Een dansverbod

Dansverbod Bangalore

Hoe langer je in het dagelijkse leven van India opgaat, hoe meer je jezelf gaat verbazen over de tegenstellingen die je hier aantreft. Denk daarbij aan de tegenstellingen tussen arm en rijk, denk daarbij aan de diepgewortelde godsdienst in de maatschappij die A zegt terwijl de meeste Indiers B doen. Sinds vandaag is daar een nieuwe tegenstelling bijgekomen; In Bangalore heerst namelijk een dansverbod in het uitgaansleven. Een verbod dat steeds meer weerstand bij de bevolking oproept.

Vandaag hoorde ik op Radio Indigo (zender uit Bangalore) namelijk reclamespotjes van bekende Indiase celebrities die ageren tegen dit verbod, dat in 2005 is ingesteld. Zie je het voor je? Je staat in een discotheek met een lekker drankje in de hand en je staat te luisteren naar opzwepende en leuke muziek. Een normaal iemand gaat lekker dansen en zichzelf door deze dans uiten. Als je dit in Bangalore doet, heb je grote kans dat je bepaalde discotheken uit gegooid wordt.
Het verbod werd in 2005 ingesteld om de wildgroei van illegale uitgaansgelegenheden en live bands tegen te gaan, maar het artikel maakt geen onderscheid in de activiteiten die een artiest of een bezoeker doet. Aangezien ik geen kaas heb gegeten van de Indiase jurisprudentie en het rechtsysteem in India, heb ik van dit verbod niet echt veel kaas gegeten maar het klinkt vrij bizar.

Toch zijn er discotheken die niet in deze waanzin mee willen gaan. Zo is er een discotheek, waarbij de DJ steevast begint met de opmerking `Ladies and gentlemen, I would like to inform you that it is illegal to dance in this pub. But who the fuck cares`, om vervolgens alles los te laten gaan. Mocht de politie aan de deur staan, dan gaat er een soort van alarm bij de DJ af, die zijn muziek stopt en waarbij de mensen dus ophouden met dansen. Het klinkt als het alcoholverbod in de jaren `30 in Amerika, maar dit is toch echt een dansverbod in Bangalore anno 2008. Het gevolg: Het uitgaansleven gaat `underground`, of de feesten worden bij de mensen thuis gehouden (zoals ik afgelopen vrijdag heb mogen meemaken).

En mensen beginnen zich aan het hele achterlijke verbod te irriteren. Op Radio Indigo worden mensen onder de noemer `get engaged` aangespoord om hun stem tegen dit verbod te laten horen. Bekende Indiase mannen en vrouwen spreken een tekst in en gisteren hoorde ik een ijzersterke tekst voorbij komen, waarin alle rechten van de mensen in India voorbijkomen, afgesloten met `Ik doe wat ik wil, zonder mensen bewust te schaden. Mocht je een probleem hebben dat ik dans, dan is dat jouw probleem. Dansen is mijn leven, dansen is mijn zelfexpressie.` Met die zelfexpressie kan men een ijzersterk argument in handen hebben om dit dansverbod ongedaan te maken.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer