Vergane Glorie: Stadion De Schalk

Stadion De Schalk, Willebroek

De plannen waren ooit zo mooi in Willebroek. Met spelers zoals Gilles de Bilde zou KVC Willebroek-Meerhof promotie naar de Tweede Klasse afdwingen. Stadion De Schalk was dan wel iets te groot voor de club, maar paste wel in deze ambitieuze plannen om een professionele voetbalclub in Willebroek te vestigen. De plannen faalden, de grote spelers trokken weg en de club ging failliet. Het stadion, dat ooit een kleine tienduizend toeschouwers kon herbergen, ligt er nu verlaten en desolaat bij. Het is overgeleverd aan de natuur en de vandalen en het is een prachtige lost ground om te bezoeken.

Als je Stadion De Schalk binnenloopt, verwacht je niet dat dit stadion nog maar een kleine dertig jaar oud is. In 1984 ging Willebroekse SV in het nieuwe stadion De Schalk spelen. Met de 10.000 plaatsen was het stadion eigenlijk veel te groot voor een club op het vierde niveau in België. De bestuurders van Willebroekse SV hadden echter een plan: Tweede Klasse-voetbal in Willebroek. En dat plan, dat kwam nooit uit. De club degradeerde in de jaren tachtig naar de Provinciale Klasse, om daar tot eind jaren negentig in te blijven. De club promoveerde in 1998 terug naar het vierde niveau en twee jaar later fuseerde het met Meerhof tot KVC Willebroek-Meerhof.

Hernieuwde ambities en het einde

In 2004 promoveerde de fusieclub zelfs naar de Derde Klasse en trok het onder anderen Gilles de Bilde aan. De club had ambities, maar trok niet de aandacht van het grote publiek en de sponsors. Enkele jaren later degradeerde de club en kwam het in financiële problemen. Een faillissement werd in 2010 nog afgewend, maar enkele maanden later besloot de club zich vrijwillig uit het voetbal terug te trekken. Vanaf dat moment wordt er niet meer op De Schalk gevoetbald en het stadion heeft zelfs een tijdje dienst gedaan als een plek voor kinderopvang en de scouting. Sinds die weg zijn, lijkt niemand meer naar De Schalk om te kijken.

Stadion De Schalk en het verval

Dat valt te zien wanneer je het stadion inloopt. Het gras komt tot kniehoogte en de struiken hebben de tribunes ingenomen. Door de bomen kun je de oude tribunes en de reclameborden, waar de verf vanaf bladert, nog zien. De kleine overdekte staantribune aan de lange zijde van het veld ligt er nog redelijk goed bij, maar de oude eretribune is door vandalen flink toegetakeld. Hekwerken liggen plat, de ramen van de oude businessseats zijn ingegooid en enkele maanden geleden werd er zelfs een flinke brand in de eretribune gesticht. Het zorgde voor de nodige onrust onder de buurtbewoners en de politie van Willebroek patrouilleert regelmatig in het stadion om erger te voorkomen.

Mooiste stadion van België: Afgebroken

Ooit werd Stadion De Schalk door voetballiefhebbers als een van de mooiste stadion in de lagere Belgische klassen gezien. Met de overgroeide tribunes en het hoge gras is het op een andere manier mooi geworden. De toekomst van het stadion is uiterst onzeker, omdat buurtbewoners en de gemeente het verpauperde stadion graag tegen de vlakte willen zien gaan. Het wordt daarmee wellicht ook een herinnering aan de mislukte ambitieuze plannen van de club uit Willebroek.

Foto’s Stadion De Schalk

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer