Marlow FC: Alfred Davies Memorial Ground

Alfred Davis Memorial Ground, Marlow

Voor ons ligt de oude en prachtige tribune van het Alfred Davies Memorial Ground. Als we het terrein oplopen, loopt een oudere man ons tegemoet. Aan zijn houding te zien heeft hij het vrij druk met zijn vrijwilligerswerkzaamheden en is hij ook benieuwd wie de vreemdelingen zijn die het terrein van Marlow FC betreden. “Excuse me lads, wat komen jullie hier doen?” Als we beleefd uitleggen dat we op voetbaltocht door Engeland zijn en het stadion van Marlow FC speciaal aandoen vanwege de tribune, wordt de meneer enthousiast. “Welcome, welcome! Leuk om wat Nederlanders hier te zien! Oh, and please call me Ray

Het Engelse district Buckinghamshire huist het stadion van een club met een verhaal. En niet zomaar een verhaal, zo blijkt uit de verhalen van Ray. Marlow FC speelt haar thuiswedstrijden in de gelijknamige plaatsnaam op de Alfred Davies Memorial Ground. De club werd in 1870 opgericht en kende met Cuthbert Ottaway de eerste Engelse speler die zich aanvoerder van het Engelse nationale elftal mocht noemen. The Blues van Marlow speelden in het seizoen 1871-872 voor de eerste keer mee in de strijd om de Engelse FA Cup. Later zou blijken dat met een historische reeks aangevangen werd. Marlow FC is namelijk de enige Engelse voetbalclub die deel heeft genomen aan alle edities van de FA Cup.

Bijzondere deelnemer FA Cup

Daar zijn ze bij Marlow FC maar al te trots op. Ray laat in de clubruimtes vol trots de oorkondes van de Football Association zien. Je zou het niet zeggen, maar deze kleine club ademt een grote brok voetbalhistorie uit. “Weet je”, vertelt Ray, “we hadden in 1894 zelfs de kans om een van de eerste professionele clubs in Engeland te worden. De club sloeg dat aanbod toen af en besloot om een amateurclub te blijven. Een klein clubje genaamd Tottenham Hotspur nam onze plaats in.” Tottenham begon daarmee aan haar opmars in het Engelse voetbal.

Hoogtepunt op White Hart Lane

Een kleine eeuw later behaalde Marlow FC haar grootste succes in de FA Cup. De club stootte door naar de derde ronde en lootte uitgerekend thuis tegen Tottenham Hotspur. “Een prachtige dag”, zo herinnert Ray zich nog levendig. “We hadden het die tijd financieel ook niet zo breed. The Spurs boden ons aan om de wedstrijd op White Hart Lane te spelen en ons de volledige recette te schenken.” Het zorgde gelijk voor de gewenste financiële verlichting voor Marlow FC. Helaas was de club niet opgewassen tegen de machtige Spurs. “We gingen met 1-5 de boot in, maar wisten bij een 0-3 toch een doelpunt te scoren”. Er komt een glimlach bij Ray op zijn gezicht, die verraadt dat het doelpunt een hoogtepunt voor hem is. “Natuurlijk, wat denk jij dan? Scoren op White Hart Lane, dat zijn weinig clubs als de onze gegeven!”

Terwijl we naar buiten lopen krijgen we nog een kleine geschiedenis over het stadion te horen. The ground is vernoemd naar oud-voorzitter Alfred Davies. Hij bekleedde deze positie in de periode tussen 1891 en 1924. De club besloot na zijn overlijden in 1924 dat het nieuwe stadion zijn naam moest dragen. In 1928 werd de eerste wedstrijd in het stadion gespeeld.

Terwijl we de statige en oude houten tribune in ons opnemen, krijgen we een laatste kroonstuk uit de geschiedenis van het Alfred Davies Memorial Ground te horen. “A beauty, isn’t she?“, wijst Ray naar de tribune. “Onderdelen van die tribune hebben we in de jaren ’20 van Southampton overgekocht. Hij is in Southampton gedemonteerd, alle planken zijn genummerd en vervolgens is het hier in Marlow weer gemonteerd. Wat moet dat een hels karwei zijn geweest!”

Ondanks het helse karwei staat die houten tribune er nog steeds prachtig bij en nemen we even beduusd alle verhalen in ons op. Waar zo’n kleine club en zo’n klein stadion groot in kunnen zijn…

Foto’s Alfred Davies Memorial Ground

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer