Bangalore Challengers – Mumbai Indians

Bangalore Challengers

De bowler van de Mumbai Indians kijkt geconcentreerd hoe de batsman van de Bangalore Challengers staat. De Bangalore Challengers zijn de eerste slagploeg in deze wedstrijd, die om keizers baard in de India Premier League gespeeld wordt. Toch wordt het cricket stadion in Bangalore, capaciteit van 55.000 plaatsen, door een kleine 30.000 enthousiaste mensen bevolkt. Plotseling komt de batsman in beweging en een enthousiast geschreeuw zwelt op van de fanatieke Indiërs. De bowler gooit de bal en de batsman weet de bal te raken. Een drie uur durende wedstrijd is begonnen en voor zover de aanwezige toeschouwers niet hysterisch waren, zijn ze dat in ieder geval nu wel. Welkom in India, waar cricket naast het Hindoeïsme de tweede staatsreligie is.

Meer informatie over cricket tref je hier aan

Als je in India bent, dan moet je zeker een cricketwedstrijd bezocht hebben. Afgelopen week waren er enkele mensen vanuit Nederland overgevlogen voor een sales traject. Het management in India trakteerde de mensen op een uitje naar een cricketmatch. Helaas viel ik buiten de boot, maar doordat een collega uiteindelijk niet kon, mocht ik zijn plaats innemen. Dus togen een Nederlandse collega, de CFO van India en ik ons per taxi naar het cricketstadion, waar andere collega’s uit Nederland en de Verenigde Staten op ons wachtten.

Om eerlijk te zijn wist ik niet wat ik van een cricketmatch moest verwachten. De spelregels had ik eens vluchtig doorgelezen en ik wist dat er een gooiende partij was en een partij die de bal moest proberen weg te rammen. Die bal-weg-rammende partij bestond uit twee spelers, die drie verticale stokjes, met daarop een horizontaal stokje, moesten verdedigen. Het leek me, net als honkbal of tennis, een klote sport om naar te kijken en ik kon me er niet bij voorstellen dat mensen hetzelfde fanatisme zouden vertonen zoals dat bij voetbal of rugby vertoond wordt.
Tja, en dan zit je dus in India, waar de kranten voor de helft gevuld staan met cricket. Mocht een gesprek met een Indiër stranden, begin dan over cricket en je weet dat je weer een uur vooruit kan. Zo ook in de kantine, toen 4 dames van een andere afdeling me vroegen hoe het met me ging. “Ja goed” begon ik “ik ga vanmiddag naar het cricket”. Dat had ik beter niet kunnen zeggen, want de discussies over het cricket barstten tussen de vier dames los. Zie je het voor je, 4 Nederlandse vrouwen die een heftige discussie over NAC, Feyenoord, Willem II en Ajax voeren? Damn, ik denk dat je zelfs gesprekken over cricket als beginnende versiertruc kunt toepassen. Dat ga ik dit weekend dan toch eens uitproberen.

In het stadion is het fanatisme niet anders. Cricketspelers hebben hier dezelfde status als filmhelden. Een cricketspeler staat voor een staantribune? Grote kans dat een kleine 2000 Indiërs naar voren stormen om zo dicht mogelijk bij de betreffende speler te staan. Een andere speler die naar de VIP tribune loopt? Reken er maar op dat de hele VIP tribune enthousiast gaat staan en lyrisch gaat zwaaien. India ademt cricket, net zoals Nieuw Zeeland rugby ademt, of Engeland voetbal ademt.

Tijdens de wedstrijd kreeg ik van de CFO en enkele collega’s uit de Verenigde Staten een stoomcursus over cricket en al snel bleek dat er een hele strategie achter de positionering van de veldspeler ging. Het was erg leuk om het fanatisme van de mensen te zien en het was leuk om eens een andere sport te zien. Helaas is het seizoen voor de Bangalore Challengers afgelopen, anders had ik eens graag op een niet VIP tribune plaatsgenomen. Wie er gewonnen heeft? Ik geloof de Mumbai Indians.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer