De donkere kanten van Bangalore: HIV besmettingen
In een van mijn vorige logs las je over de donkere kanten van Bangalore; de seksindustrie. De geaccepteerde visie om HIV en AIDS te krijgen ligt hem onder andere in onveilig geslachtsverkeer. Er zijn echter ook andere manieren om HIV op te lopen. Op dit moment zijn ongeveer 9000 mensen in Bangalore officieel geregistreerd als HIV besmet. De schatting van experts vertelt echter dat dit aantal veel hoger ligt. Dit keer neem ik jullie door de donkere wereld van de HIV besmettingen hier in Bangalore, die met name desastreuze gevolgen heeft in de lagen van de maatschappij waar mensen het heel zwaar hebben.
Bovenstaande foto toont hoe naalden en spuiten in India gerecycled worden. Voor 12 Rupee per dag (0,20 Euro) sorteren vrouwen uit de sloppenwijken van Bangalore de naalden en de buisjes van private ziekenhuizen. De enige bescherming die men heeft is simpelweg opletten. “Het gebeurt een paar keer per week dat ik geprikt wordt tijdens het scheiden van de naalden en de buizen” vertelt een vrouw “Maar ik probeer zo goed mogelijk op te passen”. De reden dat voor dit werk geen machines worden gebruikt ligt hem puur in het feit dat de machines economisch onrendabeler zijn dan de menselijke arbeid. Ook investeringen om het prikken tegen te gaan zijn te groot.
De bekendste vorm van overdracht voor HIV is onveilige sex. Bovenstaande foto toont Swaminathan, een 44 jarige inwoner uit Bangalore, die een kleine 25 jaar geleden geïnfecteerd werd met HIV. Hij trouwde enkele jaren nadien en infecteerde zijn vrouw, zonder van zijn infectie te weten. Zijn vrouw overleed een klein jaar geleden en zijn twee kinderen zijn ook HIV geïnfecteerd. “Ik heb veel geld verdiend, maar geld doet er niets meer toe wanneer je alles voor je ogen ziet vergaan”, zo vertelt Swaminathan.
Vanuit een van de vorige logs zag je dat het salaris van veel vrouwen ontoereikend is om het gezin te onderhouden. Met name de alleenstaande vrouwen die werkzaam zijn in de bouw en in de textiel kunnen nauwelijks met hun gezin rondkomen. Deze vrouwen zoeken voor een habbekrats hun toevlucht in de illegale prostitutie. Een uur hun lichaam verkopen (200 Rupee) is een heel dagloon voor deze mensen.
Het grootste probleem ligt hem in de verspreiding van het HIV virus. Veel mensen hebben niet het besef wat onveilige sex voor gevolgen heeft. Met name in de Indiase transportsector ligt het aantal geregistreerde HIV bestemmingen hoger dan in andere sectoren. Chauffeurs die zin hebben in een onveilig avontuurtje onderweg lopen het virus op en verspreiden het virus steeds verder en verder.
Dus is educatie belangrijk. Waar in Nederland al vroeg sexuele voorlichting gegeven wordt, moet men in India een hele inhaalslag maken. In Bangalore zijn speciale centra opgericht om volwassen mannen en vrouwen te wijzen op de gevolgen van onveilige sex en hoe virussen kunnen voorkomen worden. Op deze foto zie je hoe volwassen mannen voorlichting krijgen hoe condooms gebruikt moeten worden.
Het grootste probleem ligt hem echter in partners die vreemdgaan en onveilige sex hebben, of mensen die voor hun huwelijk HIV besmet raken. Jezelf laten testen op HIV is niet gewoon in India en vaak is zwijgen beter dan voorkomen. Wanneer er uiteindelijk openheid van zaken is, is het vaak te laat voor de man, vrouw en de kinderen.
Interessante links
Informatie over HIV and AIDS
Christian Aid