Een Avondje NAC, wat is dat?

NAC Breda - Cambuur Leeuwarden

In Nederland, en ver daarbuiten, is een Avondje NAC berucht. Het oude stadion aan de Beatrixstraat trilde met name in de jaren ’70 en de jaren ’90 op haar grondvesten en was een onneembare vestiging voor menig tegenstander. Niet het technisch hoogstaand voetbal bekoort de Bredanaar, maar mouwen opstropen en gaan. Eerder viel een mailtje met een reportage over het Avondje NAC in mijn mailbox, nu staat het filmpje ook op de site van de NOS.

“Een avondje NAC, een fenomeen in het Nederlandse voetbal. Ontstaan in de jaren zeventig onder leiding van de vader van de huidige trainer van NAC Breda, Bob Maaskant. In die jaren was NAC een van de eerste clubs van Nederland die wedstrijden ging spelen bij kunstlicht. In Breda bracht en brengt dat magie. Trommels, en leuke deuntjes zijn not done. Want een avondje NAC verkoopt zichzelf. Een poging tot verklaring.”

Het filmpje is leuk, maar blijft tot een poging. Het Avondje NAC is voor iedereen verschillend. Voor onze vriendengroep betekent het vantevoren indrinken in de stad, lekker gezellig naar NAC toe, lekker baldadig en ludiek op de tribune doen, bier drinken (cola in mijn geval) en genieten van de noeste strijd op het veld. Een Avondje NAC is een wisselwerking tussen het publiek en de NAC spelers en een wisselwerking tussen de verschillende fanatieke vakken die het Rat Verleghstadion herbergt. Het Avondje NAC is ook alles of niets; De ene keer kan het stadion veranderen in een heksenketel, de andere keer kan het een gewone sfeer zijn -die desalniettemin nog steeds indrukwekkend is-.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer