De eerste voorbereidingen voor India

KLM vliegtuig, foto afkomstig van Wikipedia

Het klinkt nog erg ver, maar over vijf weken stap ik het vliegtuig in om het zuiden van India onveilig te gaan maken. Iets meer dan twee maanden duurt mijn verblijf in India en de voorbereidingen zijn in volle gang. Zo is de vlucht inmiddels geboekt, heb ik het zakelijk visum binnen, zijn de eerste planningen afgerond en wordt er druk gezocht naar een appartement in de Silicon Valley van India. De afgelopen week ben ik ook nog eens in diverse boeken gedoken om de Indiase maatschappij nog beter te doorgronden en om me in te lezen in wat er allemaal in Bangalore en omgeving te beleven is. Ik voel de kriebels langzamerhand toch opkomen en ik beken dat ik uitkijk naar de ervaringen die ik in India ga opdoen.

Ik zeg ook eerlijk dat ik geen extreme cultuurshock verwacht. De eerste weken zullen veelal in het teken staan om de mensen op het werk in Bangalore beter te leren kennen en in die periode te kijken waar ik mijn gedrag en communicatie zo goed mogelijk op de Zuid-Indiase cultuur kan aanpassen. Het wordt in sommige opzichten wel een uitdaging: Indiërs hebben bijvoorbeeld niet de branie en directheid die de Nederlander (in extreme) in zich heeft, drukken zich heel politiek uit, zijn redelijk hiërarchisch georiënteerd en kunnen in hun communicatie iets heel anders bedoelen dan dat een Europeaan zou kunnen opvatten. Daarnaast is de maatschappij (met al haar invloeden vanuit religie, kolonisatie, historie, etc.) zeer complex te noemen. Toch lijkt me de Indiase cultuur me daarom ook te trekken en ik kijk uit naar de leermomenten die ik voor mijn kiezen krijg.

Ook over hetgeen wat ik over Bangalore heb gelezen ben ik erg enthousiast. Bangalore is een “booming city’, die redelijk Westers georiënteerd is. Als uitvalbasis naar de rest van India (ik ga natuurlijk ook tripjes tijdens en na mijn zakenreis ondernemen) kan ik me dus geen beter plek voorstellen. Vanuit mijn werk bij eerdere werkgevers heb ik ook nog wat contacten door India zitten, en ik zit er sterk aan te denken om enkelen van hen ook op te zoeken.

Bangalore zelf is een relatief “nieuwe’ stad. De stad werd omstreeks 1535 gesticht als een fortificatie in het zuiden van India. Rond 1800 maakten de Engelsen tijdens de kolonisatie van Bangalore een belangrijk administratief centrum en vanaf dat moment had Bangalore een enorme aantrekkingskracht op de bevolking en de industrie. Met name in die laatste tak speelde Bangalore een belangrijke rol in India; Eerst op het gebied van zware industrie, tegenwoordig op het gebied van high-tech industrie. Toch zijn er nog oude zaken vanuit het verleden van Karnataka (provincie waarin Bangalore ligt), de Hindoestaanse religie en de Engelse kolonisatie te bewonderen. In de nabije omgeving zijn er ook diverse bezienswaardigheden te zien, zoals Mysore, Goa, Shravanabelagola en de Jog Falls. Ook is er in spiritueel opzicht het een en ander in Karnataka te beleven, dus wie weet wat het allemaal brengt.

Maar dan de stand van zaken op dit moment. Zoals ik eerder meldde is het visum inmiddels geregeld. In een recordtijd van twee werkdagen had ik mijn visum binnen. Het vliegticket is inmiddels ook geboekt en ik verlaat Nederland op 7 januari (komt mooi uit, want mijn collega’s willen een afscheidsborrel houden en Patrick viert op zaterdag 5 januari zijn verjaardag met de hele vriendengroep). De inentingen moet ik echter nog halen en ik moet mezelf ook wat nieuwe pakken aanmeten. Voor de rest is het werken aan de planning en de documentatie voor mijn klus in India en op privévlak zie ik wel wat er op mijn pad komt! In ieder geval gaat het wel enorm interessant worden!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer