Lang weekendje Ardennen en Luxemburg

Abdij van Orval

Ruim een maand geleden togen ik, Ann en TJ net na kerst richting de Ardennen en Luxemburg, om er een paar dagen door te brengen. Als uitvalsbasis besloten we een familiehotel in de buurt van Bastogne te nemen en dus trokken we ’s ochtends vroeg, net na tweede kerstdag, naar de Ardennen.

Onze eerste bestemming was niet het hotel, maar het klooster van Orval. Dit klooster ligt in het diepe zuiden van de Ardennen, tegen de Franse grens aan, en doet sprookjesachtig aan. Het klooster bestaat uit een niet publiekelijk toegankelijk gedeelte voor de monniken en de ruines van het oude klooster, die tegen betaling wel toegankelijk zijn. De ruines zijn de overblijfselen van de plunderingen die het Franse leger enkele eeuwen geleden heeft aangericht. Na dit bezoek togen we naar de Basiliek van Saint Hubert, een indrukwekkende heilige kerk die groter is dan de Grote Kerk van Breda, en vergaapten we ons aan de kerk. De Basiliek is opgericht ter ere van de heilige Sint Hubertus, de patroon van de jacht, en heeft haar Basiliek status te danken aan enkele spontane helingen. Aangezien Ann en TJ vanuit de Filipijnen komen en religieus zijn, moest hier natuurlijk ook wat aandacht aan besteed worden.

Saint Hubert is overigens ook een dorp waar je heerlijk kunt eten. We doken een café in, bestelden wat drinken en eten en praatten bij over de indrukken die de twee hadden van het wonderschone gebied. Aangezien we onze spullen nog naar het hotel moesten brengen, besloten we dit eerst te doen. Na de nodige opfrisbeurt togen we er echter weer op uit en besloten Waha aan te doen, waar de oudste kerk van België staat. Na Waha bezocht te hebben togen we weer richting Bastogne om de stad en de omgeving te bekijken. De dag werd afgesloten met een overheerlijke maaltijd in het hotel.

De volgende dag stonden twee bestemmingen op de planning; Het kasteel van Vianden (waar ik ooit als kind naar toe ben gegaan) en Luxemburg stad. Een tocht van 50 kilometer voerde ons van Bastogne naar Vianden en met name het landschap in Luxemburg benam onze adem. Een prachtige glooiend landschap, dat iedere keer weer een verrassing voor het oog was. Het zorgde voor de nodige tussenstops en fotomomenten. Op een gegeven ogenblik arriveerden we in Vianden en de eerste reactie van beide Filipijnse collega’s was ”wow, dit lijkt net op een sprookje!”. Door de middeleeuws aandoende straatjes togen we naar de heuveltop waar Chateau de Vianden lag. Na een tour door het kasteel besloten we een cafeetje in te duiken en wat warme versnaperingen tot ons te nemen. De volgende bestemming was Luxemburg stad, waar we een hele middag verbleven. Dit keer togen we via de snelweg terug naar het hotel, waar we alweer genoten van een overheerlijke maaltijd en snel nadien in slaap vielen.

Na een welverdiende nachtrust verlieten we de Ardennen weer. Via het dorpje Weris, bekend om haar Dolmen, Menhirs en Dolomieten, kwamen we ’s middags uiteindelijk in Nederland aan. Heerlijk, er even een lang weekend tussenuit te gaan!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer