50 jaar Singapore

50 jaar Singapore

Singapore, een klein stuk van de wereld ter grootte van de Noord-Oost Polder, maar een metropool die zijn weerga niet kent. Laat Singapore dit weekend nou net 50 jaar bestaan, waardoor ik met mijn neus in de festiviteiten val. En die festiviteiten? Grootschalige concerten, festiviteiten en overal hangt de nationale vlag uit.

En eigenlijk en dat best wel leuk om te zien, want het doet aan alsof Singapore op het WK speelt en het hele land laat weten enorm trots te zijn. En eigenlijk zijn ze dat ook. Als je praat met iemand die in Singapore is geboren, dan praat hij of zij vol trots over het land. Zo stapte ik deze avond bij een chauffeur in zijn taxi, die vol trots verhaalde over Singapore. Gezien zijn leeftijd (ver boven pensioengerechtigde leeftijd) heeft hij ook de onafhankelijkheid van Singapore meegemaakt en die was vrij heftig te noemen.

In 1965 werd Maleisië uit een aantal landen gevormd, waaronder Singapore, dat eerder een Engelse kolonie was. Vanaf het begin waren er politieke en sociale onrusten, die in Singapore het heftigst waren. Zo vond de Chinese bevolking in Singapore (die, gezien de economische banden tussen Engeland, China en Singapore van oudsher sterk aanwezig waren) dat ze door de Maleisische overheid onderdrukt werden. Ook de Maleisische bevolking was ontevreden. Toen Indonesië ook een Staat van Confrontatie aan Maleisië verklaarde was Singapore het middelpunt van enkele conflicten. In 1965 lieten Indonesische commando’s een bom afgaan in het MacDonalds House in Singapore, waarbij drie mensen om het leven kwamen. Indonesië zette daarnaast de Chinese en Maleisische bevolking tegen elkaar op, waardoor de spanningen in Singapore opliepen en een bloedbad dreigde.
Maleisie zat met het handen in het haar en kon geen goede oplossing bieden voor het kleine eiland. Het nam een drastische maatregel: Het parlement besloot unaniem om Singapore uit de Maleisische federatie te zetten. Enkele uren na de stemming, stemde Singapore unaniem om een onafhankelijk land te worden. Op 9 augustus 1965 werd Maleisië onafhankelijk.

De internationale gemeenschap stond in 1965 sceptisch tegenover de onafhankelijkheid van Singapore: Of het land zou onder de voet gelopen geworden door Indonesië, of het zou onder zeer ongunstige voorwaarden op termijn bij Maleisië gaan horen. Dat wilde Singapore niet en er werd zwaar in het land geïnvesteerd. Eerst werd het huisvesting probleem grondig aangepakt, daarna werd het voor de industrie makkelijk gemaakt om in Singapore te produceren en werden de havenactiviteiten uitgebreid. Het gunstige economische klimaat en de gunstige ligging zorgden voor de rest. Vijftig jaar later is Singapore en economische grootmach. En die vijftig jaar wordt dus goed gevierd. Helaas maak ik die festiviteiten niet mee, omdat ik morgen richting Bangkok vlieg. Maar gelukkig had ik de tijd om wat meer van Singapore te zien.

Na een goede vlucht, waarin ik de nodige slaapuren kon pakken, heb ik gisteren Marina Bay Sands bezocht. Een prachtig, maar duur, stuk Singapore dat van de zee veroverd is. Terwijl ik door Marina Bay Sands liep, kon ik me verwonderen een de skyline van de stadstaat. Hoge skyscrapers steken indrukwekkend af tegen de hemel en het ene architectonische hoogstandje is nog indrukwekkender dan het ander. Je kan je niet voorstellen dat 70 jaar eerder vissers en havenwerkers hun huisjes en activiteiten op die plek hadden.

Na een flinke wandeling en weer een goede nachtrust ben ik vandaag naar Haw Par Villa geweest. Het is een Chinees gebied, waar men een soort van tempel complex gebouwd heeft waar je de uitleg van het Chinees Boeddhisme krijgt. Maar die uitleg is erg bijzonder: De makers hebben gekozen om alles in prachtig gemaakte beeldjes en beelden te uiten. Zo krijg je de 10 gerechtshoven van hel uitgelegd, waarin mensen volgens het Chinees Boeddhisme in belanden als ze stout geweest zijn. Zo staat bijvoorbeeld dat je bij spieken op school in tweeën gezaagd wordt. Leuk te weten dat dit na mijn dood op me te wachten staat 😉 Maar er zijn ook serieuze zaken, zoals de afbeelding van Goden en het op een rij zetten van deugden en zonden. Zeker een aanrader om eventjes een uurtje te bezoeken en het ligt dicht bij de MRT.

Daarna zijn we doorgegaan naar Sentosa Island. Zeg maar de Efteling van Singapore. Je kunt hier Universal Studios bezoeken, of even lekker langs de commerciële boulevards struinen Nog leuker is naar de andere kant van het (aangelegde!) eiland te gaan en vervolgens lekker naar het strand te gaan. Op dat strand schijnt ook het zuidelijkste punt van het Aziatisch vasteland te liggen. Heb ik dat toch weer mooi meegepakt! Na dit bezoek maar even snel doorgegaan naar China Town en de dag vervolgens met enkele mensen uit Singapore afgesloten. En dat moest natuurlijk wel in een restaurant gebeuren dat erg goed eten serveert (tegen een zeer vriendelijke prijs).

Maar morgen dus naar Bangkok. Eerste keer dat ik er naar toe ga, ik ben reuze benieuwd wat deze nieuwe avonturen me weer gaan brengen!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer