Stakingen en stroomuitval

Stakingen

`Maar hoe werkt dat dan precies als je het backend systeem erbij betrekt?` vraagt een van de Indiase collega`s me tijdens de uitleg over het SRM systeem. Ik wil met mijn uitleg beginnen en plotseling *BANG*… Het licht valt uit en we zitten in een donker kantoorlandschap. Het gebeurt weleens vaker dat de stroom hier uitvalt, maar meestal is de stroom er binnen een paar minuten weer. Zo ook op het kantoor, maar zojuist was het flink raak: Een groot gedeelte van Bangalore zat een anderhalve uur zonder stroom. Tel daarbij een staking van alle taxi- en buschauffeurs op, en ik had weer een heerlijke typische Indiase dag.

Gisterenavond werd ik aangenaam verrast toen Bharathi me belde en vertelde dat Mr. Ramesh me een half uurtje eerder zou ophalen. `Morgen is er een staking, die vanaf 0800u begint. Ramesh haalt je om 0700u op.` Dus stond ik netjes om 0700u buiten en stapte in de gereedstaande auto. Onderweg vroeg ik Mr. Ramesh naar de precieze reden van de staking. Mr. Ramesh, ingetogen zoals hij is, kwam helemaal los en vertelde me over de absurde maatregel dat de overheid van Karnataka alle bussen en taxi`s een snelheidslimiet wilde opleggen van 60 km per uur. Absurd, zo vond hij het. Aangezien ik zelf ook een schurfthekel heb aan de onnodige 60 km zones in Nederland, gaf ik Ramesh dus maar groot gelijk 😉
Mocht je trouwens denken dat er maar een paar stakers mee zouden doen, dan heb je het mis. Vanaf een uur of acht was er bijna geen taxi en bus meer op de straat te bekennen. Als men staakt, dan doet men het ook goed. In de eerste week van mijn verblijf in Bangalore was er bijvoorbeeld een staking van de Riksja`s, die protesteerden tegen de hoge olieprijzen. Het gevolg was dat het heerlijk rustig was op de straat, maar dat heel veel mensen grote problemen hadden om naar het werk te komen. Ach, ik hou wel van een staking op zijn tijd en de terugtocht naar huis in een Riksja was ook weer een nieuwe ervaring 😉

Thuisgekomen viel ik in een andere verrassing; Alleen de noodlampen deden het. Blijkbaar was er een elektriciteitscentrale in de omgeving van Bangalore uitgevallen en het gedeelte waar ik in verblijf zat dus zonder stroom. Typisch iets wat je in Azie kunt verwachten, dus zo een groot drama was het ook weer niet. Het gevolg was echter wel dat ik het vlees in de vriezer kon wegdonderen en dat ik na verloop van tijd naar de supermarkt kon gaan om nieuw vlees te kopen.
Toch heeft een stroomuitval wat: Er stonden flink wat mensen in de straat met elkaar te praten en de sfeer was er gezellig. Minder gezellig was echter dat de straatverlichting was uitgevallen en dat het snelle verkeer je gevoelsmatig iets te snel naderde. Toen ik thuiskwam deed alles het echter weer en kon ik de nieuwe boodschappen netjes in de koelkast stouwen.

Net toen ik voor een heerlijke kop thee op de bank wilde zitten, werd er op de deur geklopt; Housekeeping. De mensen die het appartement schoonmaken zijn hele aardige en vakkundige mensen en hebben de neiging om binnen te komen vallen wanneer ik net thuis ben. Gelukkig was de beheerder van het appartementencomplex er ook bij en hij gaf desgevraagd aan dat ik mijn toestemming moest geven om tijdens mijn afwezigheid mijn appartement schoon te maken. Dat is bij deze dus maar gegeven.

Na het schoonmaken heb ik nog wat op internet gesurft, wat voorbereidingen getroffen voor het werk van morgen en dadelijk duik ik mijn bedje in. Nu even dit log publiceren en ik wens jullie alleen en goede nachtrust toe. Houdoe!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer