Een Kastelen Roadtrip door Estland

Alatskivi Castle, source: Google Images, searchfilter licensed for free use. Photographer unknown

Het ene pareltje na het andere pareltje schiet voorbij. Wat ze in Estland vroeger echt goed konden, was kastelen bouwen. En ze hebben er daar veel van in de Baltische Staat. Voor ons reden om ons eens onder te dompelen in de pracht en praal van de kastelen van Estland en een Kastelen Roadtrip langs de mooiste en leukste kastelen te doen.

Want van die kastelen zijn er letterlijk honderden door Estland. Een aantal honderd op 1 dag bezoeken is een tikkeltje uitdagend, dus besloten we een shortlist te maken van een aantal mooie kastelen, te beginnen met…

Kasteel Alatskivi Loss

De eerste tussenstop in onze Kastelen Roadtrip was het Alatskivi Loss. Het kasteel van Alatskivi ligt op 40 kilometer van de Estste plaat Tartu. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd rond de 16 en 17e eeuw, maar de huidige bouw dateert van 1885. Het kasteel is een waar plaatje: Alle muren zijn wit en met de uitstekende hoektorens heeft het gebouw wat weg van de koninklijke residentie van Balmoral in Schotland. Tel daarbij de Gothische stijl en een 130 hectare groot park op en je snapt dat we hier even heerlijk konden genieten. En dat deden we ook. Toen we aan kwamen rijden, waren we toch wel een tikkeltje onder de indruk van het mooie kasteel en we besloten door de omliggende omgeving te wandelen. Via de leuke tuinen rondom het kasteel, liepen we door een klein bos naar een mooi meer. Daar hebben we eventjes op een steiger het mooie uitzicht tot ons genomen, en via de andere tuinen zijn we weer bij het kasteel beland. We hebben er nog aan gedacht om er een museum tour te doen, maar dat hebben we eventjes over geslagen. Want er wachtten ons nog meer bestemmingen.

Kolkja: De uien hoofdstad van Estland

Ronde uien, ovale uien, rode uien, normale uien… You name it. Als je een ui in Estland eet, dan is de kans erg groot dat deze uit Kolkja komt. Overal waar je in deze stad rond rijft zie je uien, uien, vis, uien, uien, uiensoep en… oh, voordat ik het vergeet… Uien. We stopten met de intentie om ons goed te doen aan de Culinair Locale, maar alles was al volgeboekt. Dus op naar een ander landhuis. Dat was niet echt bijster interessant, dus op naar de volgende bestemming…

Kasteel Sillapää

Het kasteel van Sillapää is eigenlijk een landhuis, ook bekend onder de naam Raapina Manor. Als je aan komt rijden, lijkt het een beetje op het witte huis. Enig verschil is dat dit landhuis aan een mooi meer ligt en oranje achtig van kleur is. De omgeving is ook ontzettend prachtig en door die omgeving is het een geheel een beschermd monument. Het grote landhuis doet met haar pilaren en bouwstijlen statig aan en het landgoed werd in 1582 gesticht. Het huidige gebouw staat er sinds de 19e eeuw. Het landhuis ziet er wel vervallen uit en heeft een flinke opknapbeurt nodig, maar de tuinen er rondom heen zijn geweldig. De ene mooie inrichting, na de andere komt voorbij. Het geheel wordt afgewisseld met kleine en leuke bossen en over het gehele terrein staan diverse gebouwen, zoals de Temple of Kisses en de hogeschool voor landschap- en tuinarchitecten. Daar heb je ook gelijk het antwoord waarom het geheel zo mooi is.

Sangaste Loss

De laatste bestemming is het kasteel Sangaste Loss. Als je aan komt rijden, lijkt het wel of je jezelf in Engeland bevindt, in plaats van Estland. De rode hoge torens doen Gothisch aan, de afwerking lijkt in Tudor stijl en het kasteel doet statig aan. We parkeerden de auto en wilden naar binnen gaan, toen we er helaas achter kwamen dat het kasteel verhuurd was voor huwelijksdoeleinden. Echt jammer! Een rondje door de tuinen verraadde dat dit kasteel veel te bieden heeft en dat je er zeker een kijkje binnen moet nemen. Dat bleek ook toen we de geschiedenisborden bij het kasteel lazen. Zo was het huidige kasteel rond 1890 gebouwd en een van de modernste van zijn soort in Europa. Het had in die tijd centrale verwarming, een telefoonsysteem en zelfs electriciteit. Ook heeft het kasteel zijn eigen kasteelgeest: De Blauwe Dame. De legende gaat dat een dienstmeisje hopeloos verliefd was op de kasteelheer Von Berg. Von Berg had echter geen zin om met het dienstmeisje te trouwen en had zijn oog laten vallen op een statige Engelse Vrouwe. Het dienstmeisje kon dit niet mer aan en pleegde zelfmoord. Sindsdien dwaalt haar geest in het kasteel rond, om de ware liefde te vinden en daarmee ook rust te vinden. Oh, en Von Berg kreeg ook de deksel op zijn neus: De vader van de Engelse Vrouwe weigerde het huwelijksaanzoek. Hij wilde niet dat zijn dochter met een “Duits Russisch gebroed” trouwde. Desalniettemin is dit kasteel echt een waar plaatje om te bezoeken, gaat dat zien!

Op naar Cēsis

Na onze rondtocht langs veel kastelen, belandden we in het plaatsje Cesis. Daar hadden we een vakantiehuisje gereserveerd, waar we overnachtten. Vandaag gaan we lekker relaxed de ochtend doorkomen; Misschien een duik in het grote meer bij het vakantiepark nemen, en misschien wel Cesis ontdekken. Via Cesis zullen we naar onze bestemming Pärnu gaan en nemen we afscheid van ons reisgezelschap. Erg jammer, maar nieuwe avonturen liggen weer om de hoek!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer