Prachtige uitzichten Karstgebergte, Chinese vissersdorpjes en… Friet!

Karstgebergte

Zo, dat gaat nog eens wat worden: Twee updates op 1 dag. Aangezien ik de komende dagen veelal tussen de rijstvelden zal rondlopen en jullie niet kan voorzien van updates, doe ik deze update nu maar. Aardig, of niet? 😉

Goed, vanmiddag hebben we twee dorpjes buiten Yuangshou bezocht (de tocht door de rijstvelden is naar morgen verplaatst). Het eerste dorpje was een typisch ingeslapen vissersdorpje, met een prachtige omgeving. De haven van het dorpje heft ook iets. Wanneer je door de hoofdstraat loopt, dan moet je eerst een poort door, vervolgens een trap af en dan ben je op de kade aanbeland. Vanaf deze kade heb je een prachtig zicht op het dorpje en de achterliggende Bergen. Er is echter een brug die vanaf de kade naar de overkant loopt en als je die neemt, lijkt het net of je in een Chinees droomland terecht bent gekomen. Aangezien woorden het gehele plaatje niet kunnen beschrijven, moeten jullie maar wachten op de foto’s.

Na dit dorpje zijn we naar een tweede dorpje gegaan, dat in de overgangsfase zit van een vissersdorp naar een toeristische trekpleister. Eigenlijk merk je dat vrijwel de gehele streek over een jaar of 5 tot 10 van toerisme gaat leven, hopelijk weet men de historische plekken te behouden. Het is eigenlijk wel jammer wanneer zo’n mooie streek ten prooi valt aan hoogbouw en westerse invloeden.
Maar goed, vanuit dat dorpje hebben we een vaartocht over de rivier Li gehad. Het uitzicht wat we vanaf het water op het Karstgebergte hadden was adembenemend: Steile rotsen met mooie begroeiing, afgewisseld door de prachtig gevormde bergen en heuvels, die aan Moeder Natuur ten prooi zijn gevallen. Nee, het Karstgebergte is een genot voor het oog om te zien! Na deze rondvaart zijn we terug naar het dorpje gegaan, waar ons een typisch Chinese maaltijd stond te wachten… Na ja… typisch… De uitbater had kennelijk begrepen dat er Nederlanders langskwamen en we werden getrakteerd op een heuse frietmaaltijd vooraf! De frietjes waren wel van de kwaliteit van de Vietnamees uit het Tuinzigt (onder de Bredanaar wel bekend ;)), maar het ging er goed in. Daarna mocht iedereen zijn of haar kunsten met de stokjes weer tonen, waarna we gingen kijken hoe men vissen ving.

Ik verwachtte dat we de rivier afgingen en op een afstand zouden gaan kijken naar de vissers die hun dagelijks werk deden. In plaats daarvan kregen we een show te zien, waar mijn maag van ronddraaide. Sommige vissers maken gebruik van vogels om de vissen te vangen. De nekken worden met touwen afgebonden, zodat zij de gevangene vissen niet door kunnen slikken. Wanneer de keel van de vogels helemaal volzit worden deze op een ruwe wijze op de boot gehaald, waarna de vissen letterlijk uit de keel van de vogel worden geduwd. Persoonlijk vond ik de behandeling van de dieren walgelijk, maar aan de andere kant moet ik ook niet al te zeurderig doen: De mensen doen dit immers om geld in het laatje te krijgen en ik betaal ervoor om dit te zien.

Momenteel is het hier iets tegen11 uur en het is enorm druk op de straten van Yuangshou. Overal op straat wordt in de kleine marktkraampjes flink gehandeld en de terrasjes zitten overvol. Waarschijnlijk zal ik met enkele reisgenoten een terrasje dadelijk gaan pakken en zullen we, onder het genot van een drankje, op een zware maar mooie dag terugkijken. De komende twee dagen wordt het echter nog zwaarder, maar dat houden jullie van me te goed 🙂

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer