uurs vergunning, maar de meeste pubs hebben bewust gekozen te sluiten tussen 1.00 en 3.00 uur. Kinderen onder de 14 jaar mogen alleen in pubs komen die een kindervergunning hebben. Zij moeten worden vergezeld door een volwassene en mogen alleen in die delen van de pub komen die geschikt zijn bevonden voor jonge kinderen. Pubs met een dergelijke vergunning moeten maaltijden en niet-alcoholische dranken serveren, meestal tot 21.00 uur.
In Engeland wordt links gereden. Let vooral goed op de volgende punten; kijk altijd naar rechts als je vanuit stilstaande positie wegrijdt. Haal rechts in. Geef voorrang aan al het verkeer op rotondes. Het verkeer op hoofdwegen heeft voorrang boven het verkeer op kleinere wegen. Een witte streep, aangebracht over de breedte van de weg betekent; stoppen en voorrang geven aan het verkeer op de hoofdweg voor je. Let goed op verkeersborden en wegmarkeringen en ken hun betekenis.
Tekst
Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer