Val Benoit University: spookachtig vervallen

Val Benoit University

De spookachtige sfeer behapt ons gelijk, wanneer we de verlaten gebouwen van de Val Benoit University in Luik betreden. Het complex, ruim 30.000 vierkante meter groot, was ooit een van de grootste universiteitscampus in België, maar werd in 2005 volledig verlaten. Ondanks dat gedeeltes van de oude campus tot high-end woningen en winkels wordt omgebouwd, zijn er nog tal van gebouwen waar je doorheen kunt dwalen. Als je mede Urbex-ers, zwervers en andere geïnteresseerden wegdenkt, lijkt het spookachtig en alsof je alleen op deze planeet bent. Nee, een bezoek aan de Val Benoit University is het meer dan waard!

De Val Benoit University is dermate groot dat je het in 1 dag niet helemaal kan dekken. Niet gek ook, want in het verleden zaten maar liefst vier universitaire faculteiten op het complex. Voor vandaag stond een bezoek aan het gebouw van de voormalige mechanische faculteit op het programma, en in dat immens gebouw hebben we ruim vier uur rondgedwaald… En nog maar 40% van het gebouw gezien.

Afgaande op wat we gezien hebben is de Val Benoit University dus ontzettend groot, maar ook ontzettend interessant. De verlaten collegezalen en klaslokalen, de voormalige werkplaatsen en de grote gangen en hallen zijn helemaal “getrashed”: Tafels zijn overhoop gehaald, ramen zijn ingegooid, de aanwezige apparatuur is vernield en (soms erg mooie en kunstzinnige) graffiti en tags sieren veel muren. School is Out… Forever!

De geschiedenis van de Val Benoit University

De geschiedenis van de Val Benoit University gaat terug naar 1924, toen de Universiteit van Luik 7,5 hectare grond kocht waar ooit en Abdij van Val-Benoit op stond. De plannen van de universiteit waren groot: Er zouden diverse technische faculteiten op gebouwd worden en de faculteit voor Thermodynamica zou zelfs een eigen energiecentrale(ntje) krijgen. De werken begonnen in 1930 en in 1937 opende Koning Leopold III diverse faculteiten van de universiteit. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd de Mechanische Faculteit geopend, waarmee het complex volledig in gebruik werd genomen.

De verlaten kamers van de Val Benoit UniversityTijdens de Tweede Wereldoorlog werd het complex gebombardeerd en in 1947 werden de herstelwerkzaamheden hiervoor afgerond. In de jaren ’50 leek het erop dat de gebouwen kort zouden bestaan. De universiteit van Luik besloot om al haar activiteiten en faculteiten te gaan combineren op Sart Tilman, een nieuwe campus net ten oosten van Seraing. In de jaren ’60 verhuisden de “essentiële activiteiten” vanuit de Val Benoit University al naar de Sart Tilman locatie. Het duurde echter nog een kleine 40 jaar voordat het doek voor de campus viel. In 2005 verhuisden de laatste professoren en studenten naar Sart Tilman.

Het complex leek rijp voor de sloop, maar de stad Luik kocht het complex geleidelijk op. Het is de bedoeling om Luik de komende decennia een esthetische boost te geven en de voormalige universiteitsgebouwen van de Val Benoit University spelen daar een centrale rol in. Op het complex moeten mid-end en high-end woningen verrijzen, zullen er bedrijven en winkels gevestigd worden en zullen de gebouwen, in een moderner jasje, bewaard blijven. Tijdens ons avontuur op het complex waren de reconstructiewerken al begonnen. Desalniettemin is en blijft een bezoekje aan de campus meer dan de moeite waard!

Foto’s van de Val Benoit University

Hieronder tref je een kleine impressie van mijn bezoek aan de Val Benoit University aan.

Disclaimer: In Urbex-land geldt de stilzwijgende afspraak dat locaties niet openbaar gemaakt worden om vandalisme op die locaties, zoals in de Val Benoit University, te voorkomen. Om toch andere mensen de kans te geven om deze locatie te bezoeken, staan er genoeg hints waar de locatie zich exact bevindt en met een beetje goed Google-en kun je de locatie achterhalen. Het bezoeken van de locatie is op eigen risico. Voor zover bekend is het niet meer mogelijk om op de terreinen van de Val Benoit University te komen.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer