Indrukwekkend bezoek aan koeltoren Power Plant IM

Cooling Tower IM

Mijn voetstappen weerkaatsen tegen de hoge en grijze muren van de koeltoren. Ik hoor ineens een luid geritsel tegen de muren en kijk verschrikt om me heen. Twintig meter verder schiet een muis of een rat over de loopbrug. De binnenkant van de koeltoren van Power Plant IM zorgt ervoor dat ieder klein geluidje groot uitgemeten wordt en dat zorgt voor een surrealistische sfeer. En omdat ik op dat moment alleen in de koeltoren ben, waan ik me even als enigst levende mens op deze planeet… Dat speciaal gevoel kreeg ik terwijl ik mijn foto’s begon te schieten.

Geschiedenis van Power Plant IM

Power Plant IM, zoals de naam in de Urbex scene luidt, werd voor het eerst gebouwd in 1920. De Centrale Electrique Monceau-sur-Sambre, zoals het complex officieel heet, voorzag de inwoners en de industrie in de Belgische provincie Henegouwen van de broodnodige elektriciteit. In de loop der jaren is de energiecentrale, die aan de westover van de Sambre ligt, uitgebreid met een koeltoren aan de oostelijke oevers van de rivier. De centrale was eigendom van de Belgische elektriciteitsmaatschappij Electrabel en is rond 2006 buiten gebruik gesteld. Zowel de elektriciteitscentrale als de koeltoren zijn klaar voor de sloop, maar je kent België wellicht… Dat kan nog een paar decennia duren voordat beide complexen tegen de grond liggen. Het is een ideale plek om prachtige foto’s te schieten, vooral als je beseft dat het complex vrijelijk toegankelijk is.

Hoe werkt zo’n koeltoren?

Je kent de torens bij de elektriciteitscentrales wel: Van die grote, logge dingen, waar stoom uit komt. Power Plant IM geeft je een unieke mogelijkheid om zo’n toren eens van binnenuit te bekijken en je ziet direct hoe het afkoelproces van warm water plaatsvindt. Het warme water dat tijdens het productieproces van elektriciteit wordt gemaakt wordt via een buis in de koeltoren ingepompt. Via een centrale ingang wordt het water over diverse bakken verspreid en men laat Moeder Natuur het werk zelf doen. De koeltoren is aan de onderkant open, waardoor door de warmte de wind naar binnen gezogen wordt. Door de vorm van de koeltoren stijgt de wind snel op en koelt het het warme water in de bakken af. Door de warmte wordt de lucht ook weer warm, waardoor het op een afstand lijkt alsof de koeltoren ‘roken’. Eigenlijk is dit dus stoom ie uit de koeltoren ontsnapt. In haar hoogtijdagen kon Power Plant IM op een koude dag 450.000 liter water per minuut (!!) verwerken.

Die hoogtijdagen zijn nu voorbij. De kleine koelingsbakken lijken het ieder moment te kunnen begeven en als je over enkele loopbruggen loopt bid je dat ze niet instorten door de overduidelijke betonrot. Het complex ligt er dus verlaten en vervallen bij en alleen fotografen en andere geïnteresseerden bezoeken het gigantische complex.

Foto’s van de koeltoren

Foto’s van de koeltoren kun je hieronder bekijken, of via mijn foto-album Power Plant IM.

Disclaimer: In Urbex-land geldt de stilzwijgende afspraak dat locaties niet openbaar gemaakt worden om vandalisme op die locaties, zoals in de koeltoren van Powerplant IM, te voorkomen. Om toch andere mensen de kans te geven om deze locatie te bezoeken, staan er genoeg hints waar de locatie zich exact bevindt en met een beetje goed Google-en kun je de locatie achterhalen. Het bezoeken van de locatie is op eigen risico. Via mail krijg ik veelvuldig de vraag of de elektriciteitscentrale en de koeltoren te bezoeken zijn. De elektriciteitscentrale is hermetisch afgesloten, wordt streng bewaakt en toegang ertoe is onmogelijk. De koeltoren is sinds de zomer 2016 ook afgesloten en toegang tot de koeltoren is daarmee niet meer mogelijk.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer