Feestje en een deceptie voor NAC in Volendam

FC Volendam - NAC Breda

Het had zo mooi voor de NAC-fans kunnen wezen: De periodetitel pakken, tijdens een van de vetste awaydays van het seizoen. Ruim 600 fans togen naar Volendam en maakten er een mooi feestje van. Daar dachten ze bij FC Volendam anders over. De spelers bogen een 0-1 achterstand om naar een 2-1 overwinning en VVV ging aan de haal met de periodetitel. Een impressie van een feest op ‘De Dijk’, met prachtige foto’s.

Het is half vier, en het gezang en het gedreun van de muziek over de haven van Volendam galmt. Een paar honderd NAC fans hebben hun intrek genomen in de straat voor het café ’t Hart van Holland en op het ritme van De Snollebollekes deint de geel-zwarte massa van links naar rechts en weer terug naar links. “Volendam-uit, een wedstrijd waarvan je weet dat het een groot feest wordt en waar je het hele seizoen naar uitkijkt”. Naast me staat een NAC fan van mijn leeftijd lachend te kijken. “Sorry kul, ik mot er effe door”, hoor ik achter me en een man met een blad waar ten minste 20 bier in zit wringt zich door de mensenmassa langs me heen. Het is een positieve sfeer en er valt geen onvertogen woord op De Dijk.

600 man: Een kleine teleurstelling

Toch is er ook teleurstelling, want er hadden veel meer mensen mee kunnen feesten. “Tja, die gasten van FC Volendam.” Zegt diezelfde NAC-fan, terwijl hij aan zijn pilsje nipt. “Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een leuke club, maar we konden 1.400 man meenemen. De Clubraad, NAC en andere supportersclubs hadden het allemaal geregeld en de burgemeester van Volendam vond het ook een goed idee.” Toen protesteerden enkele fans bij de Volendamse clubleiding dat ze hun plek verplicht moesten afstaan. Blijkbaar was de Volendamse clubleiding gevoelig voor dit argument en binnen een dag werd het aantal kaarten teruggeschroefd naar 600 kaarten en kregen de NAC-fans enkele omwisselrestricties opgelegd. “Ah joh, echt grote kul. Dat omwisselen is sowieso al kut, en dan mogen er 800 man minder mee. Ik denk dat ze hier in Volendam eigenlijk niet op 1.400 man zaten te wachten en er iets te laat achter gekomen zijn.”
En dat is jammer, want wat er voor ons gebeurt is een mooi feest van supporters. “Moet je dit joh! Hopelijk zetten de spelers het op het veld door. Maar het is en blijft NAC hè, zou me niets verbazen als ze het vanavond toch weer uit handen geven.”

Een zwaar Volendams hoofd

Een paar honderd meter verderop, in een café, zitten een paar fans van Volendam aan een biertje. Het vertrouwen voor die avond lijkt niet groot en de nederlaag, eerder die week, tegen Dordrecht dreunt nog een beetje na. “On-ge-lo-fe-lijk, hoe ze dat uit handen hebben gegeven.”, zegt een van de fans die er die avond bij was. “We hadden enkele goede kansen om een gelijkspel of een overwinning naar het dorp mee terug te nemen, maar we hebben het daar uit handen gegeven.” En dat zorgt ervoor dat FC Volendam nu niet meer mee lijkt te doen. Bij andere kameraden in de kroeg lijkt men zich op voorhand al bij een nederlaag te hebben neergelegd. “Maar weet je?”, zo klinkt het opportunistisch, ”Het zou wat zijn als we vanavond in de laatste minuut winnen!” Het levert de positieve fan hoongelach en flink wat commentaar op.

FC Volendam – NAC

Enige tijd later zet de geel-zwarte massa bij ’t Gat zich in beweging naar het stadion. Volendam mag even genieten van een stoet Bredanaars, die flink opgetogen zingen en toeleven naar de wedstrijd. Ondertussen lopen de Volendam-fans naar het stadion en iedereen maakt zich op voor een leuke voetbalavond. Die voetbalavond eindigt in een deceptie voor NAC. De ploeg komt nog wel op een 0-1 voorsprong, wat voor uitzinnige taferelen in het uitvak zorgt, maar geeft de overwinning in letterlijk de laatste minuut uit handen. Na de wedstrijd staan enkele NAC-spelers de fans te woord, terwijl aan de andere kant het Volendam-publiek de overwinning viert. Als ik het stadion uit loop, word ik door een aangeschoten Volendam-supporter besprongen. Het is dezelfde man, eerder die middag in het café. “Ik zei het je toch!”, schreeuwt hij. “Gewonnen, laatste minuut!” Hij en zijn vrienden gaan vast en zeker nog een biertje na pakken. Iets verderop stappen de 600 NAC fans met een flinke kater in de auto of de bus en beginnen de thuisreis naar Breda.

Foto’s FC Volendam – NAC

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer