Vergane Glorie: Weidenpescher Park

Vergane Glorie: Weidenpescher Park

Een van de oudste voetbaltribunes in Duitsland ligt verscholen achter de struiken en de bossen van het 55 hectare grote Weidenpescher Park. Het mos groeit op de muren en de houten banken zijn verweerd en verbogen door de decennialange weersomstandigheden. In de eerste helft van de vorige eeuw zagen voetbalsupporters vanaf deze oude zittribune de Duitse landskampioenschappen beslist worden. Ooit bevolkten 16.000 man de tribunes van het complex. Het stadion laat tegenwoordig geen belletje rinkelen bij het grote publiek en eigenlijk is er ook niet zo heel veel meer van over. Behalve een vergane en oude prachtige eretribune dan.

Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van Staantribune

Misbruikt als parkeerplaats

Als je over het hek klautert en je door de struiken baant, doemt langzaam de tribune van het Weidenpescher Park op. De grasmat wordt al lang niet meer onderhouden en met een beetje fantasie moet je jezelf inbeelden dat hier ooit Köllner SC 1899 en VfL Köln hun thuiswedstrijden speelden en Duitse landskampioenschappen werden beslist. Tegenwoordig ligt het veld er als een zandvlakte bij, soms wordt het gebruikt voor een vlooienmarkt of als parkeerplaats voor de wedstrijden paardenrennen. De Mercedessen, Audi’s en BMW’s staan dan bumper aan bumper op het veld. Maar daar, recht voor je, ligt wel een van de oudste voetbaltribunes van Duitsland.

Bouwval Weidenpescher Park

Als je dichterbij komt, zie je de waarschuwingsborden: ‘Betreten verboten!’ De tribune is in een zorgwekkende en bouwvallige staat. De ramen aan de zijkanten van de tribune zijn ingegooid. Sommige delen van het dak zijn door de weersomstandigheden weg en het kalk brokkelt van de muren af. Het is duidelijk: dit is niet een plek waar tegenwoordig 1.500 mensen veilig kunnen zitten.

In 2002 was de staat van de tribune nog goed. De tribune werd zelfs gebruikt in de voetbalfilm Das Wunder von Bern. Door gebrekkig onderhoud, vandalisme en desinteresse van de eigenaar van de gronden, liep de staat van de tribune en het stadion flink achteruit. De oude speakers hangen er stil bij en graffiti op de muur van de tribune trekt alle aandacht. Naast de eretribune liggen nog enkele staantribunes, maar de tribunes rondom het veld zijn dusdanig verzakt dat het meer hoopjes zand zijn.

Het trieste verval

De graffiti is nog een van de minst vandalistische streken die op deze historische tribune zijn uitgehaald. Onder de tribune zijn deuren ingetrapt, ramen ingegooid, wc’s vernield en brokkelt de kalk van de muren af. Met een beetje goed zoeken, herbergt het stadion enige leuke verrassingen, waaronder een oud oorlogsmonument tussen de struiken.

Weidenpescher Park is een triest verhaal. Waar ooit Duitse grootmachten streden om de titel, is het nu stil en verlaten. Toch is een bezoek aan het verlaten stadion een soort pelgrimstocht in de historie van het Duitse voetbal.

Foto’s Weidenpescher Park

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer